Avskydda lag i LSK-kretsar: Förhandlaren

Skrivna Ark följer i fem delar de fem främsta så kallade "hatlagen" till LSK. Vi spekulerar och berättar om varför lagen känt agg mot varandra och hur det ser ut i dagsläget. Fotboll är en väldigt populär idrott vilket såklart lockar många intresserade, därför är det inte konstigt att känslorna svämmar över bland de mest inbitna. Det skall dock sägas att Ljungskile SK inte har något lag som man känner avsky mot på samma sätt som storstadslagens ibland våldsamma sätt.

Del II: IFK Uddevalla - Förhandlaren
IK Oddevold och IFK Uddevalla har varit storklubbarna i regionen. IFK Uddevalla Hade sin framgångsera främst på 20-talet, med två allsvenska säsonger (1925/1926 och 1926/1927) som toppnotering. Oskar Andersson var den man som gjorde IFK Uddevalla till en av de klubbarna som hade mest respekt i Sverige. Han var också en av dem som drog igång projektet att bygga Rimnersvallen, som IFK Udddevalla gjorde och som stod klar 1923. Han satte en oerhörd prägel på klubben, då han var ordförande i klubben i hela 36 år (1906-1942). Klubben har mestadels spelat division tre och uppåt, med 20 år i division 1 och 2. Dock var det ett tag sedan. Mellan 1987 och 1993 tog man sig från division 4 upp till ettan, men därefter har man åkt ner i serierna och harvat i divsion 5, 4 och 3. Nu siktar man som nykomlingar i trean att ta steget upp i tvåan. Som bevis på sin storhet genom tiderna i Bohuslän har man vunnit DM 31 gånger.

När LSK gjorde sin fantastiska resa genom serierna fram till det svenska finrummet hade alltså IFK Uddevalla gjort samma resa. Fast inte lika lång och inte heller under en så kort period. När LSK tog steget upp i ettan tog Uddevalla steget ner från ettan. Därför har aldrig LSK och IFK Uddevalla mötts i seriesammanhang, vad vi känner till.

Precis som Oddevold har IFK Uddevalla sett LSK som en ”lillebror”. Därför ingick man ett samarbete på 80-talet, men som inte LSK vann något på mer än en fiende. Man släppte Legenden, Conny Olsson och Ted Olsson gratis (!) till Uddevalla. Men när LSK sedan intresserade sig för en reservspelare i Uddevalla skulle "blåvitränderna" ha 125 000 kronor plötsligt. Då ska man tänka på att LSK kunde under denna period tänka sig att värva en spelare för knappt en tiondel av det priset. Affären blev inte av och spelaren försvann till Australien. Det var starten till en stor förhandlingskamp mellan IFK Uddevallas Lars Bian Andersson och Ljungskiles starke man Bosse Fagerberg. Den största tvisten skedde när Christian Carlsson skulle gå till LSK, vilket gjorde att det drog ut på tiden, drygt ett halvår, innan Carlsson kunde bli spelklar. Det blev därför svårt även med förhandlingarna senare med Joakim Jensen och Mattias Molin. Undantaget var Christian Fredriksson, vars övergång gick bra. Men det var efter Carlsson-affären som Bian valde att inte prata med Fagerberg. Även på senare år har LSK och IFK haft svårt vid förhandlingsbordet, då Liridon Kalludra gick till LSK.

IFK Uddevalla har under evigheter ansetts som en välmående klubb, med koll på ekonomin och föreningen i stort. Men enligt rykten skulle man i höstas viljat ha ett samarbete med LSK, för att kunna få ett slagkraftigt seniorlag. Men på något sätt verkar man fått in pengar, eftersom man nu satsar mot att direkt vinna trean med stora satsningar på tränare och spelare - utan hjälp från LSK.

Man har en väldigt bra och stor ungdomsorganisation, mycket tack vare att man var först i kommunen med plastgräs. Dessutom har man lyckats rekrytera invandrarungdomar till klubben, som annars allt som oftast gick till IK Svane eller möjligtvis IK Oddevold. När sedan Kalludra lyckades har fler och fler valt IFK. På juniorsidan är man nu den störste konkurrenten mot LSK:s satsning, då många unga ges chansen i seniorlaget.
IFK Uddevalla har stora möjligheter att avancera i seriesystemet och bli en stor konkurrent mot IK Oddevold, men då måste man få in äldre rutinerade spelare också. Det håller inte att bara spela med ungtuppar, verkligheten och det sociala tar över till slut. Så att LSK skulle möta Uddevalla i seriesammanhang kommer troligtvis inte hända på ett bra tag. Konkurrentsen kommer fortsatt ske på juniornivå.

Kurriosa är att Bohusläningens sportredaktör/krönikör/sportbloggare Karin Carlsson ganska tydligt smyger med att hennes favoritlag är IFK Uddevalla. Att hon inte vågar erkänna att hon verkligen är det beror väl troligtvis på hennes jobb.

LÄS även:
Del I: IK Oddevold - Storebrodern

/Kaj Kavaj



Glöm inte rösta på ny inmarschlåt. Rösta gör du genom att klicka HÄR!

Delikat fotboll i Globen

På Ljungskile Svenskafanssida länkades det idag till ett YouTube-klipp från Inomhus-SM i Globen 1994, där LSK deltog. Eftersom SVT sände det har någon nu lagt ut ett sammandrag från cupen. Det ska sägas att LSK kvalat sig in till finalspelet i Globen tack vare att slå ut bland annat IFK Göteborg och Västra Frölunda. I semifinalgruppen hade man Hammarby IF och Landskrona BoIS. Men det skrämde inte västkustlaget. LSK kom tvåa i gruppen efter att ha slagit Landskrona och spelat oavgjort mot Hammarby. Det var det sistnämnda laget som också gick vidare (tack vare bättre målskillnad) och vann SM-guld.
I laget ingick (vad vi ser): Jörgen Wålemark, Legenden, Mikael Olsson, Johan Ragnell, Andreas Jorfors, Nicklas Carlén, Daniel Nilsson, Henrik Andersson, Peter Marcusson och Lasse Mattila.

Vi har tidigare frågat oss vad som är grejen med inomhusfotboll. Men det här är något annat. Det här gäller trots allt vilka som blir Svenska Mästare. Dessutom är det otroligt kul att se de gamla klassiska spelarna spela på filtmatta i Globen.Även roligt att se en ung Jörgen Wålemark bli intervjuad.

Matchstället i gult och grönt är kanske inte det snyggaste stället LSK ställt upp med, men det är väldigt klassiskt. Se klippet här nedan (klicka på Youtube-symbolen, nere till höger, för bättre kvalité):



/Speezie
Glöm inte rösta på ny inmarschlåt. Rösta gör du genom att klicka HÄR!

Efterlysningen gav bildgodis!

För en tids sedan efterlyste vi på Skrivna Ark en bild på Legenden som spelare ifrån tidigt 90-tal. Efterlysningen skickades till Bohusläningens bloggälskare Karin Carlsson, som lyckades kräva fram en gammal bild. Men det blev inte bara en bild på Legenden, utan något mycket mer. En fantastisk bild på det legendariska laget från 1993. Med spelare som Christian Karlsson, Roger Söderlind, Jörgen Wålemark, Andreas Jorfors, Johan Brinck, Don Wålemark, Mikael Olsson och kanske också Anders Augustsson.
Dessutom bjöds det på en bonusbild, då Legenden spelade i fel tröja med höjdhopparshorts och utan benskydd. Den bilden plus resten av inlägget går att hitta här.

Men här nedan följer den fantastiska bilden från Ljungskile lag 1993!



Till de skrytsamma Oddevoldarna:
På Ljungskiles Svenskafansforum skrivs det idag, av en Oddevoldare, att Oddevold ska satsa på sina juniorer. Något man inte gjort mellan 1997-2010. Känslan är att tidsramen inte stämmer överens med vad som verkligen gjorts. Vad Skrivna Ark erfar hade Oddevold ett mycket framgångsrikt juniorlag för 4-5 år sedan och bakåt i tiden. Men de senaste åren har man haft undermåliga tränare som misslyckats totalt. Det har talats om en spelarflykt från Oddevolds juniorlag på grund av ledarskapet. Det som är mest konstigt är att Oddevold inte gör så stora förändringar på ledarsidan, vilket kommer få förödande konsekvenser. Det har även ryktats om att man förra året satsade en halv miljon på sitt juniorlag... Satsa har ni gjort Oddevold, men det gäller att satsa rätt! Fast ni får gärna fortsätta som ni gjort de senaste åren, det gynnar oss.

/Kaj Kavaj


Glöm inte rösta på ny inmarschlåt. Rösta gör du genom att klicka HÄR!

Snott från Facebook!

Skrivna Ark har etablerat oss på de sociala medierna som Twitter och Facebook. På det sistnämnda har vi öppnat ett konto med följande namn "Skrivna Ark". Där följer vi nuvarande LSK-spelare och dåvarande LSK-spelare. För att lättare följa med i våra uppdateringar så lägg till oss som vän.
Facebook ger oss möjligheten att hitta godbitar, som om det passar sig vi gärna vill sprida till er läsare. Det kallar vi för "Snott från Facebook" och lanseras härmed.

Vi börjar med en mäktig statusuppdatering från den förra LSK-spelaren Stefan Szilagyi, som skrevs för en tids sedan:

Stefan Rumän


/Speezie


Glöm inte rösta på ny inmarschlåt. Rösta gör du genom att klicka HÄR!

En debatt som behövs!

I vårt förra inlägg skrev vi om att det är Örjan Glans som sätter stopp för talangerna i LSK. Kommentarerna strömmade sedan in. Det tackar vi så hemskt mycket för! Det ger oss möjligheten att utveckla våra inlägg och få feedback på det vi skrivit. Dessutom ger det oss otroligt mycket mer energi att skriva fler inlägg.

Att kommentarerna strömmade in var inte överaskande. Det var väldigt utpekande mot Glans och gav LSK en ordentlig känga. Vi har absolut inget emot Glans som person, men att inte släppa fram talangerna gör att vi börjar undra när LSK ska sluta med konstgjord andning. Det vi ville komma åt var att få igång debatten och att Örjan Glans själv tar åt sig av kritiken och tänker till i fortsättningen.

Följande kommentarer gavs efter föregående inlägget: 

Carl E
Där slog ni huvudet på spiken. Det är precis så som jag har tänkt också. NER i gympadojjan med herr Glans.

Kot-Niklas
Ljungskile är en liten klubb och då är det faktiskt resultat som räknas och inte att vara snäll mot juniorer.Kalludra och Flingmark platsade faktiskt inte och Flingmark har dessutom inte fortsatt att utvecklas=inte ens ordinarie i Oddevold.Man försökte väl att låna ut båda spelarna vilket jag tycker hade varit bra men det föll pga olika anledningar.Bäst vore att skriva långtidskontrakt med dom lovande spelare man vill ha och sedan låna ut dem så att man får hem flygfärdiga spelare istället.Det jag menar är att det är ett stort och svårt steg att direkt gå in i toppen på superettan och dominera för juniorer som Iglicar och Fehric tex.

Kaj Kavaj, Skrivna Ark
Kot-Niklas: Hur kunnig är du?
Om man vill ha framgång över en längre tid går det inte att bara värva och se till kortsiktiga resultat. Man måste tänka på framtiden och vara lite smart också. Att utveckla egna spelare kostar inte alls lika mycket som att värva en ny spelare med hög lön.
Vad vi på Skrivna Ark erfar skrivs det långa kontrakt med dessa talanger (3 år) och visst hade det varit bra att låna ut de för att de ska få speltid. Men i så fall bör man låna ut till div. 1-2, för att kunna se någon effekt av utvecklingen.
Håller med om att det inte går att gå in och dominera i toppen av Superettan direkt. Men släpp in talangerna i slutet av matcherna (sista 20-30 min) för att de ska samla på sig erfarenhet. Man får ingen erfarenhet eller utveckling genom att sitta på bänken.

Kot-Niklas

Kaj Kavat : Hur kunnig är du själv ?
LSK säger ju själv att dom inte har råd med långa kontrakt och har alltså oftast tvingats till kortsiktiga lösningar och klarat det bra.Titta på David wilson, nästan bara gubbar i laget och inte kan man slänga in en oerfaren junior för att döda tid eller vinna matcher bara för att dom skall få spela. Jo kanske om man är en allsvensk klubb som flera av landets bästa juniorer ofta går till men det är inte LSK.Det är för mycket fokus på LSK´s juniorer då LSK inte fostrar några stora juniorer och gör dom det eller skaffar några som Robin Söder,Erik Lund & Liridon Kalludra så försvinner dom snart.Bäst oavsett ålder bör spela i en liten klubb som LSK....punkt slut ;-)


Kaj Kavaj, Skrivna Ark
Kot-Niklas: Bevisligen är jag mer kunnig än du.
Visst, LSK säger att de inte har råd med långa kontrakt. Men du missar en viktig detalj. De unga spelarna tjänar inte alls lika mycket och kan inte alls ha samma krav som etablerade spelare. Alltså kan man ha längre kontrakt på de yngre talangerna.
Varför kan inte LSK spela talanger om andra svenska klubbar kan? LSK var bland de 22 bästa svenska lagen 2010. Klart som korvspad att det går! Jag säger inte att vi bara ska ha unga talanger på plan, som Malmö FF eller IFK Göteborg. Men man borde ge fler chansen!
Niklas, LSK är inte ett litet skitlag längre! Man måste se långsiktigt och inte tro att sagan ändå ska ta slut om något år. Vi är etablerade i elitfotbollen och är där för att stanna. LSK måste lära sig att utveckla talanger till elitspelare!
Vet du varför det är fokus på LSK:s juniorer då? Det är för att man säger sig satsa så oerhört mycket på de. Men sedan är det ingen som får chansen i Superettan...
Du måste ju hålla med om att det kostar otroligt mycket mer att ta in en brasse eller spanjor än att utveckla en talang? Om brassen/spanjoren är bra kanske stannar ett år, utan att LSK får något.
Min dröm är att ha 2-3 talanger i startelvan, kryddat med ett par spetsspelare och några rutinerade rävar.
"Bäst oavsett ålder bör spela i en liten klubb som LSK" - RÄTT! Men med tillägget att man måste ha framtiden i bakhuvudet!


Niklas
Självklart tycker även jag att LSK skall satsa på talanger men deras Tipselisatsning har kanske inte nått så långt ännu och börjat bära frukt för titta på dom här gamla juniorerna tex:
* Kristofferssen = redan varvat ner
* Flingmark = Oftast bänken i Oddevold(Div 2)
* Kalludra = Div 3 i Norge
* Carlsson = Fortfarande bänkspelare i LSK
Nu försöker man även med Fehric och Iglicar....
Ljungskiles U-21 lag är ju tyvärr trots hjälp från A-laget oftast chanslösa vad jag ser och hamnar oftast i dom nedre regionerna eller i bästa fall mitten av tabellen.Först när LSK kan hävda sig med dom bästa U-21 lagen = Tipselitsatsningen bär frukt så kan juniorerna automatiskt kanske lyckas ta det sista steget upp i A-laget enligt mig :-)


Kaj Kavaj, Skrivna Ark
Kot-Niklas: Jag är helt säker på att man inte tar upp spelare från juniorlaget bara för att. Anledningen att de inte kommer vidare är ju för att de inte får chansen.
* Kristofferssen = fick aldrig chansen och tröttnade på fotbollen för att han aldrig fick spela.
* Flingmark = Otursdrabbad av skador. Annars hade han varit bland de bättre i Oddevold. Första sejouren i IKO tog han ju upp de, mycket på egen hand.
* Kalludra = Sägs vara påväg till Rosenborg. Fick inte chansen när Glans kom, men hade innan dess visat att han platsat i Superettan - helt klart! Flydde för att få speltid.
* Carlsson = Fastvuxen på bänken för att han aldrig får chansen. Skadedrabbad på grund av för dålig matchning.
Fehric och Iglicar är inte samma talanger som de tidigare nämnda, men någon måste man släppa fram de. Andreas Samuelsson är en otrolig talang och den bästa målvakten från Bohuslän på väldigt länge! Tyvärr, för hans del, så har LSK en enastående bra målvakt i Nick Noble - så han måste lånas ut!
Hur många U21-matcher ser du varje säsong? Oftast har LSK på sin höjd 2-3 äldre spelare från A-laget med i varje match. Jämnför det med de allsvenska Göteborgslagen som kommer knappt kommer med någon juniorspelare. När FC Trollhättan spelade mot LSK hade de sina ordinarie anfallare med från start i U21. Det är olika förutsättningar där. LSK har inte råd med en större trupp för att kunna matcha U21 också.
Utveckling är inte bara genom resultat, utan HUR man lär sig och samlar på sig erfarenhet.


Mogge12
Håller helt med Skrivna Ark. Jag kan ta ett exempel med att det funkar med att bygga lokalt och spetsa med namn utifrån:
Lidköpingslaget Villa (i lilla skitsporten bandy) har en bas av lokala spelare (som håller sig lojala/billiga samt ger en lokal förankring bland den för sporten stora publiken). Tidigare hade man BARA hemmaspelare, men det räckte aldrig ända fram.
Nu har man tagit in även spetsspelare utifrån och vips är man på väg mot en stabil topp-4.
Numera behöver man långsiktigt bara oroa sig för ett par namn per säsongsstart.
Jämför LSK som har utgående kontrakt eller 2011 på ALLA spelare utom en...
Är det kortsiktigheten driven in absurdum...?
På aktiemarknaden kallas det "kvartalsekonomi"... när direktörerna fjäskar med börsen och får fram (ofta) konstgjorda/uppblåsta resultat. Det verkar tyvärr som Glans är lite av samma skrot och korn.

/Kaj Kavaj


Glöm inte rösta på ny inmarschlåt. Rösta gör du genom att klicka HÄR!

Lyssna INTE på Glans! Utveckla talangerna!

Vi på Skrivna Ark blir glada när ni läsare kommenterar inlägg som vi skriver. Det gör att vi får feedback på det vi skriver och kan göra ett ännu bättre jobb.

Precis det gjorde "Mackan" igår, när han kommenterade Legendens uttalande. Legenden uttryckte sig i Bohusläningen på följande sätt: "Att värva unga spelare är inte prioritet ett just nu, men man ska aldrig säga aldrig". Därför undrade vi varför och fick ett mycket troligt svar av "Mackan":
"Vad gäller unga spelare så sägs det att Örjan inte vill ha in såna alls. Bosse däremot har väl alltid tyckt att man ska satsa på de unga."
Det är alltså herr Glans som är hindret! Dessa uppgifter är inte första gången vi träffar på. Örjan Glans har vid ett flertal gånger sagts vara en tränare som inte vill utveckla spelare, utan ser till det resultatmässiga. Däremot har ju Legenden varit en motpol till detta, men det verkar alltså som han har fått vika sig där för Glans. Det är väl ganska allmänt känt att en spelare inte utvecklas genom att sitta på bänken? För LSK går det inte att bara värva etablerade elitspelare och hitta fynd i de lägre serierna. Man måste ta vara på de gyllene som finns i klubben för att det ska utmynna i guld.

LSK har ett flertal duktiga unga spelare som verkligen kan bli något om de ges chansen. Robin Iglicár, Samir Fehric, Andreas Samuelsson och Drin Shasivari har alla möjligheten att bli bra fotbollsspelare om de utvecklas genom speltid på en hög nivå. Dessa spelare kommer med all sannolikhet bli tongivande spelare i LSK om de får utvecklas på rätt sätt, alltså genom speltid i Superettan. LSK har redan "slösat" bort stora talanger, bland annat Jacob Flingmark och Liridon Kalludra. Gud bevare om det blir fler!

Nej, Legenden! Nu måste du brösta upp dig och trycka ner Glans i gympadojjorna! För det kan inte hålla på så här. Det ska inte spela någon roll hur gammal en spelare är eller vilka meriter de har i ryggsäcken. Det är hur bra de är och vilken potential de har som avgör. Man kan inte stirra sig blind på kortsiktiga resultat, utan se vilka stora möjligheter det finns bortom knuten.

/Kaj Kavaj


Glöm inte rösta på ny inmarschlåt. Rösta gör du genom att klicka HÄR!

De sista pusselbitarna påväg att läggas

Skrivna Ark har inte uppdaterat sin bevakning av Silly Season. Därför släpper vi nu allt samlat i ett inlägg. Vi tar också gärna in tips på rykten och skvaller som gäller LSK.

- Sedan förra Silly Season-uppdateringen har LSK gjort klart med tre nya spelare och har fått en bättre koll på vad som behövs för att fullända truppen. Brasilianska anfallaren Rafael är den senaste i raden. Det enda man vet om honom är att han gjorde en medioker säsong i Hammarby IF hösten 2009. Kanske en chansning, men om han utvecklas rätt kan han bli giftig som targetspelare.
Mittfältaren Dragan Bogdanovic hittade man på västgötaslätten och är en stor joker, men ska hålla i Superettan efter det provspel man sett från hans sida.
Dessutom har man fått en underskrift av den etablerade Marcus Jarlegren. En ytterback som definitivt går direkt in i startelvan.

- Edwin Phiri fick ingen ny chans i LSK. Så efter fem säsonger i Ljungskile vänder han sig nu till det svartmålade Trollhättelaget. Dessutom klargjorde Arash Bayat att han inte kommer fortsätta i LSK. Han ansåg att han tagit ett för snabbt beslut när han skrev på för Ljungskile och att han denna gången inte kommer förhasta sig när det gäller nytt klubbval.

- Träningen startade återigen upp i onsdags. Det var också en hel del nya spelare på plats om man jämför med förra säsongen. Förutom nyförvärven (bortsett Rafael), så fanns även provspelarna Joel Perkhed och den gamle räven Hector Svensson från Västra Frölunda där samt den tidigare provspelaren Moses Ssewankambo från Gunnilse. Det är främst en anfallare man letar efter, som kanske går in i truppen om inte Patriksson förlänger. Perkhed är en våldsam talang. Han har ryktats till Manchester City och Förenade Arabemiraten, men tränar nu alltså med LSK. Dock en väldigt kontig kommentar av Legenden: "Att värva unga spelare är inte prioritet ett just nu, men man ska aldrig säga aldrig". Beror det på utvecklingsbidraget eller att man hellre ser att egna talanger tar sig upp i A-laget?
Det uppdagades också att förre LSK-spelaren Per Eriksson skulle vara en spelare man har i baktanken som en plan B.

- Det är fortfarande oklart om Johan Patriksson skriver under ett nytt kontrakt eller inte. Vi hoppas givetvis att han gör det snart. Snälla Johan, skriv under!
Det är också oklart om målvakterna Andreas Samuelsson och Mathias Svensson fortsätter i LSK. Svensson spelade för Stenungsunds futsalklubb (med bland annat Tobias Mikaelsson) i en futsalcup innan jul. 
Även Mathias Carlsson har vi ingen koll på om han fortsätter eller ej. 

- Enligt uppgifter till Skrivna Ark kommer flera nya provspelare nästa vecka och det blir sannolikt klart med någon ny spelare då och kanske kanske en underskrift av Patriksson eller någon annan som inte har kontrakt. 

Nyförvärv
Rafael Leandro Magalhaes, anfallare (Santo André)
Dragan Bogdanovic, försvarare/mittfältare (Skoftebyns IF)
Marcus Jarlegren, försvarare (BK Häcken
Lorenzo Brais, mittfältare (Sevilla B)

Förluster
Edwin Phiri, försvarare (FC Trollhättan)
Sören Ferm, försvarare (Ytterby IS?)
Arash Bayat, mittfältare (?)
David Durmaz, försvarare (Syrianska FC)
Martin Smedberg-Dalence, mittfältare/lagkapten (IFK Norrköping)
Erik Nilsson, mittfältare (Örebro SK - åter efter lån)

Rykten in
Alberto Herreida, anfallare (Real Madrid)
Lucas, mittback (FC Barcelona)
Joel Perkhed, mittfältare (Västra Frölunda IF)
Hector Svensson, anfallare (Västra Frölunda IF)
Per Eriksson
, mittfältare (FC Trollhättan)
Moses Ssewankambo, anfallare (Gunnilse IS)
Patric Norismaa, försvarare (Götene IF)
Erkan Saglik, försvarare (Nybergsund IL)
David Leinar, försvarare (Örgryte IS)
Joakim Karlsson, mittfältare (Kalmar FF)
Sebastian Jaconelli, mittfältare (GIF Sundsvall)

Rykten ut
Mathias Svensson, målvakt (Utan kontrakt)
Mathias Carlsson, försvarare/mittfältare (Utan kontrakt)
Andreas Samuelsson, målvakt (Utan kontrakt)
Johan Patriksson, anfallare (Utan kontrakt)

Förlängda kontrakt
Bo Wålemark/Örjan Glans, tränare (2011)
Michael Thomas, försvarare/mittfältare/anfallare (2011)
Henrik Nikkilä, försvarare (2011)

Fotnot: De senaste nyheterna är i kursiv stil.

/Redaktionen

Glöm inte rösta på ny inmarschlåt. Rösta gör du genom att klicka HÄR!

Vad är grejen med inomhusfotboll?




I helgen spelas kommunmästerskapet i futsal och det är en av få inomhusturneringar som Ljungskile SK ställer upp i. Givetvis handlar det inte om toppspelarna i LSK, men man ställer nog upp med ett helt okej lag ändå. Liridon Kalludras IF Kamraterna vann förr året, men innan dess tog LSK hem vinsten två år i rad. Därför är det en ganska tuff grupp LSK hamnat i med fjolårsvinnaren, Lane FC och Herrestads AIF.

IF Kamraterna får nog räknas till favorit i turneringen, men även arrangören Uddevalla IS och IFK Uddevalla. Lottningen och speltider hittar ni här.

Men frågan kvarstår; vad är grejen med inomhusfotboll? Det är mest en plojgrej innan försäsongen börjar på allvar. Det är ju i seriespelet det hela gäller.

/Speeize


Glöm inte rösta på ny inmarschlåt. Rösta gör du genom att klicka HÄR!

Nu har LSK tre brassar!


Idag blev det klart att anfallaren tillika brassen Rafael Leandro Magalhaes är överens med LSK och har tecknat under ett 1-års avtal. Rafael provspelade i LSK under hösten, men papprena hann aldrig fram i tid och är istället klar nu. Därför kan Ljungskile nu stoltsera med att man har en brasse i varje lagdel, något som få andra Superettanklubbar kan göra.

Rafael beskriver sig själv som en spelare med bra skott, kvick och stark på huvudet. LSK verkar också ha stora förhoppningar på brassen, som tidigare representerat Hammarby IF i Allsvenskan 2009. Där blev det inte någon jättesuccé, men LSK räknar nog att han ska lyckas desto bättre i Superettan i en annan grönvit dress. 

Nu börjar en trupp ta form och förhoppningsvis kan fler spelare bli klara inom kort. En av de som vi hoppas på allra mest är självklart Johan Patriksson, som inte bestämt sig för sitt kontraktsförslag än.

/Speezie 

Glöm inte rösta på ny inmarschlåt. Rösta gör du genom att klicka HÄR!

Avskydda lag i LSK-kretsar - Storebrodern

Skrivna Ark följer i fem delar de fem främsta så kallade "hatlagen" till LSK. Vi spekulerar och berättar om varför lagen känt agg mot varandra och hur det ser ut i dagsläget. Fotboll är en väldigt populär idrott vilket såklart lockar många intresserade, därför är det inte konstigt att känslorna svämmar över bland de mest inbitna. Det skall dock sägas att Ljungskile SK inte har något lag som man känner avsky mot på samma sätt som storstadslagens ibland våldsamma sätt.

Del I: IK Oddevold - Storebrodern
"Folkets lag" i Bohuslän och har länge ansetts som "storebror" till andra lag, exempelvis LSK, i området. Skeppsredaren Gustaf B Thordén var den som fick fart på Oddevold och håvade in mycket pengar i klubben i början på 50-talet. Det gjorde att Uddevallalaget växte och kunde också så smått avancera i seriesystemet. På 80-talet pendlade man mellan tredje- och andradivisionen i samband med att man fick tillträdelse att spela på Rimnersvallen. Man hade under dessa år ett stort publiktryck med bland annat 18 000 åskådare mot BK Häcken och Örgryte IS. Torbjörn Nilsson tog för första gången (och också den enda) upp laget i Allsvenskan 1995, men laget mäktade inte med det utan åkte ut direkt. Man höll inte heller för division 1 året därpå. Sedan dess har man mestadels pendlat mellan fjärde- och tredjedivisionen.

LSK var länge ett gärdsgårdslag som harvade i division 5 och 6, som bekant. Därför mötte man inte IK Oddevold i seriesammanhang förrän 1994, då Ljungskile börjat klättra uppåt i seriesystemet. Nykomlingen i division 1 slog då "storebror" IKO med klara 5-0. Därefter har lagen vunnit två matcher var samt har spelat en oavgjord.
Men själva avskyn grundar sig dels att Oddevold har varit "storebror" till LSK och därmed tryckt ner Ljungskile i skorna på olika sätt för att utgöra fördelar. Man har styrt på det sätt man viljat. Det är inte bara på seniornivå, utan även på ungdomsnivå där avskyn tagit sin start. Numera förlitar sig Oddevoldanhängarna på gamla meriter och det är främst från den eran som deras anhängare bitit sig fast. Numera kan Oddevold titta mot sydligare breddgrader och se en välmående "storebror" i Ljungskile, vilket måste vara mycket frustrerande för det gamla "storlaget" (lokalt sett).

Om Oddevold och Ljungskile inom en framtid kommer spela i samma serie kommer avskyn trappas upp igen. Men i dagsläget ligger agget lagen emellan på is. Det skall också tilläggas att avskyn mellan supportrarna är kraftigare hos äldre än hos yngre. Mycket beroende på att LSK varit det framträdande laget på senare år och Oddevold legat långt bakom. Det syns inte minst på att de mindre lyckade spelarna i LSK går till Oddevold och inte tvärtom som det var förr.
Kuriosa är att min käre vän Archie har känt en rädsla för dessa äldre Oddevoldanhängare så till den milda grad att han kallar de för "Pingstförsamlingen".

/Kaj Kavaj

Glöm inte rösta på ny inmarschlåt. Rösta gör du genom att klicka HÄR!

Ett genidrag med Dragan?

MÅLSKYTT.  Dragan Bogdanovic satte matchens enda mål – direkt på hörna i den 53:e minuten. Lagkamraten David Stridh är på väg fram för att gratulera.


Den bästa fotbollsspelare vi haft i Ljungskile…” Med dessa bevingade ord beskriver Legenden Dragan Stevovic i boken Sagan om Ljungskile. Då handlade det om en skadebenägen jugge som endast spelade 9 matcher på mittfältet under det allsvenska året 1997 i Allsvenskan, men ändå gjorde tre mål.
Läs mer om honom här.

Drygt 14 år senare kommer en ny Dragan representera Ljungskile SK. Dragan Bogdanovic skrev i mellandagarna på ett 3-års kontrakt med vår fantastiska klubb. Men han kommer inte med samma förväntningar som Stevovic gjorde. Stevovic hade stora meriter bakom sig innan han kom till LSK, bland annat med spel i Röda Stjärnan. Bogdanovic kan på sin höjd skryta med att blivit utsedd till Skoftebyns bästa spelare 2010. Men då ska man ta i beakt att Skoftebyns IF spelade i division 3 under 2010. Men "den nye Dragan" är ung, verkar hungrig och har imponerat på Legenden och herr Glans så detta kan vara en riktig oslipad diamant. Att han fått ett kontrakt på 3 år gör att man ser honom som en framtidsman. Skoftebyns IF tränas av Johan Brinck och det skvallrar ju givetvis hur man hittat Dragan.

Men Bogdanovic själv är ingen som vill ha träflisor i rumpan, utan vill vara med på plan och spela. Han erkänner att är oprövad, men tycker ändå han hänger med riktigt bra på träningarna. Därför kommer han kriga för att konkurrera om en plats.
Just nu är inte LSKs mittfält den mest tätbefolkade positionen heller så Dragan har givetvis en chans än så länge, eftersom han är yttermittfältare. Han beskrivs annars som en duktig passningsspelare med bra speluppfattning och ett ordentligt tillslag. 

Kanske kan han bli lika bra och lyckad som Stevovic? 

Skrivna Ark önskar givetvis den nya Dragan varmt välkommen till LSK!

/Speezie

[Valid RSS]