Gratis match resulterade i 3 poäng



Ljungskile SK bjöd mot Assyriska in publiken till fri entré, men ingen av lagen bjöd på något extra i denna match. Det var nog ingen på läktarna som väldigt gärna betalat för inträdet - om man ser till hur spelet såg ut. Tempot var inte högre än vad som presterades på 60-talet. Men när väl det skapades chanser var det LSK som bjöd på de. Gav kom fri både en, två och tre gånger. Men oförmågan och bra målvaktsinsatser gjorde att LSK och Gav inte kunde få in bollen. Till slut kom ändå målet som var så otroligt viktigt och LSK vann äntligen igen.

- Assyriska skapade inte mängder av chanser, men när de väl gjorde det var Mr. Noble på strålande räddningshumör och briljerade i målet. Han agerade med pondus och så aktiv var det längesedan vi såg amerikanen vara. Helt felfri!

- Aleksandar Kitic har kanske inte gjort en strålande säsong. Men han gör så otroligt mycket i det tysta och spela andrafiolen. Igår fick han äntligen spela förstafiolen. Det finns en anledning till att han är en av två spelare som har kontrakt över säsongen 2012. När bosniern nickade in vinstmålet blev han så fantastiskt glad att tröjan åkte av halvvägs och han sprang över planen som om han avgjort en VM-final. Samtidigt ställde sig publiken upp och det känslan var verkligen att det var speciellt att just Kitic gjort mål. Han är en publikfavorit, en fantastisk fotbollsspelare och framförallt en spelare med stort LSK-hjärta.

- Att det endast var 1122 personer på matchen var både förvånande och dåligt. Närmare 2000 personer hade varit godkänt när LSK bjöd på fri entré och dessutom var det bra höstväder. Förhoppningsvis kommer fler på söndag mot Västerås och betalar inträde.

Grej of the match:
Eftersom stora delar av matchen var ett riktigt sömnpiller så hittar vi dagens Grej of the match innan matchen. Nick Noble gjorde då en väldigt oväntad handling på uppvärmningen. Plötsligt flög den gänglige amerikanen över staketet, som skiljer spelplanen och publik. Sedan hoppade han upp på ståplatsläktaren, fram till en kille och gav ett par målvaktshandskar. Killen blev överlycklig. Men det var Mr. Nobles handling som fastnade på näthinnan. Varför detta agerande?

/Speezie

GRATIS LSK-MATCH!!!



Visst låter rubriken som ljuv musik i öronen?

Det är inte var dag man får se sin älskade klubb öppna grindarna på vid gavel och släppa in folksamlingen. Men vissa verkar inte tro riktigt på detta. LSK har på de senaste åren bjudit in till en seriematch per år där det är fri entré. Det brukar många gånger sammanfalla med ett möte mot Assyriska, precis som imorgon. Vissa kanske tänker "inget är gratis, det är klart det finns någon hake med det hela". Men faktiskt så finns det ingen sådan hake. Det är en rad sponsorer som ställer upp och bjuder på inträdet. Det är alltså inget som LSK förlorar på, vilket hade varit extra förödande nu när de ekonomiska problemen blivit kända.

Men, kära läsare, ni gör oss och framförallt LSK glada om ni till exempel köper en extra korv. Kanske inte speciellt mycket för er, men om många gör det blir det mycket för LSK - vilket behövs! Gör det ni också, för det kommer vi i redaktionen att göra!

Klockan 16.00 drar matchen igång på Markbygg Arena, där Kaj Kavaj kommer käka korv som aldrig förr!

/Speezie

Vill kommunen ha kvar LSK som elitlag?



Vi är många där ute som i veckan fått hjärtat helt iskallt av skräck, rädsla och förtvivlan. Allt beror på de nyheter som media pumpat ut den senaste tiden. De nyheter som meddelat att LSK har stora ekonomiska problem. Nyheter som Skrivna Ark känt till under en tid och som man väntade skulle komma inom kort - dessvärre. Mest förvåning har det varit att dessa nyheter inte kommit tidigare, men troligtvis handlar det om att klubben in i det sista har försökt lösa problemen inom klubben.

Vilka summor det rör sig om har ingen i redaktionen en aning om, utan vi har bara fått in ett fåtal olika rykten. Hursomhelst handlar det om mycket pengar och pengar som hela tiden ökar beroende på att det i flera fall (om inte alla) handlar om lån. Vem bär då på ansvaret för de ekonomiska bitarna. Jo, självklart är det klubbens styrelse som tidigare borde sett allvaret i det hela. Visserligen har de sedan en tid jobbat hårt för att förbättra den ekonomiska situationen och i en del fall lyckats, vilket de ska ha beröm för. Dock finner jag inte någon logik i att ha en 2-årsplan för att nå Allsvenskan när utgifterna är såpass stora som de är. Det går inte att satsa om det inte finns några pengar. Detta borde man insett långt tidigare. Kostnaderna ska inte överstiga inkomsterna! Visst gör en allsvenska satsning att näringsliv, media, kommun och publik får upp ögonen och höjer intresset, vilket självklart ökar intäkterna. Men hur mycket?

Det är lätt att vara efterklok, men planen var inte realistisk. Det hade varit bättre att ha en 4-årsplan, där man innan säsongen 2011 drog igång istället gick ut och meddelade att inte ekonomin var bra. Sedan skulle man ha använt sig av en handlingsplan med lägre mål under de första åren för att år 3 och 4 satsa högre. Allt för att förbättra ekonomin och gå starkt igenom det. Men istället verkar det som om styrelsen varit naiv och "närsynt". Istället för att se arbetet på lång sikt så har man bara tittat på vad som ska ske nu.
Därtill ger man ingen kontakt utåt, utan jobbar på ett omodernt sätt genom att bara gå via medierna när man släpper nyheter. Därmed går inte informationen direkt till besökaren/sponsorn/kommunen utan via exempelvis en journalist, som kan tolka det helt fritt med egna ord som kanske inte passar in på helheten i nyheten. Men det är en annan sak.

Vad är det nu som gått snett de senaste åren med ekonomin?
Det handlar om krav. Krav som gått från UEFA och vidare till Svenska Fotbollsförbundet. Krav som inte är verklighetsförankrade i ett land som exempelvis Sverige och säkert inte i många andra länder också. Eller ja, det beror ju på om de beslutande personerna vill att lag från mindre orter ska leva kvar i elitsammanhang. Det verkar inte så och det är också den klangen som de större svenska medierna har. Det kommer bli oerhört svårt för lag såsom LSK, Mjällby, IFK Värnamo och Ängelholms FF att hänga kvar i eliten i framtiden med dessa ständigt förnyade krav.

LSK har på senare år fått koncentrera sig på saker som till största delen inte handlar om sportsliga förutsättningar. Istället har pengar fått läggas på bland annat belysning, ett nytt klubbhus och därmed ökade driftskostnader. 
Ljungskile SK har nu gått ut med att man tycker anläggningsbidraget från Uddevalla kommun är alldeles för lågt, vilket påtalats ett flertal gånger. Det är absolut inget fel i att tycka så. Dock borde man uttryckt sig bättre och argumenterat för det på ett bättre sätt. I artiklar som tidningen Bohuslänningen publicerat låter det som att LSKs ordförande Anders Wallgren är väldigt otacksam. Att anläggningsbidraget är för lågt beror ju på att LSK har mycket högre krav på sin anläggning än något annat lag i hela Bohuslän. Det gäller för Uddevalla kommun att bestämma sig. Vill man ha ett elitlag i Sveriges största sport, fotboll, i kommunen? 

Enligt mig är det självklart att kommunen ska försöka göra så att Ljungskile SK har chans till att stanna kvar i elitfotbollen. Men man bör i samråd med LSK ta fram en handlingsplan för hur ekonomin ska saneras och även en framtidsplan för att undvika liknande situationer i framtiden.
Lika självklart är det att lokalkonkurrenter inte vill att LSK ska få mer pengar från kommunen. Men gynnar det verkligen idrotten i stort i området? Enligt mitt synsätt går bredd och elit går hand i hand, vilket också är vida känt. Elit ger inte bara förebilder inom idrotten, utan också i samhället i övrigt. Elitidrott i närområdet är något som engagerar och påverkar folk till att tycka, tänka och inspirera - på flera håll även utanför idrotten. En kommun ska således inte bara satsa på bredd.

Intresset för idrott, framförallt fotboll, i Bohuslän är för dåligt. Varför är det så?
Det finns för få bra fotbollslag i närområdet. Men låt oss tänka i ett framtidsperspektiv; om ett lag etablerat sig i Allsvenskan föder det intresse och engagemang som också genererar fler framtida talanger. Varför inte idrottsintresset är större i Bohuslän beror också för att kommunerna i området inte har satsat på idrotten förrän nu på de senaste åren, då satsningarna ökat något. Men det är långt efter många andra kommuner i Sverige som mer följt med i den mer och mer företagsinriktade fotbollsvärlden. Men visst handlar det också om prioriteringar i kommunen. Det är de förtroendevalda som beslutar var våra skattepengar ska gå och givetvis ska det vara så. Men det är ändå imponerande av ett lag av Mjällbys storlek visar upp de resultaten. Men det beror också på att fotbollskulturen är mer etablerad där, vilket inte märks på det anläggningsbidrag som Sölvesborgs kommun pumpar in varje år i Blekingeklubben.

Till sist, en passning till ordföraren i fotbollsklubben IK Rössö, Ingemar Törner, som menade att LSKs spelare var säljbara. Då har han inte satt sig in i hur det ser ut i LSK. Just nu är inte transferfönstret öppet och dessutom går alla spelares, utom två, kontrakt ut efter säsongen. Detta gör det omöjligt för LSK att få in pengar, förutom möjligtvis ett fåtal slantar på ett par spelare som genererar utvecklingsbidrag.

/Kaj Kavaj


Smålandsturnén slutade med 0 poäng

Under en dryg veckas tid skulle LSK ta sig an två Smålandslag, nämligen Östers IF och Jönköpings Södra IF. Småland och framförallt smålänningar är kända för att vara snåla och det bevisade de även i matcherna mot LSK. Varken Jönköping eller Öster släppte till några poäng till Ljungskiles fördel.


Mot Jönköping ägde LSK matchen fullständigt och borde fått in bollen efter frilägen, avslut i målställningen och bollar dallrande på mållinjen. Men det verkar vara så att LSK är inne i en trend där man har förbaskat svårt att få in bollen i nät. För förlusten mot Jönköping med 2-1 var en obehaglig historia där mångt och mycket stämmer rent offensivt, förutom det viktigaste - att få in bollen. Men som så mycket annat är allt en helhet - en enhet. Därför blir defensiven lidande av det offensiva spelet. För även om Jönköping inte spelmässigt är bra har man något som inte LSK har och det är farten och framförallt effektiviteten. För när LSK tappade boll ställde Jönköping om så det blixtrade om det. Den "speeden" vid omställningstillfällen har man sällan sett på LSK, i alla fall inte med mycket folk. Sådant är viktigt! Det vet vi som spelat fotboll en gång i tiden - det är mycket roligare att springa framåt med bollen än att springa efter någon som har bollen.

Trots det ska LSK vinna en match av denna typen. Om man för matchen och skapar mängder av chanser finns det inget annat än seger. Att inte tro på att bollen går in idag är som att man redan bestämt sig för att ha förlorat.

Mot Öster var det en helt annan match. LSK var fantastiska första 10 minutrarna tills GAV serverade Erik Nilsson som skickar in bollen i öppen kasse. 0-1. "Jaha, nu backar vi hem och är bekväma" verkade som att man tänkte efter det. DET GÅR INTE ATT VARA BEKVÄM I FOTBOLL! Och det går absolut inte att vara bekväm när man spelar i LSK! Fotboll går ut på att göra mål och om det ena laget inte bryr sig om det ökar möjligheterna för det andra laget. Därmed tog Öster över totalt och vänder matchen till 2-1 innan GAV kan kvittera i slutet. "Jaha, nu backar vi hem och är bekväma"... Ja, som sagt - det går inte. Inte heller denna gång för Öster gör givetvis 3-2 i slutminutrarna.

Nu har man inte vunnit på fem matcher, utan istället har det blivit en oavgjord och fyra förluster. För en månad sedan hade vi chans på allsvensk kvalplats, nu är vi inte långt ifrån kvalspel till division 1! Det gäller att skärpa sig nu, ta jobbet och verkligen kämpa så det skvätter blod, svett och glädjetårar!

/Kaj Kavaj


LSK förlorade utan brassarna

idaberg-Ljungskile Foto:Almer Ljutika

En fotbollsfest väntade! Det var i alla fall vad vi väntade på. Men så här i efterhand får man säga att det var en besvikelse. Det började dock bra och LSK skapade en del i början. Sedan slog blixten ner när Åtvidaberg tog ledningen. Därefter åkte luften ur LSK och bortalaget kontrollerade händelserna. LSK höll ändå jämna mått och därför var 0-2-målet i sista minuten av första halvlek av väldigt psykologisk karaktär. LSK hämtade sig ändå i andra, även om det inte var något bländande anfallsspel. Även ett viktigt reduceringsmål kom, men någon riktigt bra kvitteringschans uteblev. Det blev tydligt att Åtvidaberg är ett starkt topplag, som även om de inte gör en fruktansvärt bra match vinner.

- Nu har LSK gjort tre mindre bra matcher i rad. Innan matchen mot Åtvidaberg hade man ändå tagit fyra poäng på de två, men mot bättre motstånd visade det sig svårare. Det fanns inte samma trygghet som när Josemar och Genalvo är med. Deras bortfall blev tydligt i matchen mot Åtvidaberg.

- Ljungskile är ingen riktig kandidat till en topp-tre placering i år. Det visar poängskörden mot de tre lag som ligger överst i Superettan - Ängelholm, Åtvidaberg och Sundsvall. Av 18 möjliga poäng har LSK bara tagit 5 poäng, vilket inte räcker för ett avancemang.

- 814 personer hade letat sig upp i skogarna kring Skarsjön. Märkligt kan tyckas, men det fanns många anledningar till att inte gå på fotboll en lördag som denna (även om Uddevallas befolkning är erkänt kräsna). Tre anledningar till att det var så få på matchen: matchen sändes på TV, den sena avsparkstiden på en lördag är inget som lockar för fotboll och självklart "Bondens dag".

- Hörnvarianten som ledde fram till reduceringsmålet, 1-2, var riktigt snyggt. Rikard Nilssons pass till Runnemo som slog till distinkt och framför mål stör Tompa likt en fotbollspelande Tomas Holmström.

Grej of the match:
Det var ingen i LSK som direkt utmärkte sig. Men den sekvens som fortfarande är kvar på näthinnan är Mellis underbara tvåfotare som vände ut och in på Åtvidabergs försvar. Det efterföljande skottet blockerades av både armar och händer och borde givetvis dömts som straffspark. Med ett mål där hade det antagligen blivit en annan utgång på matchen. Men det är något vi aldrig får veta...

/Kaj Kavaj

[Valid RSS]