LSK kammade noll igen



För andra matchen i rad lyckades LSK med bedriften att hålla nollan - både framåt och bakåt. Annars var matchen mot Örgryte IS i sig en rätt kampfylld tillställning där det ändå skapades en och annan chans. Mest ihågkomna blev en bra frispark från Örgryte och ett ribbskott från Gabriel Altemark-Vanneryr. Men i all välmening var det ett rättvist resultat med 0-0.

- Nick Noble växte ut till en riktig duktig målvakt under matchen och var den klart lysande LSK-spelaren denna kväll. Hur Johan Patriksson kunde få pris som bästa spelare är en gåta. Noble storspelade och den frispark han klistrade var magnifik! Kanske kan Noble axla skadade Nicklas Svenssons målvaktsspel, eller om vi har tur bli ännu bättre?

- Andreas Lind startade återigen matchen, men denna gången var han väldigt osynlig. Han hade stora problem med ÖIS-försvaret och det blev stor skillnad när Altemark-Vanneryr kom in. Lind gjorde en helt okej insats mot Landskrona, men mot Falkenbergs FF skulle jag gett hans kollega chansen från start.

- Genalvo och Aleksandar Kitic jobbade tillsammans på en föredömmande sätt. Så var inte fallet i förra matchen, men nu slet de tillsammans och gjorde det bra. Även Josemar och Sören Ferm gjorde ett riktigt bra jobb och alla dessa fyra ska ha all heder till att det gick att lita på centrallinjen mot Örgrytes skickliga lag.

- Örgrytes supporterklubb, "Balders Hage", verkar ha blivit helt överkörda av ultrasgrupperingen "Inferno Örgryte". I alla fall såg det ut som det om man såg till flaggor och dylikt som dök upp på hemmafansens läktare.

- Många bekanta ansikten skymtade på läktaren och det fanns en hel del grönt på Gamla Ullevis läktare, även på sittplats. Något som man höjde extra på ögonbrynen var när man såg en före detta LSK-amerikan dyka upp.

Grej of the game:
Ljungskile står fortfarande mållösa efter tre omgångar. Nu gäller det att målen kommer! Men varken jag eller Örjan Glans är oroliga än. LSK har mött tre mycket bra motståndare och haft en väldigt tuff inledning, så två poäng är okej. Nu gäller det att börja vinna och även göra mål. Falkenbergs FF ska LSK kunna rå på, även om de är lite av en outsider i år.

/Kaj Kavaj


"LSK-andan" gav seger mot Qviding i cupen

Christian Lindström gjorde en riktigt bra match mot Ljungskile.



Det satt långt inne, men efter en underbar upphämtning på övertid kunde LSK vinna med 2-1 borta mot Qviding FIF (precis samma resultat som senast i cupen, mot Gunnilse IS). Den forna SuperEttankollegan Qviding FIF tryckte tillbaka Ljungskile SK under långa stunder och tog också välförtjänt ledningen i början av andra halvlek. LSK skapade en del framåt, men kunde inte få in bollen. Efter sammanlagt 270 minuter (!) utan ett mål framåt kom så det förlösande målet på övertid av Gabriel Altemark-Vanneryr. Men dagens målskörd var inte slut med det. I den tredje övertidsminuten fick den förre Ljungskile-spelaren Lars Ternström se LSKs Aleksandar Kitic forcera in det avgörande målet. Det betyder att LSK möter allsvenska Djurgårdens IF i den tredje omgången av Svenska cupen, prel. 18 maj.

- LSKs mål kom efter två hörnor. Många "experter" och tränare hävdar alltid att Ljungskile är så otroligt starka på fasta situationer, men det är väldigt sällan det resulterar i mål framåt. Denna matchen var ett undantag då båda målen kom efter hörnor. Är det möjligtvis Legenden som visat hur det ska gå till?

- Groheds IF-anhängare klappade nog sig på magen när det konstaterades att tre av spelarna från start under gårdagen hade Grohed som moderklubb. I Qviding fanns Anders Augustsson och Christian Lindström och i Ljungskile var det det Eric Kristoffersen. Mest framträdande av de alla var Lindström, som också blev utsedd till matchens lirare.

- Gabriel Altemark-Vanneryr värvades in som en målskytt av rang. Visserligen var en en stormålskytt i en lägre division med Jonsereds IF, men den egenskapen att peta in bollar behövs även när det är högre kvalité på fotbollen. Igår gjorde han sitt första tävlingsmål för Ljungskile SK och förhoppningsvis kan han fortsätta på det spåret även i serien.

Grej of the game:
LSK visade att man fortfarande kan hitta till den berömda "LSK-andan" genom att på övertid vända matchen totalt. Även om spelet inte stämde så vann man matchen och på ett enastående sätt som man måste ta tillvara på och gå vidare. Om man lyckas kämpa sig igenom matcherna nu, med hjälp av LSK-andan, i serien tills man hittar tillbaka till det verkliga spelet kan det bli riktigt bra. Men då gäller det att använda sig av det LSK är känt för.

/Speezie


Nilsson borta hela våren!

I sista minuten värvade Ljungskile SK vänsterbacken Rikard Nilsson från FC Lyn för att spetsa till vänsterbacksplatsen ordentligt. Nilsson blev aldrig spelklar till seriepremiären mot Syrianska, men i senaste matchen mot Landskrona väntade många sig att han i alla fall skulle finnas med på bänken. Så var inte fallet och idag fick allmänheten veta att den forne Vänersborgsbördige inte tränat en enda gång med sitt nya gäng. Nilsson har haft problem med en fot och trodde att det handlade om att han skulle vara borta ett par veckor, men nu verkar det som om det blir att vara borta i 3 månader istället.

Eftersom LSK lånat honom fram till sommaren skulle det betyda att han skulle få återvända till FC Lyn utan att ens tränat med LSK. Men nu ska LSK inleda nya förhandlingar med Lyn om att kunna låna Nilsson resten av året. Vi får se hur det här slutar.

Skrivna Ark önskar Rikard Nilsson all lycka med sin rehabilitering!

Update!
Rikard Nilsson har lämnat LSK sedan parterna brutit kontraktet. Nilsson har återvänt till FC Lyn istället. LSK stänger dock inte dörrarna för att låna vänsterbacken under hösten och Nilsson är tillbaka i form.

/Kaj Kavaj

Mållösa - men inte poänglösa!


LSK gjorde idag entré på Starke Arvid Arena inför knappa tusen personer. Gräsmattan var som de flesta gräsmattor är landet runt just nu, gul-grön och halvt ojämn. Dessutom blåste det hyggligt mycket och därför ställde detta till det för bägge lagen som inte presterade direkt världsfotboll. Mycket felpassningar och få riktiga anfall bjöds publiken på och vi får hoppas att gräset växer till sig ordentligt så att spelet blir bättre tills nästa gång.

För som sagt, det som vi bjöds på idag var ju något som man gärna slipper anstränga sina ögon till att titta på. Även om man ens hjärta bultar så grönt som det bara går är vårmatcher alltid lika tråkiga med tanke på hur dåliga planerna ofta är. Även om de gröna hade flest skott på mål och trots att Il Capitano var nära att pricka nätet efter bara några minuter så får man konstatera att 0-0 och de delade poängen var rättvist. Nu närmast väntar Örgryte borta och gräsmattan på Gamla Ullevi har fått en del kritik men av de bilder vi sett från matcherna som har spelats där såhär långt så ser den gånger bättre ut än den planen på Starke Arvid.

- Matchprogammet höll ingen högre kvalité! Visst kanske LSK har en del udda namn och ihopblandade namn, men visst ska man läsa så att allt stämmer innan man trycker ett matchprogram som ska säljas. Dagen till ära kunde vi läsa "Dahlsten", "Friberg da Crzu", "Liridon Kalludra", "Genalbo", "Phrir" och "Robbin ????". Hoppas verkligen det blir bättring på framöver!

- Kvalitéen bedarrade idag och det var många LSK-spelare som blandade och gav för mycket. Om det var någon som var någorlunda stabil matchen igenom var det Nick Noble i målet. Fast å andra sidan ställdes inte han för några större prov dagen till ära.

- Skönt och se att Örjan Glans var tillbaka till bänken så vår tränarduo var komplett.

- Martin Dohlsten som ytterback var den stora överraskningen i startelvan. Nu skötte Dohlsten sin uppgift på ett bra sätt men man kan ju fråga sig varför en naturlig ytterback som Henrik Nikkilä inte fick chansen?

Grej of the game:
Legendaren, tillika Landskronatränaren, Henrik Larsson hördes mer än vad Landskronasupportrarna mäktade med. Har "Henke-yran" mojnat för de skånska supportrarna eller är Ljungskile för långt bort från Landskrona?

/Kaj Kavaj & Archie.

Skrivna Ark skramlar fram en gammal nyhet

Inte speciellt mycket att rapportera för Skrivna Ark just nu. Istället har vi letat upp en gammal nyhet från 24:e mars om den gamle LSK-spelaren Daniel Berg. Det handlar om att Daniel Berg inte fick något kontrakt med hans förra klubb IK Oddevold och var tveksam över hur det skulle bli med fotbollen därefter.
Berg säger till tidningen Bohusläningen följande:
- Vi jobbade fram ett kontrakt som båda var nöjda med, men nu finns det inga pengar.

Skrivna Ark är inte förvånade att Oddevold inte lyckats genomföra det utlovade kontraktsskrivandet, men det som Berg sedan säger är mer intressant och glädjande i Skrivna Ark-redaktionens öron är nästföljande ord från Daniel Berg, då han beskriver att han inte är särskilt besviken på att det inte blev en fortsättning i Uddevallaklubben:
– Jag gråter inte floder för det...

Det är klart du inte gör, Daniel! Vi förstår dig mycket väl.

/Speezie

Lika som bär: Söderlundh vs. Ferm

Efter ett långt uppehåll av favoritkategorin "Lika som bär" är Skrivna Ark tillbaka med ett nyförvärv och en SVT-profil som ska ställas mot varandra. I Kaj Kavajs favoritprogram "Jakten på Julia" återfinns Roine Söderlundh och vi ser att det finns vissa likheter med mittbacksförvärvet Sören Ferm (även om Ferm och Söderlundh har lite olika miner). Döm själva! (Kaj Kavaj tipsar även om att ni bör se programmet för att verkligen se likheten!). 


 
Sören Ferm?                                    Roine Söderlundh?


Vet du en person med LSK anknytning som är lik en kändis? Skriv en kommentar eller maila oss på:  [email protected]

/Speezie

Ingen rolig premiär för LSK



Det blev ingen rolig historia när Ljungskile SK premiärspelade i Södertälje mot Syrianska. Första halvlek var en relativt jämn historia, men efter paus pressade Södertäljelaget tillbaka Ljungskile och tilläts göra både 1-0 och 2-0. Första målet kom efter slarv på vänsterkanten och andra målet efter slarv i försvaret framför mål. Syrianska är oerhört bra efter paus och det är först i slutet av matchen som LSK tillåts komma fram i ett par halvchanser, men det räckte som bekant inte.

- Skottstatistiken vann Syrianska lätt, även om LSK snappade upp den lite i slutet av matchen. Anfallsspelet stämde inte idag och det måste helt klart bli bättre när Landskrona kommer på besök nästa vecka.

- Idag hade bara LSK fem avbytare, trots att man numer får ha sju avbytare. Anledningen sägs ha varit att man inte hade fler registrerade spelare som var redo för spel. Därför fattades Josemar, Rikard Nilsson och Robin Iglicar som än inte blivit registrerade. Sedan tidigare har Eric Kristoffersen, Mattias Carlsson, Nicklas Svensson och Andreas Tobiasson skadebeskymmer. Ett tag var det aktuellt att Jörgen Wålemark skulle sätta sig på avbytarbänken, men så blev det ej. Troligtvis är Josemar och Rikard Nilsson spelklara till hemmamötet med Landskrona.

- Detta var fjärde premiärmatchen i rad för LSK som man inte lyckas vinna. Senast Ljungskile SK vann en premiär var borta mot Mjällby 2006 (1-2). Därefter har det blivit förluster mot IK Sirius (3-1), Hammarby IF (0-1), IK Sirius (2-2) och idag blev det alltså förlust mot Syrianska FC (2-0). 

Grej of the game:
Det var en riktig het match där båda lagen ville visa sig som det starkaste laget. Därför var lagen väldigt laddade och totalt blev det 6 varningar (4-2 i hemmafavör). Den spelare som enskilt fick känna av det var Johan Patriksson. En kvart in i matchen slutar en situation då Syrianskamålvakten tar livtag på Patriksson och kastar in honom i målet... Det slutar med varningar till både målvakten och även Martin Smedberg-Dalence (!). Själv har jag inte sett situationen, men det låter som om domaren borde valt det röda kortet för målvakten. Senare i matchen blir Patriksson återigen attackerad. Denna gången blir han stämplad. LSK vek ner sig i denna matchen och det måste bli bättring på det hela i fortsättningen!

/Speezie 

Senaste nytt innan premiären:

Örjan Glans saknas på bänken i Södertälje

Igår nåddes vi av den tråkiga nyheten att Örjan Glans hade säckat ihop precis vid ingången till Landskrona IP. Glans var på plats på Landskrona IP (som alla minns som arenan LSK blev klart för Allsvenskan 2007) för att bevaka mötet mellan hemmalaget Landskrona BoIS och Degerfors IF (1-0). Men Glans kom aldrig så långt, för vid ingången ramlade han ihop och konstigt nog var det Örgrytes nya tränare Janne Andersson som fann Glans och ringde ambulans som förde Ljungskiletränaren till sjukhus. Glans var vid medvetande hela tiden och togs in för observation, där de inte kunde konstatera vad det var för fel på Glans. Därför blev det Legenden själv som får leda LSK under dagens premiär. Hoppas nu detta ger laget ytterligare energi i den tuffa matchen mot Syrianska. 

Skrivna Ark skickar alla förhoppningar att Örjan Glans repar sig väl och snart är tillbaka i LSK-overallen.

Ny startelva

Vad gäller startelva har vi fått in tips om att vår startelva inte riktigt stämmer. Troligtvis kommer det bli tre justeringar i jämförelse med vår elva. 17.00 idag sparkas det igång i Södertälje. Skrivna Ark-redaktionen följer matchen via internet i min utomordentligt använad soffa.

/Kaj Kavaj

Premiärelvan mot Syrianska

Imorgon premiärspelar Ljungskile SK borta mot Syrianska FC. Skrivna Ark tippar nu vilken startelva det ska bli och om vi har rätt kommer sex nya spelare spela från start på Södertälje Arena.

Här är vår startelva:

Målvakt:
Nick Noble

Motivering:
Efter att Nicklas Svenssons knä inte höll i Svenska Cupen mot Gunnilse så är Noble given förstamålvakt. Inget att diskutera. Har sett relativt stabil ut på försäsongen.

    

Vänsterback:
Edwin Phiri

Mittback:
Sören Ferm

Mittback:
Josemar

Högerback:
David Durmaz

Motivering:
Backlinjen är ny, men rätt rutinerad. Till höger finns Durmaz, som är en klasspelare och som närmar sig sin gamla sedvanliga form som han hade i GAIS. Det finns ingen som kan konkurrera bort Durmaz här ifrån. Centralt i backlinjen har vi tagit ut Josemar och Sören Ferm. Josemar var en chansning att ta in, men har visat på försäsongen att han är ett fynd. Sören Ferm kom från ingenstans, men har nu kommit in i tempot och passningsspelet. Så länge Tobiasson är frånvarande kommer troligtvis Ferm vara ordinarie. På vänsterbacksplatsen är vi tveksamma till att nye Rikard Nilsson är i tillräckligt bra form, därför satsar vi på ett säkert kort - Phiri. Denna backuppsättning har också spelat ihop sig på försäsongen, även om de inte haft överdrivet mycket att göra.

   

Högermittfältare:
Martin Smedberg-Dalence

Centralmittfältare:
Genalvo

Centralmittfältare:
Aleksandar Kitic

Vänstermittfältare:
Martin Dohlsten

Motivering:
Det är ingen snack om saken att de lyckosamma mittfältarna Martin Smedberg-Dalence, Genalvo och Aleksandar Kitic ska vara självskrivna från start. Given bör också Arash Bayat vara, men han har varit småskadad under försäsongen och åkte även på en skada i genrepet som gör honom otillgänglig mot Syrianska. Vi väljer istället Martin Dohlsten, som är det alternativ vi kan se. Lite frågetecken kring Aleksandar Kitic som varit skadad. Mycket betydelsefullt att ha med honom på planen!



 

Anfallare:
Johan Patriksson

Anfallare:
Andreas Lind

Motivering:
Patriksson är helt given. Sedan är det vem som ska spela tillsammans med honom. Vi väljer Andreas Lind för att han är stor och kanske skiljer sig mest mot Johan Patriksson. Gabriel Altemark-Vanneryr är en fantastisk målskytt och kanske kan han bli en utmärkt inhoppare om han inte startar matchen.


Avbytare:
Andreas Samuelsson, Johan Friberg da Cruz, Henrik Nikkilä, Rikard Nilsson, Eric Kristoffersen, Robin Iglicár, Gabriel Altemark-Vanneryr.


Vad det blir för uppställning får vi se först imorgon. Viktigaste är trots allt inte vilka som spelar, utan att de gör det bra och förhoppningsvis kan ta poäng.

Skrivna Ark önskar samtliga spelare ett stort lycka till!

/Skrivna Ark

Vem vinner den interna skytteligan 2010?




De senaste 20 säsongerna har det i LSK funnits elva olika spelare som vunnit den interna skytteligan på mycket olika resultat. Flest gånger har Jörgen Wålemark vunnit Ljungskiles skytteliga (7 gånger!). Under dessa säsonger har den genomsnittliga skyttekungen vunnit på 12,35 mål. Som sig bör handlar det allt som oftast om anfallare som vunnit och tretton av gångerna har vinnaren gjort fler än tio mål.

Nedan följer samtliga skytteligavinnare 1990-2009:

2009 - Superettan: Johan Patriksson - 13 mål
2008 - Allsvenskan: Andreas Kristoffersson - 6 mål
2007 - Superettan: Andreas Kristoffersson - 14 mål
2006 - Superettan: Jörgen Wålemark - 13 mål
2005 - Superettan: Jörgen Wålemark - 14 mål
2004 - Div. 2 V.G: Jörgen Wålemark - 8 mål
2003 - Div. 2 V.G: Jörgen Wålemark - 12 mål
2002 - Div. 2 V.G: Johan Patriksson - 12 mål
2001 - Div. 2 V.G: Robert Johansson - 9 mål
2000 - Superettan: Goran Nikolajev - 7 mål
1999 - Div. 1 Södra: Anders Wahrnberg - 8 mål
1998 - Div. 1 Södra: Lasse Mattila - 6 mål
1997 - Allsvenskan: Mathias Gravem - 6 mål
1996 - Div. 1 Södra: Johan Ragnell - 22 mål
1995 - Div. 1 Södra: Johan Ragnell - 13 mål
1994 - Div. 1 Södra: Jörgen Wålemark/Johan Ragnell - 8 mål
1993 - Div. 2 Västra Götaland: Jörgen Wålemark - 25 mål
1992 - Div. 3 N.V.G: Jörgen Wålemark - 18 mål
1991 - Div. 4 Bohuslän/Dal: Henrik Fäldt - 12 mål
1990 - Div. 5 Bohusserien: Patrik "Packa" Johansson - 21 mål

Vem som vinner den interna skytteligan 2010 kommer bli att spännande att se. Skrivna Ark har tippat både vem som gör flest mål och flest assist samt hur många de gör. Det handlar om två mycket tongivande spelare.
Skrivna Arks skytteligavinnare 2010: Johan Patriksson - 15 mål.
Skrivna Arks assistkung 2010: Martin Smedberg-Dalence - 14 assist.

Vad tror ni?

/Skrivna Ark


Skrivna Ark tippar Superettan

Skrivna Ark tar tillfället i akt med en dryg vecka kvar till seriepremiär i Superettan att ge oss på en tippning av tabellen. I år är det otroligt tufft med många bra lag, så det blev tufft. Archie, Kaj Kavaj och Speezie har tillsammans kommit överens om följande tabell.

Skrivna Arks sluttabell:

1. Assyriska FF
2. Hammarby IF
_______________
3. GIF Sundsvall
_______________
4. Örgryte IS
5. Landskrona BoIS
6. Ljungskile SK
7. Jönköping Södra IF
8. Syrianska FC
9. Ängelholms FF
10. IFK Norrköping
11. Falkenbergs FF
12. Östers IF
_______________
13. Degerfors IF
14. IK Brage
_______________
15. Väsby United
16. FC Trollhättan

Kommentar: 
Assyriska har den överlägset bästa truppen och bör ses som solklara favoriter. De kommer att följas av Hammarby som också har en stark trupp som tränarparet Borgqvist/Blomqvist verkar ha fått ordning på. Dock så måste flera spelare kliva fram när det kommer till målskyttet.
Årets flopp blir Södertäljelaget Syrianska som har värvat stort men ett tungt andraår kommer infinna sig

Trollhättan och Väsby kommer att lämna serien på grund av deras trupper helt enkelt inte kommer att hålla tillräckligt hög kvalite i årets Superetta där lagen har kapprustat värre än vad USA och Sovjet gjorde under Kalla kriget.

Skytteligavinnare: 
Pär Cederqvist, Jönköping Södra IF

/Skrivna Ark

Påsken kan firas - genrepet blev en succé!





I allra sista matchen innan seriestarten kunde LSK besegra division 1-laget Torslanda IK med 3-0. Segern var konfortabel och hisingslaget hade inget att sätta emot, trots att LSK lät många av de tongivande spelarna vila. Patriksson och Kitic gick av i förra matchen, så det är förståligt att man ställer av de spelarna. Men även Genalvo, Smedberg-Dalence (kom i slutet av andra halvlek) och nye Rikard Nilsson fick vila. LSK skruvade upp spelet allteftersom. I slutet av första halvlek kunde först Gabriel Vanneryr-Altemark göra 1-0 efter att ha blivit frispelad av Andreas Lind. Strax därefter kunde unge Samir Fehric utöka ledningen till 2-0, efter att ha löpt i djupet, fått en fin boll från Martin Dohlsten och sedan rakat in den. I andra halvlek blev LSK mer tama och Torslanda kunde tillåtas till mer bollinnehav, fast utan att skapa något. Istället kunde Johan Friberg da Cruz punktera matchen till 3-0. Detta bådar gott inför seriepremiären borta mot Syrianska, även om det krävs ännu högre spelkvalté från Ljungskiles sida då.

- Positivt överaskande att LSK klarar att kontrollera matchen utan de främsta nyckelspelarna. Något problem med samspelet var det inte direkt, trots väldigt många nya ansikten.

- Den gröna färgen på gräset på Starke Arvids huvudplan saknas fortfarande. Ska våren blomma ut snabbt i år de kommande två veckorna eller kommer planen se ut som majoriteten av Allsvenskans planer? Vaktmästarna får göra sitt bästa!

- Försvaret har inte fått jobba speciellt mycket det senaste och kan vara ett orosmoment när serien drar igång med bättre motstånd. Men samtidigt har försvaret klarat det galant så här långt så vi får hoppas att det fortsätter på det viset.

Grej of the game:
Johan Friberg da Cruz avslutade ett mönsteranfall fram till 3-0. Först spelade Robin Iglicar in bollen till Vanneryr-Altemark som klackade den vidare till Friberg da Cruz, som stänkte in den. Riktigt snyggt!

/Kaj Kavaj

Ytterligare en Rikard Nilsson i LSK




I allra sista minuten vaknade Ljungskile upp och ansåg att truppen inte var spikad utan att en vänsterback skulle vara ett bra tillskott till truppen. Sagt och gjort, man bestämde sig i slutändan att höra om norska Lyn kunde tänka sig låna ut sin Vänersborgsbörige vänsterback. Det kunde de. Rikard Nilsson heter han och har tidigare spelat i IF Elfsborg, FC Trollhättan, Bodens BK och var ett tag påväg till Djurgårdens IF. Under sin tid i Trollhättan blev Nilsson omskolad från yttermittfältare till hans nuvarande position. Han sägs vara en fartfylld vänsterback, som är självsäker och har en fin vänsterfot. Vad Skrivna Ark erfar är detta en spelare som går rakt in i startelvan och därmed skulle Ljungskile får en fantastisk backlinje. Det enda som ställer till det är om den kommer vara så speciellt samspelt. Nåväl, lånet gäller fram tills sommaren så vi får hoppas att Nilsson lyckas under sin tid i LSK och därefter kanske kan förlänga.

Imorgon, lördag, genrepar LSK hemma mot Torslanda IK och förhoppningsvis får vi då se Nilsson debutera. Rätt intressant hur LSK ställer upp imorgon då det är genrep.

OBS!
Rikard Nilsson kommer sannolikt vara med i Skrivna Arks berömda "Lika som bär" framöver.

/Speezie


[Valid RSS]