Gunnilse ställde till det, men inte tillräckligt


Ljungskile SK gick idag in i Svenska Cupen när man åkte till Hjällbovallen och skulle ta sig an Gunnilse IS. I Angeredslaget återfanns två gamla LSK-spelare i Dejan Gorcanac och Mattias Bulun och hos Bohusläningarna fanns lagkapten Martin Smedberg-Dalence med Gunnilse som moderklubb.
Ljungskile började att trissa upp tempot som sig bör av ett lag i en högre serie och kunde rättvist ta ledningen genom Martin Smedberg-Dalence, som skulle bli matchens frontfigur, på straff. Spelet jämnades ut, men i andra halvlek kunde Smedberg utöka ledningen till 2-0 och det kändes avgjort. Gunnilse reducerade dock senare. Det blev ordentlig nerv i matchen när LSK hade gjort alla sina byten och fick comebackspelade Nicklas Svensson skadad och utburen på bår. In i mål ställde sig mycket överaskande Martin Smedberg-Dalence och kunde hålla nollan resten av matchen, som betyder att LSK går vidare i cupen till andra omgången som spelas den 21 april.

- Martin Smedberg-Dalence har under försäsongen visat en fantastisk form och gjorde inte bara två matchavgörande mål idag, han höll också nollan. Gunnilses hemsida var inte nådiga i siin förtjusning av den egetfostrade spelaren och menade att det endast var Ljungskiles lagkapten som var skillnaden mellan lagen.

- Nicklas Svensson var tillbaka i målet efter sin knäoperation. Men 90 minuter blev det inte för målvaktsklippan. För i slutet av matchen fick han bäras av på bår efter att knäet inte hållt. Kan det tyda på Svenssons allra sista fotbollsmatch? Skulle han startat överhuvudtaget efter att han så nyligen opererats?

- Det var inte bara Svensson som gick sönder. Även mittfältsmotorn Aleksandar Kitic knän höll inte för Hjällbovallens konstgräs. I värsta fall kan det stoppa bosniern från premiären. Även målkungen Johan Patriksson skadade sig under matchen och fick utgå med en ljumskskada. LSK som klarat sig bra från skador drabbades nu av tre i en och samma match. Hur ska detta gå? Serien har ju inte startat än!

Grej of the game:
När Nicklas Svensson fick utgå i slutet av matchen visade LSK riktig Ljungskileanda med en man mindre på banan. Tillsammans försvarade man sig på ett enastående sätt och Smedberg visade hjärta och ställde sig i mål och detta räckte till slut till avancemang.

/Kaj Kavaj

Träningsläger - Degerberga vs. Barcelona


I torsdags begav sig Ljungskile SK på det årliga träningslägret. Förr om åren sökte sig laget till sydligare breddgrader och allt som oftast till Cypern, men förra året och detta året har det blivit mer ekonomiska resor. Resan styrde mot Skåne och Degerberga, där man sedan i torsdags haft träningsläger. Enligt rapporter från tränaren Örjan Glans ska de ha bra förutsättningar med gröna gräsplaner och bra mat. Dock kan Skrivna Ark ana att det inte handlar om Cypern-standard.

Seriekollegan FC Trollhättan satsar på ett semesterliv med flygresa till Barcelona för ett träningsläger. Förutsättningarna är utan tvekan mycket bättre där och trollhättespelarna fick dessutom bevittna Championes League-mötet mellan FC Barcelona och tyska Stuttgart. Planerna, vädret och humöret brukar gynnas av solen och dess effekter på spelarna.

Men när det handlar om ekonomi, gemenskapen och huvudsyftet med ett träningsläger, att träna, vad är det då som är bäst?

- LSK väljer helt klart ett träningsläger som ur ekonomisk synvinkel är mycket billigare. Dessa pengar kan man sedan använda för andra medel i klubben, vilket givetvis bara är positivt.

- Hur gemenskapen påverkas av träningslägren är givetvis svårt att ge något absolut svar på. Allt beror på hur gruppdynamiken är i laget redan. Men jag tror också det handlar om hur tränarna lägger upp aktiviteter och vilka aktiviteter som genomförs. Ju bättre spelarna lär känna varandra utanför planen, ju bättre känner de varandra på planen. Att då leva "lyxliv" som FCT är tveksamt om det gynnar gemenskapen, men givetvis humöret. LSKs spelare kan nog komma närmare varandra, men hade troligtvis inte klagat på ett lite mer semesterlikt träningsläger.

- Förutsättningen för träningen är klart bättre i Spanien än en tidig vår i Skåne. Men LSK har planerna nära boendet och givetvis är det perfekt. Hur FCT hade det vet jag inte, men har svårt att se att de hade bättre förutsättningar med en plannära anläggning.

Summan av det hela måste vara att det kanske inte är så dumt att stanna i Sverige för ett träningsläger av bästa effekt. Dock är givetvis ett träningsläger att föredra för att stärka spelarnas motivation och humör.

/Speezie

Ta vara på talangerna, LSK!

LSK - IK Oddevold


Tidigare i veckan rapporterade Ljungskile SK att man hade för avsikt med att låna ut trion Andreas Samuelsson, Jacob Flingmark och Liridon Kalludra. LSK har tidigare varit inne på att låna ut Samuelsson, men nu gäller det även Kalludra och Flingmark. När det gäller Kalludra har det ryktats om att han inte trivs med sin situation och har därför varit på provspel med norska Kristiansund BK i norska tredjeligan. Frågan är om det är rätt medicin för Kalludra. Han är trots allt endast 18 år och det finns ingen garanti att han utvecklas där vilket måste vara syftet med en utlåning. Kalludra var ett av få glädjeämnen under de första omgångarna förra året, men fick sedan inget förtroende. Ljungskile SK har ett start mittfält i sin förstaelva, med Smedberg-Dalence, Genalvo, Kitic och Bayat. Men givetvis hade Kalludra tillsammans med Flingmark varit perfekta inhoppare eller ersättare ifall någon ordinarie mittfältare var skadad/avstängd.

Tanken var att låna ut Jacob Flingmark till division 2-klubben IK Oddevold, eftersom man i LSK-lägret tyckte han låg efter i sin träning efter två benbrott. Vad man glömmer är att det är imponerande av Flingmark att vara tillbaka så snabbt och att han varit den givna inhopparen på mittfältet under träningsmatcherna. Men tydligen ska han vara för dåligt tränad...(?) Ett ypperligt tillfälle hade då varit att han fick tid på sig genom att träna och därmed komma i form, istället för att bli utlånad och då gå ner kvalitetsmässigt. Den enda anledningen jag kan se det är att han kan få upp självförtroendet genom att lyckas på en längre nivå - IK Oddevold. Men Oddevold ville inte låna talangen, eftersom de påstod att de inte hade råd med Flingmarks lön (är den så hög?). Istället var det enda alternativet att köpa loss Flingmark, vilket måste varit något dyrare. Det här gick tyvärr LSK med på och han har nu skrivit ett 2 årskontrakt med Uddevallaklubben.

Jag förstår inte att man inte prioriterar sina talanger. Att plocka upp unga hungriga spelare från de egna leden är givetvis mycket billigare än att värva och ta in spelare utifrån. Visst har LSK tagit in många spelare utifrån gratis, men deras löner måste vara en nivå högre än de unga talangerna kan kräva. Nu satsar man på att värva Martin Dohlsten (som visserligen är en bra spelare) och Olof Hvidén-Watson. Varför inte kunna välja att låta de unga ta för sig istället? Förutom den ekonomiska delen ger beslut att göra sig av med talanger att andra talanger i området blir osäkra på att gå till LSK, eftersom man inte erbjuds chansen. Det är viktigt att de unga spelarna LSK har får chansen för att inspirera unga fotbollsspelare i närområdet om att det går att bli elitspelare även i Bohuslän. Genom att ha unga spelare kan man lättare forma och utveckla de till bättre fotbollspelare och i slutändan ett bättre lag. Det enda som krävs är tålamod och att de unga får förtroendet, vilket är oerhört viktigt!

En del tycker att det är bättre Ljungskile SK spelar i division 3 med enbart egna spelare och vissa tycker det är bättre att LSK är topplag i Superettan med bara invärvade namnkunniga spelare. Jag tycker man ska ha en spelartrupp där det finns en bra kompott av både rutinerade invärvade spelare och unga egna talanger och kanske sikta på en mittenplacering i Superettan. Men efter några år har spelarna utvecklat sig och blivit bättre vilket ger laget större potential att lyckas högre upp i tabellen utan att det ska kosta skjortan.

I år kommer Superettanklubbar kunna ha sju stycken avbytare tillgängliga för att komma in i matchen. Detta för att kunna ge unga talanger en större chans att få spela seniorfotboll och skaffa sig rutin. Tanken är att genom att kunna byta in unga spelare i matcher som kanske är avgjorda ger de erfarenheter vilket utvecklar de samt att tränaren har chansen att ta med flera olika spelaretyper i sin matchtrupp, vilket öppnar för talangerna. Med detta i baktanke är det HELT oförståendes att man vill göra sig av med Flingmark och Kalludra!

Nej Ljungskile SK, ni måste börja rannsaka er själva och inte ta för snabba beslut. Ni måste vara försiktiga och ta vara på talangerna. Det är vår FRAMTID!

/Speezie tillsammans med Kaj Kavaj

Patriksson vässade formen mot Sarpsborg




Ljungskile SK mötte på lördagseftermiddagen ett försvagat Sarpsborg 08 och vann med 2-1, efter att Johan Patriksson gjort både 1-0 och 2-0 för hemmalaget. Norska Sarpsborg reducerade efter det och pressade tillbaka LSK i slutet av andra halvlek, men Ljungskile kunde hålla undan och vinna med 2-1.

- Johan Patrikssons gjorde en riktigt bra match och krönte det med att göra LSKs två båda mål. För andra matchen i rad gjorde alltså den målfarliga anfallaren två mål. Patriksson närmar sig storformen så här lagom till seriestart.

- Sarpsborg ställde upp med ett relativt ungt och försvagat lag. Bland annat fick man klara sig utan den förra LSK-keepern Colin Burns. Men hans ersättare, Magnus Hjulstad, var duktig och räddade det norska laget flera gånger.

- Var är Arash Bayat? Igår saknades Edwin Phiri och Arash Bayat i laget. Phiri har matchats mycket senaste tiden, men under de senaste matcherna har Bayat saknats. Var har han tagit vägen? Vad jag känner till har LSK inte gått ut med att han har någon skada eller liknande. Var är Bayat?


Grej of the match:
Johan Patrikssons andra mål var ett mål i världsklass! Först snurrade han bort två norska försvarare och sedan sköt han via ribban och in 2-0 för Ljungskile SK. Hoppas nu bara målen fortsätter ramla in när serien drar igång.

/Speezie

LSK vände och vann mot Qviding - Igen


Tvåmålskytten Patriksson anfaller




Precis, en vändning och seger mot Qviding. Det är något som människor med ett grönt hjärta har börjat vänja sig vid. En rätt trevlig vana när allt kommer omkring. Som sagt. LSK hamnade i ett 2-1 underläge i den första halvleken efter två mål av Qvindings Simon Chekroun, som har provspelat med LSK två gånger. En gång inför den allsvenska säsongen 2008 och en gång inför förra årets superettan säsong. Båda Qvidings mål kom till på fasta situationer, en straff och en frispark. Även de grönas mål kom på straff, Aleksandar Kitic blev nerriven och Il Capitano var exekutör från elva meter och satte bollen säkert i nätmaskorna.

I den andra halvleken lade LSK i en växel till och drog ifrån division ett laget från Göteborg. Johan Patriksson gjorde två mål och gav LSK ledningen. Patrikssom var också ytterst nära att få tillskriva sig ett hattrick då han fick ta en straff LSK blev tilldömda. Men Patrikssom missade. Istället spikade Il Capitano med ett galant frisparksmål.

- Olof Hvidén-Watson och Martin Dohlsten kämpar på för ett kontrakt i LSK. Vi i redaktionen har börjat fatta ett rejält tycke för Dohlsten. Om man skall lita på rapporterna så var Hvidén-Watson duktig i FCT förra säsongen så han känns också intressant.

- Johan Patriksson och Il Capitano har verkligen fortsatt på förra årets fina form. Ännu en massa poäng i protokollet.

- Både Andreas Lind och Gabriel Altemark-Vanneryr imponerar så här långt och vem som tar plats bredvid Johan Patriksson på topp i seriepremiären känns väldigt öppet.


Grej of the game: Il Capitano verkar sikta in sina frisparkar ordentligt nu under försäsongen. Andra matchen i rad som han gör mål på en. Vi ser gärna några såna i årets upplaga av Superettan.

/Archie und Kaj Kavaj

Mellan himmel och helvete

Träningsmatchen från helvetet. Så kan man med tre ord beskriva matchen som spelades i torsdags så LSK mötte lokarivalerna Oddevold i en träningsmatch. Här skulle tas revansch från förra årets plumpresultat då de gröna förlorade med 1-0. Men inte då. Matchen slutade fyra jävla noll till Oddevold. En förlust med 4-0 känns aldrig okej. Lägg då till att de skedde mot Oddevold. Tog tre dagar innan undertecknad orkade skriva ner dessa rader.

Må så vara att LSK ställde upp med ett väldigt B betonat lag. Men det är inget som tröstar, snarare tvärtom. det skapar frågetcken om truppens bredd. Vi får väl hoppas att det här bara var en engånsföreteelse. För Oddevold var väl det här årets höjdpunkt och det är väl bara att lyfta på hatten och gratulera.

Men nu kan Oddevold återgå till det dom gör bäst. Det vill säga harva runt i skitserien division 2.


Ett litet ljus i mörkret kom ju under gårdagen då LSK säkert segrade över seriekollegorna Falkenbergs FF med 2-0. Den här gången mönstrade LSK ett mycket starkare lag. Dessutom fick David Durmaz debutera, enligt rapporterna var det en stabil debut. Gabriel Altmemark-Vanneryr fortsätter att förekomma i matchprotokollet, den här gången gjorde han matchens första mål. Det andra målet gjorde Il Capitano på en "barcelonafrispark" som Legenden uttryckte det.

/Archie

Revansch att utkräva!

När GAIS i sista sekunden lämnade återbud till träningsmatchen mot Ljungskile SK, som var tänkt att spelas imorgon, övertygade LSK-ledningen IK Oddevold att ställa upp på kort varsel. Därmed blir det en returmatch till förra årets tuffa träningsmatch. Den gången vann Oddevold med 1-0, men det man minns mest av allt är den hemska avslutningen av matchen. Precis i slutet av matchen krockar Jacob Flingmark med motståndarmålvakten och bryter då olyckligt benet. Därmed var säsongen slut för ynglingen.

På torsdag får Ljungskile chans till revansch då man ställs mot division 2-laget på Oddevolds anläggning - Thordéngården. Fast det viktigaste är inte att ta revansch, även om man bör vinna matchen. Det viktigaste är att inte någon får någon allvarlig skada i derbystridens hetta! Nåväl, Skrivna Arks sex tummar kommer att hållas frenetiskt för det. Förhoppningsvis blir det mycket folk och lite mysiga derbykänslor. Det hade även varit glädjande att få se nyförvärvet David Durmaz dra på sig LSK-dressen för första gången. Hoppas kan man!

Matchen börjar vid det aviga klockslaget 17.55 på torsdag.

[Valid RSS]