Guldstriden: Pavey vs. Lund


Nu när Ljungskiles säsong är färdigspelad kan man ta sig en titt på annan fotboll och givetvis är det extra intressant att syna Allsvenskans guldstrid. Som ni säkert vet handlar det om AIK och IFK Göteborg som gör upp om guldet. Extra intressant att följa eftersom AIK har den forne Ljungskilespelaren Kenny Pavey och Blåvitt har Ljungskilefostrade Erik Lund. Det ska vara osagt, men vad Skrivna Ark erfar kommer det för första gången bli en före detta Ljungskilespelare som vinner SM-guld. 

Både Kenny Pavey och Erik Lund lämnade LSK 2005. Pavey direkt till AIK, där han stannats sedan dess. Lund via Aston Villas ungdomsakademi vidare till IFK Göteborg, där han anslöt förra sommaren. Båda känner lite extra för Ljungskile, även om de såklart känner mycket för deras respektive lag, och därför ska det bli mycket intressant vem som vinner. Skrivna Ark önskar givetvis båda två lycka till!
Dagens man och vinnare var ändå Kenny Pavey.

I 69:e minuten byttes Kenny Pavey in och efter drygt 2 minuter på planen trycker Kenny Pavey in en målvaktsretur. Norra stå visste inte var de skulle ta vägen när AIK:s kelgris stormade sig fram, hoppade över reklamskyltarna och tog sig upp på hängnäten vid AIK-klacken. Engelsmannen skar sig vid detta tillfälle så att han blödde.



Till en viss rosa tidning säger han:
– Men det gör ingenting. Det är ingen fara alls, säger han.
Shortsen är nedblodade, du ser ut som Terry Butcher.
– Det är jag som är Kenny Butcher! 

 Hur tänkte du efter målet?
– Jag tänkte ingenting, jag blev bara helt galen.

Kan du spela nästa match?
– ... (skratt)... Inga problem.

Var det värt det?
– Absolutely!

Vi som såg Pavey när han spelade i Ljungskile vet att han aldrig viker sig och skulle spela i rullstol om det var så. Man glömmer sällan när Kenny Pavey avgjorde bortamatchen mot Torslanda IF 2001 med matchens enda mål. Den matchen spelade han med ett gips runt ena armen. Det betydde Superettankval mot Ängelholms FF som dessvärre förlorades.
Helst hade man viljat se sådana firanden, likt det Pavey gjorde idag, på Skarsjövallen. Närmast något sådant är när vi får se Aleksandar Kitic lycka efter ett mål.

/Kaj Kavaj


Då var det över

Matchrapporten utgår på grund av massiv bakfylla. Det blev lönehelgsfest och säsongsavslutningsfest hemma hos Kaj Kavaj efter matchen. Kan väl nöja mig med att säga att Ljungskiles höstsäsong har varit magnifik!

Säsongsammanfattning, följt av Skrivna Ark-galan, kommer senare under veckan. Hoppas vi på. Nu tillbaka till bakfyllekurerna.


/Archie

En olycka kommer sällan ensam...

I förra matchen mot GIF Sundsvall gjorde underbarnet Jacob Flingmark comeback efter en långvarig skada. Anledningen varför han varit borta är som bekant eftersom han bröt benet precis innan säsongsinledniningen. Efter att ha fått större delen av säsongen spolierad och fått tillbringa säsongen med att rehabilitera sig efter skadan för att kunna komma tillbaka igen. På Norrporten Arena byttes Flingmark in i 88:e minuten när Ljungskile vann med 0-3. På den tiden den blonde talangen var spelade var återigen olyckan framme. Ännu en gång bryter Flingmark benet - dessutom på samma ställe. Förhoppningarna är desto godare denna gången. Men såklart kommer detta påverka honom. Förhoppningvis kan vi se honom på fotbollsplanen igen när gräset blir grönt. Vi i redaktionen önskar Jacob Flingmark lycka till med att komma tillbaks igen!

/Speezie

Lika som bär: Zarkovic speciale

Vi fick ett mail om att vårt universalgeni liknar en semikänd svensk artist som varit med i ett tv-program vars syfter är att mjölka folk på pengar och plocka fram dåliga artister som floppar efter en hit. Ja ni gissade rätt, vi menar Idol i TV4. Artisten som har kommit fram via Idol som liknar Zarkovic är den härligt hårige Idol-Sebastian.

                                                                     
                                                Idol-Sebbe?                              Zarkovic?


Sen har vi i redaktionen även sett slående likheter mellan Zarkovic och en riktig fotbollshöjdare, nämligen Pep Guardiola. Ni vet han som har lyckats med rätt hyfsade resultat med Barcelona.

 

                                                               
                                              Guardiola?                                         Zarkovic?

Vet du en person med LSK anknytning som är lik en kändis? Skriv en kommentar eller maila oss på:  [email protected]

/Archie

LSK fixade kontraktet!


Segerfixaren visar upp sina benskydd


Då var det klart, kontraktet är signed, sealed and delivered. Efter en väldigt överraskande 0-3 seger mot GIF Sundsvall. Vem trodde det innan match? Inte vi på redaktionen i alla fall. LSK inledde mycket bra och dominerade matchen och vann den i minut 27 och 28 då Johan Patriksson först nickade in 0-1 och i minuten efter spelade samme Patriksson fram Niklas Löfgren som satte 0-2. Sedan i den andra halvleken stängde LSK matchen och spelade av den. Sundsvall fick en straff i den andra halvleken men den sköt Ari Skulason högt över. Till sist kunde Niklas Löfgren spika igen kistan med sitt 0-3 mål.

- Jacob Flingmark fick göra comeback. Han satt på bänken mot Assyriska men fick aldrig hoppa in, men det fick han igår. Flingmark kom in i den 88:e minuten då han ersatte segerfixare Patriksson. Sju månader efter benbrottet mot Oddevold.

- Ännu en vinst på konstgräs. Det här med att LSK inte kan spela på konstgräs börjar suddas ut mer och mer. Av sex matcher har man vunnit två, spelat lika en gång och förlorat tre. Man får vara rätt nöjd med det facitet om man tittar bakåt i tiden. Dessutom var det första gången Ljungskile gjorde mål på Norrporten Arena och fick med sig poäng, denna gång 3 mål och 3 poäng!

- Niklas Löfgren verkar ha hittat målformen, nu är han uppe i elva mål. Ett mindre än anfallskollegan Patriksson.

- Visst lockas man in i att tänka. Tänk om vi kunde varit så bra här från början och fått inleda säsongen med nuvarande tränare och trupp.

Grej of the game:
Att kontraktet fixades!

/Archie


Skrivna Ark granskar: Ryan Miller-tabellen

Ryan Miller Crew.jpgSkrivna Ark skulle helst vilja att bara de spelomgångar i Superettan 2009 där Ryan Miller skulle räknas ihop till en tabell. Miller har totalt spelat 14 seriematcher för Ljungskile och har varit en otroligt framgångsrik värvning. När amerikanen kom till klubben hade man 10 poäng och låg med snaran runt halsen. Därefter har Miller spelat 14 matcher på raken som högerback och Ljungskile har på de matcherna kammat ihop 23 poäng. Lägg där till en poäng som togs utan nummer 6 i senaste matchen (den matchen är alltså inte medräknad). Om vi drömmer oss bort så kunde det sett ut på detta lovande sättet. Se bara här:

Ryan Miller-tabellen

 

S

V

O

F

GM-IM

D

P

Mjällby AIF

14

8

6

0

23 - 7

16

30

GIF Sundsvall

14

7

4

1

32 - 22

10

28

Ljungskile SK

14

7

2

5

24 - 19

5

23

Ängelholms FF

14

6

4

4

18 - 21

- 3

22

Landskrona BoIS

14

6

3

5

25 - 18

7

21

Falkenbergs FF

14

6

2

6

24 - 18

6

21

Åtvidabergs FF

14

6

4

4

22 - 25

- 3

20

Syrianska FC

14

5

4

5

22 - 18

4

19

Assyriska FF

14

5

3

6

17 - 21

- 4

18

Sirius

14

5

2

7

18 - 19

- 1

17

IFK Norrköping FK

14

4

4

6

23 - 19

4

16

Väsby United

14

4

4

6

12 - 21

- 9

16

Jönköpings Södra IF

14

4

3

7

27 - 34

- 7

15

Qviding FIF

14

3

5

6

14 - 18

- 4

14

Vasalunds IF

14

4

2

8

17 - 29

- 12

14

FC Trollhättan

14

3

4

7

14 - 28

- 14

13


Detta hade alltså betytt att vi låg på en Allsvensk kvalplats och det smakar inte dumt i munnen för oss på Skrivna Ark-redaktionen. Om man ser längre ner i tabellen hittar man stackars FC Trollhättan sist...

Supporterklubben LSK Fans gjorde ett liknande uträknande på sin hemsida, fast där man belyste Örjan Glahns betydelse i poäng och i en tabell sedan han kom till klubben. Vi väljer alltså att belysa Ryan Millers betydelse och det är faktiskt så att Miller är mer betydelsefull rent statistiskt sätt än Glahns. Örjan Glahns snittar på sina 16 matcher för klubben 1,565 poäng/match, medan Ryan Miller är strået vassare med 1,643 poäng/match på sina 14 matcher i LSK.

Nu har vi drömt klart, så det är dags att fokusera mer på de två sista matcherna mot GIF Sundsvall (borta) och Ängelholms FF (hemma). Hemskt gärna med både Ryan Miller och Örjan Glahns!

/Kaj Kavaj

Var det fel att inte spela Jansson mot AFF?


Richard Jansson fanns överraskande inte med i truppen till matchen mot Assyriska. Från de officiella hållen kom förklaringen att Richard var skadad medan det rätt snabbt läckte ut ett ryckte om att Assyriska skulle vara väldigt intresserade av Richards mittbackstjänster från flera olika källor, det här ryktet har också nått oss Skrivna Ark. Orsaken till petningen verkar helt enkelt vara att man inte ville att Richard Jansson skulle spela mot sin nya eventuella klubb eftersom vid vinst så skulle Assyriska förbättra sin chans till att nå Allsvenskan och det spekulerades bland supportrar på LSK Fans forum efter matchen att Richard inte skulle gå för fullt utav den anledningen.

Men var det rätt att peta Richard Jansson mot Assyriska? Njae är väl svaret. Nu skötte sig ersättaren Mattias Carlsson galant (vilket ger hopp för framtiden) så på så sätt kan man inte klaga. Men är inte det här ett väldigt stort ifrågasättande av Richard Janssons professionalism? Jo det är det, Richard Jansson är ju inte spelaren som har visat dålig inställning. Snarare tvärtom

Låt mig måla upp några scenarion:
Tänk dig själv att du spelar fotboll på elitnivå. Ditt kontrakt är på utgående och en klubb som ligger högre upp i samma division kommer med ett kontraktsförslag och du skall möta den här klubben i nästa match. Skulle du gå på halvfart för att gynna den klubb som kanske kan bli din nya? Tänk då in att du enligt ditt kontrakt förbinder dig till dig nuvarande klubb och att den kollektiva kraften inom ett lag är stor.

– Samma tankesätt som innan. Du möter laget du har fått ett kontraktsförslag, de ansvariga sitter med höga förhoppningar och ser dig spela rent ut sagt skitdåligt. Nu grundar de antagligen inte hela sin bedömning på en match. Men någonstans känns det som att intresset svalnar några grader. Var det då smart att inte spela för fullt? Vem vet du kanske sumpade kontraktet…

Det finns nämligen ett rätt bra exempel som innefattar Assyriska och deras mittback Lamin Conateh. Han ryktas nämligen sen två veckor vara klar för GIF Sundsvall och sen dess har Conateh gjort flera misstag, mot LSK missade han markeringen när Jörgen Wålemark kvitterade och nu kan man läsa saker som att GIF Sundsvalls fansen inte tycker det är så kul att en ”säkerhetsrisk” är på väg till klubben…


Nu vet jag ju å andra sidan inte hur snacket i kulisserna har gått, kan ledningen och Richard ha kommit överens om att han inte skulle spela mot Assyriska?


Så för att svara på frågan om det var fel att peta Richard Jansson mot Assyriska. Kan vi konstatera både ja och nej. Däremot var det nog smart att inte spela honom, eftersom man inte visste vilken status han hade. Men min personliga åsikt är att jag inte tvivlar på Richard Jansson professionalism.

/Archie


Skrivna Ark avslöjar: Dessa spelare lämnar


Skrivna Ark funderar och har tagit till sig rykten om hur det står till med spelartruppen och vilka som stannar. SuperEttan-kontraktet är inte 100% klart, men vissa spelare har gjort klart hur det blir nästa år redan nu. De sex spelare som vi påstår vara förlorade efter säsongen är alla spelare som har kontrakt som går ut efter säsongen. Noterbart är att vi inte räknat med spelare som redan försvunnit (ex. Martyn Lancaster).

Colin Burns
Har deklarerat att han inte fortsätter och lämnar utan tvekan direkt efter säsongen.

Richard Jansson
Rykten placerar mittbacken hos Assyriska FF.

Ryan Miller
Mycket tyder på att han är för bra för LSK och klubbar på en högre nivå är intresserade.

Daniel Åkervall
Även när det gäller Åkervall ryktas det att han är förlorad till Assyriska.

Jörgen Wålemark
Gammal är äldst! Men efter en halvdan comeback, så är nog den här säsongen hans sista.

Etchu Tabe
Tabes kontrakt går ut och vill nog vidare för att kunna utvecklas mer någon annanstans.

Frågetecken:
Nicklas Svensson - Fortsätter comebacken nästa år med?
Genalvo - Brassen har blivit bättre och bättre. Har LSK pengar att behålla honom?
Victor Adebahr - Har fått begränsat med speltid och det är osäkert om han stannar.
Niklas Löfgren - Löfgren vet man inte var man har.

Analys:
Att tappa sex spelare hör till när det gäller Ljungskile. Men denna gången lutar det åt att sex spelare som varit tongivande lämnar. Om man har ordentligt med flyt och en aning tur kan man få behålla Tabe och Miller - resten är definitivt förlorade! När det gäller frågetecknen är tre av fyra tongivande spelare i startelvan. Ju fler som försvinner ju fler måste man införskaffa. Att tongivande spelar lämnar gör det svårt att täppa igen luckan de lämnat efter sig. Det krävs skicklighet och tur för att hitta lösningar till dessa spelare. Samtidigt, om en hel del spelare lämnar finns det utrymme för en satsning på mer lovande spelare. Något som man misslyckats med i år lite då en mängd spelare stannade (som man kanske inte väntade). Men först och främst får vi se exakt vilka som lämnar. Med detta avslöjandet verkar det som om det är främst på målvakts- och försvarssidan det behöver stärkas upp med ersättare.

/Kaj Kavaj

En poäng vi får vara tacksamma över


Vi gick ut hårt och trodde på vinst för både Ljungskile och Sverige. Dessutom försökte vi förutspå att både Ryan Miller och Daniel Åkervall skulle ta plats i den gröna startelvan. Men med facit i hand kan vi ju lugnt konstatera att vi inte skall ta jobb som siare. Vi hade inte ett enda rätt. Men de gröna fick åtminstone med sig en poäng, och det skall nog ses som en meriterande poäng med tanke på Assyriska är ett bra lag som har gjort en bra säsong, de är ju inte för inte de slåss i toppen av serien. Assyriska tog ledningen i den 29:e minuten genom den notoriske måltjuven Göran Marklund som kunde nicka in ett klockrent inlägg då Etchu Tabe missat i upphoppet och Nicklas Svensson såg ut att stå på hälarna. Men LSK lyckades kvittera genom Jörgen Wålemark (helt omarkerad), som också kan sorteras in under kategorin "Notoriska målskyttar" med en nick i den 85:e minuten efter ett vackert inlägg av Smedberg.

- Firma Glahns & Wålemark hade ändrat om rejält i startelvan, mycket på grund av skador och avstängningar. Fyra spelare saknades jämfört med elvan mot Norrköping. Johan Patriksson tog plats på kanten, ett expriment som förhoppningsvis stannar vid en engångsföreteelse. För Patriksson gjorde inte många glada där ute till vänster.

- Vilken bänk det var idag! Bara unga spelare och den äldsta var född 1989. Väldigt kul och häftigt, mindre häftigt var dock att inte en av dessa ynglingar fick hoppa in och känna på hetluften.

- Han gör det igen, ja Jörgen Wålemark alltså! Han såg ut att ha en tung dag på planen men så höll han sig framme och petade in en boll till slut. Han hade även två feta chanser att sätta en till boll men det ville sig inte.

Grej of the game:
Alla dessa felpassningar. Lösa och till fel adress. Skall det vara så svårt att passa bollen ordentligt?

/Archie

Skrivna Ark tar allt djupare kliv in i den digitala-grottan

Som ni uppmärksamma läsare kanske har noterat har Skrivna Ark blivit med Twitter, klang och jubel! Här till höger finns en liten så kallad "widget" där ni kan se våra senaste tankar och funderingar i microformat. Har ni sjävla Twitter så tveka inte inte kring tankarna att klicka på "follow"-knappen. Just Do It! Som ett hyperkommersiellt amerikanskt företag inom sportindustrin hade sagt.

På Facebook finns det också en grupp med det mycket passande namnet "Skrivna Ark På Bosse Wålemark". Den är till för alla er som läser världsklassbloggen och alla andra för den delen. Så, gå med!

 Ta mig direkt världens bästa grupp på Facebook

 Ta mig till världens bästa Twittrare!

/Redaktionen

The magic yellow boots

Provspel LSKJust nu är det en väldigt hype kring IFK Uddevallas målkung Marcus Knutsen. Inte så konstigt då han på två säsonger i division 4 Bohuslän/Dal öst in 46 mål, vilket är bra oavsett vilken division man spelar i. Det är nu många i regionen som placerar 20-åringen i antingen IK Oddevold eller vårt kära Ljungskile SK. Nu är IFK Uddevalla som bekant klara för division 3 och frågan är om Knutsen stannar där eller fortsätter sin bana på annat håll.

Det som är mer intressant för oss i Skrivna Ark-redaktionen just nu är skorna talangen använder. Det handlar om ett par gula Nike Total 90 Laser-skor. Vad är det för speciellt med det? Jo, just ett par gula sådana Nike-skor använde Etchu Tabe när han provspelade för Ljungskile inför den allsvenska säsongen 2008. Tabe imponerade som forward så till den milda grad att amerikanen blev erbjuden ett kontrakt. Senare när Tabe införskaffade andra skor gick det sämre tills David Wilson beslut att testa honom som mittback, vilket har varit ett smart drag. Det är ändå dessa gula skor man tänker på när det gäller Knutsen och man undrar om det är Tabes gamla skor. I så fall skulle man kunna säga "the magic is still there".

/Speezie


Ett bortdömt mål stoppade segersviten


Hemma hos mig satt vi, tre smånervösa och spända grabbar och väntade på att Sverigewebben skulle få igång sina sändningar så man skulle få se de gröna. Till slut visades en risig bild av gröna och vita spelare. Vi i redaktionen hade befarat att konstgräset skulle ställa till det, men vi kunde slappna av. För grabbarna från Ljungskile förde spelet i början av matchen med ett spel man numera börjar känna igen. Fantasi och ett rörligt spel som Norrköping hade problem med. Patriksson kunde också ge oss ledningen. Fast innan paus kunde Norrköping kvittera och tog över lite av spelet fram till mitten av den andra. Då böljade spelet fram-och-tillbaka, men sett till hela matchen var Ljungskile värda tre poäng. Men det blev en poäng tack vare att domaren, Anders Ekberg, satt pipan i munnen.

- Som den målskytt och oerhört viktiga spelar han är stänkte Johan Patriksson in Ljungskile mål idag. Inte speciellt oväntat. Det som man mer höjde på ögonbrynena var hur han gjorde det. Ett distansskott skruvat intill stolpen, mycket snyggt!

- Legenden och Örjan Glahns verkar äntligen hittat det sätt man ska få spelarna att eftersträva. Legenden kom i en svår sits direkt och sedan kom Glans in med mer glädje. Nu har Bo Wålemark också sett till att diciplinen finns där och man hör en aktiv coaching från Legendens stämma. Glans glädje och Wålemarks diciplin är en vinnande medicin.

- Löfgren blåstes av för ruff efter att ha haft en boll inne i nätmaskorna, därmed krossades drömmen om fjärde raka segern. Löfgren hade även ett friläge i slutet som han missade. Mer anmärkningsvärt då med den passningen Robert Johansson slog. Helt suveränt friställde den Löfgren.

Grej of the match:
För er som såg matchen på Sverigewebben kanske uppmärksammade Löfgrens "smeknamn". Löfgren blandades av TV-kommentatorn gång på gång på gång ihop med domaren Anders Ekberg... Att man kan komma på att kalla Löfgren för Ekberg är för mig en gåta, men en ganska rolig gåta.

/Kaj Kavaj

Var är glädjen - Ett brandlarm - FCT lever upp?


Satte mig och tittade igenom höjdpunkterna från den härliga matchen mellan Ljungskile och Falkenberg. Jag slogs av en sak. Var är glädjen vid målen? För när Niklas Löfgren har "näsat" in bollen så ser man hur vissa spelare bara går tillbaka till egen planhalva, till synes i det närmaste oberörda. Skall man inte bli glad om man gör ens lag gör 2-0? Eller var det så enkelt att anspänningen var så stor. Nu tycker jag inte att man skall dra igång en TV-puckhög så fort det blir mål, men målskytten och framspelaren skall fram och klappas om.


Nu vann ju Oddevold idag, med 0-4 till och med. Då kommer ju frågan, inget brandlarm idag då? Kanske gick brandlarmet igång på övertiden i matchen mot LB07 då Oddevold släppte in två mål. För rykten gör gällande att LSK-spelarna hade hört ett brandlarm innan träningsmatchen mellan lagen i våras. Rykten gör gällande att LSK funderar att på lämna in en protest och för att kräva omspel. För brandlarm gör ju så att man förlora, ja så länge man inte heter Sleipner kanske? Påtal om Oddevolds match mot Sleipner. Skäms man inte att lämna in en anmälan på grund av ett brandlarm när man förlorat med 0-6, fått målvakten skadad (dessutom ingen reservmålvakt) samt fått en spelare utvisad. På sätt och vis är det hoppet lever på just nu. Trots dagens vinst så är det klart att tvåan blir nästa anhalt för de blåvita. Om nu inte ett osannolikt omspel skulle bli möjligt...


Ängelholm -  Trollhättan: 3 jävla 4. Dessutom kom avgörandet till Trollhättan på övertid. Sjukt tungt med tanke på att det hade varit trevligt att få dra på smilbanden över en nedflyttning för låtsaslaget från Trollhättan. Men några som säkert är glada är de två herrar Stefan Elofsson och Jesper Larsson som är ansvariga för Bredsidan på Radio Väst som under året visat en härligt support till FCT. Kanske klär de sig i svart och tar bilen och åker fram och tillbaka över Stallbackabron och tutar.


Nåja, det var allt som bjuds på ikväll. Snart rasar övriga redaktionen in för så kallad "Redaktionsfest".

/Archie

[Valid RSS]