Södertäljetorsk - Igen

LSK förlorade lördagens match mot Assyriska, inte första gången de grönvita från Bohuslän förlorar mot ett Södertäljelag. Dessutom läge att dra fram en gammal klyscha, det vill sig inte för LSK på konstgräs. Assyriska tog ledningen i den första halvleken genom Ceyhun Eris också kallad "superturken" på ett välplacerat långskott.  Tidigt i den andra halvleken utökar hemmalaget till 2-0.

Trots detta så vittnade rapporterna som kom oss till livs om en jämn tillställning. LSK gjorde tidiga byten och redan i minut 66 hade bortalaget gjort alla sina tre byten. Ingen direkt vanlig syn. En av inhopparna var nye Erik Nilsson som ersatte Martin Dohlsten på innermittfältet. Och i den 69:e minuten reducerar Nilsson på en retur från Johan Patrikssons skott. Matchen slutar 2-1 men LSK har mot slutet mycket boll men lyckas inte skapa några chanser värda namnet.

- Erik Nilsson gör en bra debut om man skall lyssna till rapporterna efter matchen. Idag fick han hoppa in på innermittfältet. I nästa match är Kitic tillbaka och kanske får Nilsson platsen som vänstermittfältare.

- LSK förlängde med Josemar under förra veckan (bra jobbat!). Men i lördags verkar det som att han gjorde sitt första misstag i den gröna tröjan i de samband med 2-0 målet. Då då bollen enligt lokalblaskans rapportering studsade över försvarsbrassen.

- Den före detta LSK-hjälten Richard Jansson gjorde sin första start för sitt nya lag då han har haft stora problem med ljumskar under åren.
 


Grej of the game: Erik Nilssons debut måste det bli. Det är alltid kul och speciellt med debutanter som gör mål.

/Archie


IKO - långt ifrån rampljusen. Som sig bör!



Bilden kommer faktiskt inte från en match i Division IV Bohuslän och faktiskt inte heller från någon match i "Korpen" heller. Bilden är nämligen hämtad från den vardag som grannklubben IK Oddevold lever i nu. För det uppmärksammade ögat noteras det:
- en härlig gul åker med gröna fläckar på.
- en väldigt mörk himmel, som är på gränsen till åska och oväder (bra liknelse till IKO).
- en väldigt dålig rörelse, som sig bör när tempot är så lågt.
- att på sin höjd finns räcken för att avgränsa åskådare (d.v.s. tvingade ortsbor/familjemedlemmar).
- att motståndarna är ett skitlag som mest ser fram emot lagfesten efter matchen.
- att omklädningsrummen troligtvis ligger i någon av ladorna, som vi ser i perferin på bilden.

När det kommer omkring är faktiskt bilden från Oddevolds premiärmatch i Division II Västra Götaland (!).

Inte för att Skrivna Ark gillar att göra reklam för olika saker som hör hemma på en så låg nivå som Oddevolds. Men man har nu försökt att gå i Skrivna Arks fotspår och ut i blogosfären. På Oddebloggen går att läsa om allt ifrån "Oddevolds sämsta nyförvärv" till kloka citat signerat IKO-tränaren Jan-Erik Lien. Han har bland annat sagt de kloka orden: ”Jag försökte spela in text-tv på video, men det gick ju fan inte!”.
Skrivna Ark kan avslöja att det handlar om två Oddevoldsspelare som försökt få ut sina skrattretande alster ut till bloggosfären. Det är nämligen den före detta LSK-spelaren Robert Pettersson och målvakten Peter Zwetsloot Isaksson som ligger bakom bloggen.

Klart är i alla fall att man inte kommer upp i samma nivå som Skrivna Arks och troligtvis dör snart Oddebloggen ut.

/Speezie

Var skall Erik Nilsson spela?

 


Undertecknad blev rätt förvånad när han läste att LSK lånat in Erik Nilsson från Örebro under VM-uppehållet. Denne unge lirare har fått väldigt goda vitsord från Örebro-fansen och det skall bli väldigt intressant och se honom i LSK. Men var skall han spela? Diskussionen har varit uppe i Svenskafans-forumet. En del vill se honom som innermittfältare medan andra placerar honom till vänster, antingen som kantspringare eller som back. Nu skall även vi på Skrivna Ark ge oss in i diskussionen.

Först bryter vi ner det i smådelar. De ÖSK-fansen som kommenterat lånet har hävdat att Eriks förstaposition är som innermittfältare. Men tränare Wålemark skall Erik även kunna spela som vänstermittfältare och som vänsterback. Han lär besitta en vänsterfot med fin känsla och kraft. Med tanke på att Erik är nära en startplats som innermittfältare i allsvenskans tredje bästa lag så hade det kanske varit optimalt att placera honom som innermittfältare. Men där har ju LSK Aleksandar Kitic och Genalvo som jag rent personligen ogärna splittrar. Dessutom då lånet endast sträcker sig över sju matcher.


Så då lämnar det oss platserna på vänsterkanten, även om det är de platserna som det varit mest omsättning på såhär långt under våren. Arash Bayat har spelat vänstermittfältare, Martin Dohlsten har spelat både vänsterytter och vänsterback, Henrik Nikkilä och Edwin Phiri har båda testat på vänsterbacksplatsen. Ingen av dessa har väl inte gjort bort sig på positionerna och Phiri dessutom gjort en del fina insatser som vänsterback. Men ingen av dessa spelare är vänsterfotade och det är något som undertecknad värdesätter, speciellt på en position som vänsterback. Då kanske det kan ses som enklast att sätta Erik Nilsson som vänsterback.


Men nej, så enkelt är det inte. Nilsson har huserat på mittfältet för ÖSK och att då sätta honom som vänsterback kan skapa en viss ”inskolningsperiod” för honom och har man verkligen tid med det då lånet är under en kort tid? Svaret är nog ja. För så som vi på Skrivna Ark ser på det så är det just vänsterbacksplatsen som vi ser Nilsson på. För att där kan han nog stå för en den största kvalitetshöjningen. I viss mån känns även platsen som vänstermittfältare aktuell. Men innermittfältet är vikt åt Kitic och Genalvo.


Men i den kommande matchen mot Assyriska är Kitic avstängd och en ledig plats finns på innermittfältet. Kanske kan Nilsson bli ersättare, fast Johan Friberg da Cruz vill nog gärna ha den platsen med tanke på hans fina insats mot Djurgården.

/Archie


Det här vill vi se Bosse Wålemark göra



/Archie


LSK erbjuder sommarjobb för Erik Nilsson



När Ljungskile SK insåg att inlåningen av vänsterbacken Rikard Nilsson inte skulle vara särskilt lyckad, då Nilsson skulle bli borta hela låneperioden bröt man låneavtalet och skickade tillbaka honom. Nu är det dock klart med en annan Nilsson med vänsterfot, nämligen Erik Nilsson från allsvenska Örebro SK. Denne Nilsson kommer lånas över VM-uppehållet, det vill säga totalt sju matcher där han är tillgänglig för spel i LSK-tröjan. Han är 21 år och är en talangfull spelare med P-, J- och U-21-landslagsmeriter, som kan spela vänsterback och överallt på mittfältet.

Dessa matcher är det Erik Nilsson är tillgänglig i:
29 maj Assyriska FF – Ljungskile SK
12 juni Ljungskile SK – IK Brage
16 juni Hammarby – Ljungskile SK
19 juni Ljungskile SK – Jönköpings Södra IF
28 juni Väsby United – Ljungskile SK
4 juli Ljungskile SK – Degerfors IF
10 juli Ljungskile SK – Östers IF

Legenden är belåten med förvärvet och hyllar hans vänsterfot. Även huvudpersonen själv är nöjd med utlåningen som förhoppningsvis gör honom till en bättre fotbollsspelare.
 
Men Nilsson är ingen fjunig bänknötare inte. Han har stått precis utanför startelvan under årets säsong och deltagit i de flesta matcher (10 matcher) för tabelltrean Örebro i Allsvenskan. I sommar blir det alltså ingen ledighet för Nilsson, istället blir det "sommarjobb" hos Ljungskile SK, där han kanske kan få en del speltid.

I och med att Aleksandar Kitic är avstängd nu på lördag borta mot Assyriska FF så kanske debuten i den gröna tröjan sker redan från start på innermittfältet. Men Johan Friberg da Cruz vill nog helst se sitt namn i laguppställningen. Han gjorde en riktigt bra match i cupen mot Djurgården och är värd en startplats. Så om Nilsson vill spela från start är det kanske vänsterbacksplatsen han får rikta in sig på.

Hursomhelst, välkommen Erik Nilsson till ditt sommarjobb!

/Speezie

Seger mot serieledarna, trots bruten svit



LSK tog en viktig viktoria hemma mot serieledarna IFK Norrköping med 2-1. Det var en rättvis seger där hemmalaget var bättre. Det var en väldigt trevlig lördagseftermiddag i vårsolen på Starke Arvid Arena, där Skrivna Ark-redaktionen var beredda att eftermiddagen skulle avslutas i moll. För när det återstod 12 minuter sprack Nick Nobles svit. Då såg det ut som om Ljungskile inte skulle få med sig tre poäng eller ens ett poäng efter det, men så i 86:e matchminuten dök frälsaren upp. Efter en frispark kunde det lyckade brasseförvärvet Josemar trycka in bollen och efter det täppte LSK igen och vann rättvist.

- 647 minuter tog det innan Nobles svit sprack. Från att Peter Ijeh gjorde 2-0 för Syrianska i premären hade den ameriskanska målvakten täppt igen, men till slut kunde han inte hålla emot när Norrköpings Khalilii tryckte upp 1-1 i det första krysset. Nästan smått otroliga 11 timmar tog det innan sviten sprack och Noble var grymt nära ett Superettan-rekord, men det fattades bara 18 minuter från Trelleborgsmålvakten Fredrik Perssons rekord från 2006.

- Gabriel Altemark-Vanneryr fick äntligen göra mål i Superettan! Efter sju sorger och åtta bedrövelser fick äntligen "Gav" in bollen. Nu verkar det ha lossnat för den gamle måltjuven. Han gjorde ju mål i tisdags mot Djurgården i cupen och nu är det bara att hoppas att han fortsätter i den trenden.

- Martin Smedberg-Dalence har haft en tung säsongsinledning och man har inte kunnat känna igenom honom direkt. En lårskada verkar ha hämmat honom. Men idag mot Norrköping var han tillbaka i form och spelade fram till båda målen och spelade i övrigt bra.


Grej of the game:
Som vi varit inne på tidigare är det försvararnas år, både framåt och bakåt. Bakåt har man hållt tätt och framåt är det de som gör målen. Trenden håller i sig (även om "Gav" gjorde mål idag), för idag var det brassen Josemar som avgjorde matchen. Och han firade med en traditionell brasiliansk målgest då han tackade högre makter för målet. Därmed har alla segermålen kommit efter mål från en försvarare!

/Kaj Kavaj

Cuptriumf mot Djurgården!


Om det är Gav's omfamning eller om det är det faktum att Johan Friberg da Cruz precis satt 2-0 som gör att han visar upp en sådan kärleksfull gest är fortfarande höljt i dunkel (Bild från bohuslaningen.se)



När undertecknad läste i den lokala blaskan att de grönvita skulle ställa upp med ett b-betonat lag eftersom en del av nyckespelarna var slitna ställde jag det emot att Djurgården skulle komma med i det närmaste en ordinarie matchtrupp och drog slutsatsen att mitt kära LSK skulle få pisk, duktigt med pisk. Men tji fick jag. Och i det här fallet var det ett väldigt njutbart tji för LSK gick och vann med 2-0, rättvist också.

Gabriel Altemark-Vanneryr (Gav i resten av texten) fick äntligen sätta bollen i nät och då menar jag verkligen ÄNTLIGEN med tanke på hur många fina lägen han har skaffat sig hitills under säsongen utan att göra mål. Gav gjorde sitt andra mål för LSK i tävlingssammanhang (han nätade mot Qviding i cupens tidigare omgång) då han på övertid i den första halvleken vräkte sig fram på Johan Friberg da Cruzs framnickning och omarkerad kunde skjuta bollen i mål. Johan Friberg da Cruz fastställde sen slutresultatet då han i mitten av den andra halvleken på Il Capitanos läckra inlägg stötte bollen in i nät bakom Tomi Vaiho. Som sagt, ett rättvist resultat.

- Det var en del nya ansikten i startuppställningen, Mattias Carlsson, Eric Kristoffersen, Johan Friberg da Cruz, Andreas Lind och Robin Iglicar (mer om honom senare) var alla de som inte startat speciellt många matcher innan. Men det verkade ju inte vara några som helst problem, ta bara en sådan som Johan Friberg da Cruz som var riktigt bra. Kitic och Genalvo får se upp. 

- Eric Kristoffersen fick tyvärr utgå i den första halvleken och föras med ambulans till sjukhus på grund av en befarad höftskada. Krya på dig Eric!

- Robin Iglicar stod för en riktigt frejdig debut då han fick agera anfallspartnter till Gav. Skrivna Ark kommer följa unge Iglicars framfart i den gröna tröjan med väldigt stort intresse.

- Det var ett tag sen LSK mäktade med två mål framåt i en och samma match, att det sedan leder till en vinst mot ett allsvenskt lag är inte heller fy skam.


Grej of the game: Kvällens publiksiffra, 666. Som nog föll valfri djävulsdyrkare i smaken!


/Archie
 

Det är försvararnas år!



Äntligen blev det seger!
Många trodde nog det skulle bli en eländig 0-0 match igår också, eftersom ingen av lagen hade förmågan att göra mål under majoriteten av matchtiden. En hel del sylvassa chanser skapades, men de var som uppgjort för att misslyckas med. Till slut kom det så förlösande målet som räckte till seger samt även Ljungskiles andra mål i årets serie.

- Nick Noble är helt osannolik. När ska hans nolla spricka egentligen? 569 minuter har det nu gått sedan Noble släppte in ett mål i SuperEttan. Han är grymt stabil och förhoppngsvis kan han fortsätta så samt att målen även kommer framåt i större utsträckning...

- Johan Patriksson har skyllt ifrån sig att det inte blivit några mål med att han inte fått någon direkt chans. Efter igår kan han inte göra det längre. Han hade nämligen ett friläge plus helt öppet mål som han inte kunde göra mål på. Inte heller Gabriel Altemark-Vanneryr lycka trä in bollen. A-V kämpar hårt, men skulle behöva bli mer smart i de skarpa lägena. Oftast släpper han bollen i fel lägen eller inte alls. Snart måste det lossna för de "tilltänkta målskyttarna" också!

- FC Trollhättan var inget vidare lag individuellt, men som lag kämpade de ihop något otroligt. Den enda i de kolsvarta som var ett hot mot LSK var Boyd Mwila.

Grej of the match:
Sören Ferms mål såklart! När väl inget går in är det bara att trycka in bollen så som Ferm gjorde. Helt förlösande och det är bara att hoppas att LSK suger på detta och tar med det till de närmaste matcherna. Säkert skönt för honom personligen då han representerat FC Trollhättan tidigare i karriären. Pluspoäng även till Ferms uttalande efter matchen "Det var helt underbart. Tyvärr var ju klacken på andra sidan så jag kunde ju inte springa dit."

/Kaj Kavaj

Rapport om Sundsvallsmatchen utgår

På grund av tidsbrist samt en förfärlig match, så väljer Skrivna Ark att inte publicera någon matchrapport. Vi kan endast konstatera att det återigen blev 0-0 och således blev det inga mål för Johan Patriksson.

/Redaktionen.

Ska det lossna för Patriksson imorgon?


Johan Patriksson har inte gjort något mål hittills i årets Superetta. Ska det lossna imorgon när han möter sitt gamla lag, GIF Sundsvall? Att Patriksson är en målspottare är det inget tvivel på, men han har en speciell vana och det är att sätta dit något mål mot sitt forna lag. Totalt har det blivit 6 mål på nio matcher, vilket är en rätt hyfsad statistik. Dessutom har det blivit seger vid varje tillfälle då Patriksson hittat rätt, vilket bådar gott. Förhoppningsvis försämrar han inte statistiken imorgon, utan sätter dit bollen som den målspottare han är!

Statistik; "Släkten är värst":
2004: IK Oddevold - LSK 2-1 - Ett mål
2006: LSK - GIF Sundsvall 1-0 - Inga mål
2006: GIF Sundsvall - LSK 3-0 - Inga mål
2007: GIF Sundsvall - LSK 3-0 - Två mål
2007: LSK - GIF Sundsvall 2-4 - Ett mål
2008: GIF Sundsvall - LSK 4-0 - Ett mål
2008: LSK - GIF Sundsvall 2-0 - Inga mål
2009: LSK - GIF Sundsvall 2-2 - Inga mål
2009: GIF Sundsvall - LSK 0-3 - Ett mål

/Speezie

0-0, igen

LSK har Superettans bästa försvar, två insläppta mål på fem matcher. Men de gröna har också ett av seriens trubbigaste anfall, ett gjort mål på fem matcher. För att förstärka vilken måltorka anfallarna lider av så prickades det in av Edwin Phiri. Men en poäng är mer än noll poäng, dessutom skall LSK enligt rapporterna och referaten från matchen varit närmast segern. Gabriel Altemark-Vanneryr hade tydligen flera lägen att spräcka sin målnolla. Men nollan i kolumnen för gjorda mål består än så länge, grabben har visat flera gånger att han har mycket i sig. Nu gäller det att det kommer ut också.

- Defensiven! Josemar har visat sig vara så bra som ledningen hade fått information om. Än så länge är det en riktigt fin värving. Fina värvningar är också Sören Ferm och Nick Noble som också har stor del i den starka defensiven.

- Planen var tydligen riktigt usel, nu är det dags att klubbarna runt om i landet (gäller även LSK) vaknar och inser att om man fortsätter att lalla när det kommer till plankvaliteten så kommer troligtvis publiken sakta men säkert bli mindre.

- David Durmaz gjorde comeback. Enligt de rapporter vi fått oss tillivs var det en bra comeback. Vi väntar med spänning på vad Il Capitano och Durmaz kan uträttta på högerflanken när de fått spela ihop sig lite mer.

Grej of the game: Henrik Nikkilä blev utbytt efter redan 31 minuter då han ersattes av Durmaz. Varför Nikkilä fick lämna banan efter så kort tid har vi inte fått nåt svar. För om det inte gällde någon skada så måste Nikkilä varit totalt under isen för firma Glans-Wålemark har ju inte gjort sig kända för att göra tidiga byten.

/Archie


Efter 316 minuter kom utdelningen!



I 7 halvlekar var det som förgjort för vårt kära Ljungskile SK att få in "bolluslingen", men efter lite energidryck och kanske en och annan grapefrukt så spräckte LSK äntligen nollan. Zambiern och trotjänaren Edwin Phiri kom oväntat med i målprotokollet. Något han blev ensam om i matchen, trots att LSK radade upp chanser och Falkenberg stundtals blev utspelade. Men det var trots allt viktigast att första segern och första målet äntligen kom.

- Det är inte målskyttet framåt som LSK haft problem med. Man har även haft rogivande "problem" att släppa in mål bakåt. Efter inledningsmatchen mot Syrianska, där man släppte in 2 mål, har man hållt nollan. Den defensiva centrallinjen har verkligen svetsats samman och dessutom har man den fantastiska Nick Noble som sista utpost, som imponerar ju mer man ser honom!

- Gabriel Altemark-Vanneryr fick välförtjänt chansen från start och gjorde inte många besvikna. Han radade upp chanser och visar en helt respektlöshet som charmar inte bara mig utan många andra också. Men dock hade han inte förmågan att verkligen få in bollen mot Falkenberg. Men det lär nog lossna för konstapeln snart. Hans anfallskollega var i strålande form på försäsongen, men har mattats av något under inledningen av SuperEttan. Mot Falkenberg låg Patriksson bakom en hel del och kanske kan han komma tillbaka till sitt gamla slag snart.

- Målnollan är nu historia, men istället för att det nu står en 1:a där kunde det lika gärna varit en 3:a eller 4:a. För Ljungskile tryckte på mot Falkenbergsmålet och skapade fasligt mycket chanser så det var allt tur att man vann, annars hade det satt sig i huvudet. Men effektiviteten var inte den bästa och anfallsfotbollen är fortfarande något man får arbeta på. För det är inte varje dag man får lite på att sina ytterbackar kommer upp och sätter dit bollarna.

Grej of the game:
Edwin Phiri blev som bekant matchhjälte, något han verkligen inte är van vid. Trots att detta är zambierns femte säsong var detta hans allra första mål i LSK-tröjan. Och det var inte vilket mål som helst som han grävde fram! Ett skott från 25 meter rakt upp i krysset som dessutom gav seger var nog en dröm som gick i upplevelse för den gode Phiri. Han har lovat att fortsätta på det sättet, men klarar han verkligen det? 

/Kaj Kavaj

[Valid RSS]