I brist på annat

Stormvindar, hagel, åska och ett rejält regn. Blanda det så får du en ospelbar fotbollsplan i Allsvenskan. Kort och gott matchen blev inställd. Men har inte LSK planskydd? Tänker ni kanske? Jo de har dom, men på grund av de hårda vindarna som har blåst på Sveriges framsida (nej men kan inte kalla en kust som vätter mot Ryssland för framsida) under helgen har gjort att tältet inte kunnat sättas upp.

Så brist på annat får vi väl konstatera:

Att IFK Norrköping är klara för Superettan, sejouren blev bara ettårig för det klassiska laget. Snacka om platt fall. Ambitionen inför säsongen var lite för hög om man säger så. Vågar man säga grattis?

Att dagens match mellan LSK - Malmö FF skjuts upp till morgondagen, och om inte Skarsjövallen är spelbar blir det dörrmattan på Borås Arena som gäller som spelplats. Känns ju sisådär med tanke på att LSK inte är några hejare på att spela på dörrmattor...

Att man troligtvis hade behövt galonbyxor, gummistövlar med rejäla skruvdobb och cyklop med tillhörande simglasögon för att kunna spela matchen idag.

Ha en underbar måndagskväll! (Jo, det går faktist att ha det!).

/ Archie


IFK Norrköping, borta 2008-10-22

Efter redan 19 minuter tvingades Norrköping att spela med en man mindre sedan Kevin Amuneke dragit på sig två gula, det första var något tveksamt. Dock var det ingen snack om den andra varningen då Amuneke slår undan benen från Etchu Tabe efter att han löjligt enkelt aväpnat Amuneke. Men som vanligt när ett lag är i numerärt underläge så höjer de sig (samtidigt som LSK gjorde en riktigt dålig första halvlek) och Russel Mwafilurva fick göra 1-0 rätt ostört. LSK får en straff i slutet av halvleken efter att Niklas Löfgren blivit knuffad i ryggen, solklar straff. David Leinar stegar fram för att ta den och placerar bollen i sitt vänstra hörn, tråkigt nog så Nuredin Bakiu också placerad i det hörnet och det förväntade målet blir bara en hörna.

Legendens bror kommer in i halvtid och det skall bli en viktigt byte visar det sig. LSK går över till 4-4-2 för att skapa mer framåt, och de gör det kan man säga, minst sagt. Många chanser skapades men målen uteblev fram till den 76:e minuten då Legendens bror kliver fram och petar in en retur, bollen rensades undan och linjedomaren... förlåt. Den assisterande domaren gick in i och gjorde huvudomare Martin Hansson uppmärksam på att bollen var över linjen. TV reprisen gav flaggviftaren rätt.

Norrköping var inte speciellt glada på domaren under hela matchen och värre skulle det bli då David Leinar får bollen på handen i eget straffområde, men Martin Hansson friar och Norrköpingspubliken visar sitt stora missnöje. Inga fler mål faller och matchen slutar 1-1 och LSK borde gått åtminstone ett mål till.


Medias bevakning:
Det största fokus låg på att det gällde vinna eller försvinna gällde för IFK Norrköping som var i stort behov av tre poäng. I efterhand kan man ju konstatera att de försvann då de endast fick med sig en pinne från matchen.

Dagens roligaste:
Naturligtvis att Legendens bror, eller Jörgen som är hans namn äntligen fick göra mål, och nu har han gjort mål för LSK i alla divisioner från Division 5 till Allsvenskan, det är stort!

Dagens tråkigaste:
Första halvleken, say no more.

Klackverksamhet/TIFO
27 tappra personer gav sig iväg till Norrköping för att ge sitt stöd till laget.


Speezie vs. Archie - tippning av bottenstriden:
A: LSK - IFK Norrköping 0-1 (slutresultat: 1-1)
A: Halmstads BK - GIF Sundsvall 1-0 (slutresultat     ) 
A: Gefle IF - Hammarby IF 1-0 (slutresultat      )

S: LSK - IFK Norrköping 1-1 (slutresultat 1-1)
S: Halmstads BK - GIF Sundsvall 2-0 (slutresultat     )
S: Gefle IF - Hammarby IF 1-1 (slutresultat     )

/Archie


Laul skojar, klubben bjuder och Slawuta skadad

Den före detta LSK-spelaren Robert Laul, numera rikskänd journalist, har på sin blogg rapporterat om att IFK Norrköping bjuder på inträdet till alla ungdomar under 16 år vid hemmamatchen mot Ljungskile SK.
Parollen är:
"Fri entré för alla barn -  stötta BRIS! IFK Norrköping kan inför onsdagens hemmamatch mot Ljungskile SK presentera en unik satsning för alla barn. Alla under 16 år bjuds på fri entré till matchen samtidigt som vår samarbetspartner Hyresbostäder skänker 10 kronor per åskådare till BRIS".
Laul undrar om det inte redan nu är synd om barnen och varför då erbjuda att se "Kris-Peking" mot Ljungskile, som är vida känt för sin "attraktiva" fotboll. Till råge på allt, sent på säsongen i höstrusket...

Till den ytterst viktiga matchen mot IFK Norrköping på onsdag avgår en supporterbuss, där Ljungskile SK gått in och betalar själva resan för att få med så många som möjligt att åka med. I skrivande stund är det 27 anmälda till resan. Intresset svalnar väl med en match mitt i veckan. Tack Svenska fotbollsförbundet!
Supportrarna verkar tveksamma till fem-backslinjen nu när man inte gör några mål längre, om man ska tro vad som skrivs på LSKs Svenskafans forum. De vill gå tillbaka till aningen 4-4-2 eller 4-3-3 mot IFK Norrköping.

Ni som hade putsat er monokel ordentligt i söndags kanske såg att målvakten Michal Slawuta saknades på både planen och bänken. Istället fanns tredjemålvakten Andreas Samuelsson på bänken. Orsaken var att Slawuta skadat axeln på fredagens träning. Slawuta missar med all sannolikhet onsdagens match mot Norrköping.
På tal om målvakter har Malmös första målvakt blivit avstängd av MFF för sina gester mot publiken efter matchen mot GAIS. Själv minns man när Slawuta vinkade nöjt mot GAIS-klacken i halvtid på Ullevi.

/Speezie

Halmstads BK, hemma 2008-10-19

Avstängde tränaren David Wilson hade intagit en plats på sittplatsläktarens tak, denna gång tillsammans med Marlene Glahns. Halmstad rullar bra och visar sig vara mycket mer rutinerade än Ljungskile. I LSK är man inte alls på topp och slarvar gång på gång med spelet. Därför är det inte konstigt när HBK tar ledningen i ett väldigt snyggt anfall. I andra halvlek går LSK mer framåt, men det händer inte mycket. När Daryl Smylie kommer in skapar han på egen hand lite framåt, men inget brännhett. Senare byts Kondaponi ut. Mycket märkligt tycker jag, då det varit det bästa anfallsvapnet för LSK i matchen. HBK gör ytterliggare två mål, där LSK-slarv ligger bakom målen. HBK vinner helt välförtjänt på ett rutinerat sätt.

Medias bevakning:
Det lokala tidningarna (Bohusläningen/ST-tidningen) rapporterar om att Etchu Tabe följdes av tyska scouter, som vi tidigare rapporterat om. De skrev att Tabe var en av få som spelade bra. Det kan jag inte hålla med om. Amerikanen var darrig och såg inte alls lika stabil ut som vanligt. Att scouterna skulle bli imponerade av det de såg skulle jag inte alls tro!
De större tidningarna skriver om Halmstads Anselmo, som gjorde två av målen mot LSK, närmar sig Ingelsten i skytteligatoppen. Som det är nu kan han helt klart gå om, eftersom Kalmar drabbats av guldfrossa och varken tar poäng eller gör mål nuförtiden...

Dagens roligaste:
Halmstads tränare Janne Andersson stod för dagens roligaste. Domaren dömde nästan enbart åt ett håll och det var alltså inte åt Ljungskiles håll. Det såg även Andersson som vid ett par gånger när Halmstad fick bollen helt oriktigt. Då skrek han väldigt ironiskt till domaren "helt rätt!". Vad LSK-ledningen tyckte om det är oklart.

Dagens tråkigaste:
LSK:s slappa inställningen som orsakade slarv gång på gång. Om man fortfarande vill stanna i Allsvenskan måste man bli bättre. Fyra omgångar kvar - kom igen nu!
(Domarnivån var även den tråkig och usel!)

Klackverksamhet/TIFO
Halmstad hade ett 50-tal supportrar på plats och hördes en del innan matchen, men under själva matchen var man rätt tysta. Det var endast vid målen man rusade upp och hördes en del.

LSK-klacken var tam och liten. Man hördes lite grann i första halvlek, men i andra halvlek hade man nästan dött. Som tifo använde man sig av två par jättestora flaggor.

Speezie vs. Archie - tippning av bottenstriden:
A: LSK - HBK 2-1 (slutresultat: 0-3)
A: GIF S - Ge IF 0-0 (slutresultat 2-3)

S: LSK - HBK 1-1 (slutresultat 0-3)
S: GIF S - Ge IF 1-0 (slutresultat 2-3)

/Speezie


Skrivna Ark avslöjar bottenstriden

Omgång 26:

Archie:

AIK - IFK Norrköping 2-0 Ljungskile SK: 23 poäng
- Färdigspelad innan tippning.

LSK - Halmstads BK 2-1
- LSK grisar till sig en trepoängare efter att Legendens bror gör sina två första mål för säsongen.

GIF Sundsvall - Gefle IF 0-0
- Tippat med hjärtatGefle IF: 21 poäng


 

Speezie:

AIK - IFK Norrköping 2-0
- Färdigspelad innan tippning.

LSK - Halmstads BK 1-1
- LSK kniper en poäng i slutminuterarna mot HBK.GIF Sundsvall: 18 poäng

GIF Sundsvall - Gefle IF 1-0
- Hemmaplan blir avgörandet i Norrlandsderbyt.


 

Omgång 27:

Archie:

IFK Norrköping - LSK 0-1
- LSK lyckas ta revansch från vårens tunga förlust.IFK Norrköping FK: 16 poäng

Halmstads BK - GIF Sundsvall 1-0
- Halmstad är starka hemma.

Gefle IF - Hammarby IF 1-0
- Gefle kan sin sak på sitt kassa konstgräs, det kan inte Bajen.


 

Speezie:

IFK Norrköping - LSK 1-1
- Norrköping har inte gett upp än och snor en poäng från LSK.

Halmstads BK - GIF Sundsvall 2-0
- HBK är för starka för Sundsvall.

Gefle IF - Hammarby IF 1-1
- Tack vare Gefles plastgräs kan inte Bajen vinna.


 

Omgång 28:

Archie:

GIF Sundsvall - IFK Norrköping 3-0
- Luften har gått ur Peking och Sundsvall griper det sista halmstrået

LSK - Malmö FF 1-1
- MFF har gått knackigt i år och LSK lyckas knipa en pinne.

Kalmar FF - Gefle IF 2-0
- Något annat än Kalmarvinst känns oväntat.


 

Speezie:

Sundsvall - Norrköping 2-1
- Sundsvall tar en relativt lätt seger hemma.

LSK - Malmö FF 0-2
- MFF vinner helt rättvist på Starke Arvid Arena.

Kalmar FF - Gefle IF 3-1
- KFF tar tre enkla poäng i guldstriden.


 

Omgång 29:

Archie:

Kalmar FF - IFK Norrköping 5-0
- En match som Kalmar bara ska vinna.

LSK - GAIS 0-0
- Tråkig match, nästan helt befriad från målchanser.

Trelleborgs FF - Gefle IF 1-1
- Hemmastarka TFF åker på ett halvt bakslag.

GIF Sundsvall - Örebro SK 1-2
- ÖSK fortsätter sin fina säsong.


 

Speezie:

Kalmar FF - IFK Norrköping 2-0
- Norrköping har gett upp.

LSK - GAIS 2-1
- Alltid tuffa derby-liknande matcher när dessa lag ställs mot varandra. Denna gången är LSK:s kamp i botten avgörande.

Trelleborgs FF - Gefle IF 2-2
- TFF är för starka hemma för att Gefle ska få med sig mer än en pinne.

GIF Sundsvall - Örebro SK 2-0
- Hemmaplan är det som är bäst för Sundsvall.


 

Omgång 30:

Archie:

Malmö FF - GIF Sundsvall 1-2
- MFF fortsätter göra sina fans besvikna.

IFK Norrköping - Hammarby IF 0-1
- Enkel seger för Hammarby.

Gefle IF - IF Elfsborg 0-2
- Elfsborg har släppt in otroligt lite mål, och försvaret är lika ramstarkt i den här matchen.

Örebro SK - LSK 2-1
- Konstgräs är inte LSK:s grej.


 

Speezie:

Malmö FF - GIF Sundsvall 2-1
- MFF vill visa att man inte är så dåliga, trots allt.

IFK Norrköping - Hammarby IF 0-2
- Norrköping har gett upp.

Gefle IF - IF Elfsborg 0-1
- Elfsborg jagar i guldstriden och vinner rättvist.

Örebro SK - LSK 1-1
- Plastgräset gör att LSK "bara" tar en poäng, men det räcker ändå.


 

Archies sluttabell av bottenstriden:

Ljungskile SK

27

44

- 17

31 poäng

Gefle IF

24

37

- 13

26 poäng

GIF Sundsvall

27

46

- 19

25 poäng

IFK Norrköping

24

57

- 33

16 poäng



Speezies sluttabell av bottenstriden:

Ljungskile SK

27

44

- 17

29 poäng

GIF Sundsvall

27

47

- 20

27 poäng

Gefle IF

26

40

- 14

23 poäng

IFK Norrköping

26

54

- 28

17 poäng


/Archie och Speezie

Arenaskiss

2008-10-15 19:46 var datumet då användaren "epiphone" med Elfsborg som lagtillhörighet postade ett inlägg på Svenskafansforumet där han länkade till den här bloggen där han (eller hon för den delen) har gjort en skiss över en möjlig arena för Ljungskile. Enligt "epiphone" så skall långsidan med böjt tak ha plats för 3000 sittplatser och den andra långsidan ha plats 1000 personer, denna skall också ha loger och tjäna som presslektare. På kortsidorna blir det ståplats och tillhåll för klackarna.

En intressant skiss och det är kul också att en person utan anknytning till LSK lägger sin tid på att skissa på en arena för LSK

Det skall dock förtydligas att detta är bara en skiss. Alltså det här inget officiellt förslag. Det finns inga planer på att bygga en ny arena i Ljungskile.



Vi noterar...

Att den forne LSK-spelaren, numera GIF Sundsvall-spelaren, Johan Patriksson återigen är ryktenas man. Patriksson har haft en helt okej säsong, även om Sundsvall inte lyckats. Trots detta har han varit bänkad ett par matcher och man börjar undra om det är den fd. tränarens "fel" (nuvarande tränare är Sören Åkerby). Svane-bördige Patriksson, som rakat av sig sitt slitna hår, har kontrakt med Sundsvall säsongen ut, men sedan kan det alltså bli att han går gratis till vilken klubb som han tycker är lämpligast. Enligt uppgifter har LSK visat sitt intresse tillsammans med ett par tyska klubbar från andra- och tredjedivisionen. Själv säger Patriksson att han trivs i Sundsvall. Återstår att se om han undrar sig när den bittande vintern kommer...

Att unge talangen Erik Lund har gjort landslagsdebut. Det blev inte riktigt som han tänkt det först. Efter att motståndarna, Georgien, inte hade råd att åka och spela så blev motståndet istället Superettalaget Landskrona BoIS. Erik Lund fick spela hela matchen som högerback, vilket är rätt imponerande i och med att han kom in som reserv och dessutom inte gjort några landskamper innan. U21-landslaget vann matchen med 4-1 och Lund var en av få som imponerade på förbundskapterna Söderberg/Lennartsson. Därmed kanske Ljungskile-sonen stärkte sina chanser att vara med i det stundande U21 EM-mästerskapet som nästa år spelas i Sverige. Vi får väl se vad som händer. Skrivna Ark önskar Erik Lund lycka till med sin karriär!

Att Jacob Flingmark återigen tränar med Ljungskile. Efter att under hösten varit utlånad till division 2-klubben IK Oddevold, där han gjort succé. Flingmark har på tio spelade matcher, som yttermittfältare, gjort 7 mål - vilket är ett hyfsat facit! Det för "Flingan" upp på andra plats i Oddevolds interna skytteliga. Frågan som man kan ställa sig är om IKO hade klarat att avancera till division 1, som laget gjorde, om inte Flingmark anslutit efter halva säsongen. Lånet skulle sträcka sig till november, även om LSK hade chans att ta hem honom tidigare om det behövdes. För IKO är säsongen slut, så "Flingan" kan alltså vara aktuell för spel i de sista fem matcherna i Allsvenskan. Vi får väl se om han mognat och utvecklats i rätt riktning så att David Wilson möjligen kan ge honom chansen. 

/Speezie

Smylie och Tabe påväg bort?

Idag släpptes bomben som beskymrade alla anhöriga till LSK. Två tongivande spelare kan vara påväg bort efter säsongen. Det handlar om nordirländaren Darryl Smylie och amerikanen Etchu Tabe.

Etchu Tabe värvades med förhoppningar om en anfallare som skulle kunna en stöttespelare i offensiven. Dock visade det sig att amerikanen var lite väl oslipad och fick sparsamt med speltid på vårsäsongen. David Wilson tänkte om och skolade om Tabe till mittback. I en U21-match fick han förtroendet och gjorde också mål. Fortfarande väldigt oskolad fortsatte han på mittbackspositionen mot IFK Göteborg i Svenska Cupen (förlust 0-1) och gjorde en riktigt bra match. Efter det har det bara fortsatt med en bättre utveckling hela tiden. Fortfarande oskolad och inte så positionsstark, men med sin snabbhet reparerar han det direkt. På senare tid har han testat på en defensiva mittfältsroll och även klarat av den.
Tabe har imponerat på många klubbar i Sverige redan, men nu har även minst en utlänsk klubb fått upp ögonen på den fysisk starke amerikanen. Det handlar om Bunderligaklubben Energie Cottbus, som fått se Tabe på DVD och nu på söndag tar sig en närmare titt när de besöker Starke Arvid Arena och följer hans prestationer mot Halmstads BK.

Nordirländaren Darryl Smylie som verkar vara ett sommarfynd för LSK, kan också vara påväg bort. Smylie kom i somras och i fyra matcher i följd gjorde han mål. Förutom målen har han varit en ny energi offensivt. I de senaste matcherna har han dock avstannat i sin hysteriska form och var t.ex. bänkad mot Gefle senast (möjligen att konstgräset är en ovana). Det sätter inte stopp för guldfavoriten Kalmar FF att intressera sig. Enligt uppgifter har Kalmar erbjudit Smylie ett tre-årskontrakt. Om Smylie sätter sin kråka på KFF:s kontrakt går han helt gratis från Ljungskile, då hans kontrakt går ut efter årets säsong. Själv väljer Smylie att inte kommentera ryktena.

Om två tongivande spelare är påväg bort kan det inte uteslutas med fler spelare som kommer lämna efter säsongen. Om LSK stannar kvar i Allsvenskan kan det bli vinterns stora kamp - att behålla så många som möjligt.

När det gäller Viktor Adebahr är det oklart om vilken klubb han kommer representera nästa säsong. Men just nu lutar det åt FC Trollhättan, vi får se vad det slutar.

/Kaj Kavaj

Kommunfullmäktige gör det igen

"Ljungskile borde spela sina träningsmatcher på Rimnersvallen"


Det beslutet tog Uddevallas Kommunfullmäktige under förra veckan. Detta för att Ljungskile skall få del av del två av det utarbetade sponsorsavtalet, en del som innehåller fem miljoner. Uddevalla Kommun verkar slita sitt hår till förbannelse för att komma på sätt att kunna exponera sitt sponsorskap till LSK.


Många är idéerna som har stötts och blötts, lika många är nästan idéerna som har förkastats, ni minns väl att kommunen ville att LSK skulle lägga till Uddevalla i klubbnamnet, detta förkastades av klubben. Kommunen ville även att LSK skulle spela några allsvenska matcher på Rimnersvallen, frågan är dock om det är värt det att punga ut med fem miljoner (minst) för att få allsvensk standard på Rimnersvallen för en eller två matcher? Skulle inte tro det.


Nu har ju Uddevalla Kommun som sagt tänkt till igen, och den här gången är förslaget "Ljungskile borde spela sina träningsmatcher på Rimnersvallen". Om undertecknad hade varit närvarande så hade han gärna begärt ordet (även om han inte får) gått upp i talarstolen, harklat sig, tagit en klunk med mineralvatten, rättat till tweedkavajen och enkelt frågat "hur tänker ni nu?"


En befogad fråga. Eftersom träningsmatcher till 95 % spelas på försäsongen, en försäsong som är placerad mellan Februari och April. En försäsong där träningsmatcherna inte spelas på vanligt gräs, utav en enkel anledning. Naturgräsplaner är inte spelbara under den tiden av året, och skulle man spela match på dessa gräsplaner så är de förstörda för resten av säsongen. Och visst, erkänn. Det hade varit lite humoristiskt om LSK fick chansen att plöja sönder Oddevolds hemmaplan för några träningsmatcher. Något säger mig att Oddevold inte hade varit speciellt nöjda med detta...


Hela frågan handlar egentligen om att LSK borde marknadsföra sig mer utanför själva orten Ljungskile. Visst det hade kanske inte varit en dum idé om LSK spelade träningsmatcher på försäsongen på platser runt om i Bohuslän. Allt detta för att visa upp sig och marknadsföra laget. Det stora problemet är dock bristen på konstgräsplaner, det finns tre konstgräsplaner i Bohuslän som jag kan komma på rak hand. En i Ljungskile, en på Fridhem i Uddevalla och en i Lysekil. Den i Uddevalla är rent ut sagt skitdålig. Den i Lysekil skall enligt ryktena vara ännu sämre. Vad får vi kvar? Jo en konstgräsplan i Ljungskile. Varför skulle LSK åka till, säg Grebbestad för att spela på grus och vilket lag i elitsammanhang skulle acceptera att möta LSK på en grusplan i Grebbestad? Inte speciellt många skulle jag tro.


Ha en fortsatt underbar Måndag!


/Er ödmjuke Archie


Det ryktas...

2008-10-05:
Att Herrestad-sonen Viktor Adebahr brutit sitt kontrakt med IF Elfsborg, efter ha varit missnöjd med speltid samt tröttnat på att de satsar för lite på honom. Därför verkar det som om han flyttar hem till väskusten för att se sig om efter en ny klubb. Om inget annat händer verkar det som om LSK och FC Trollhättan är de hetaste alternativen. Eventuellt även IK Oddevold som tog sig upp i Söderettan i lördags, efter att Ljungskilelånet Jacob Flingmark avgjort. Dock känns IKO som en för låg nivå för Adebahr. Mittfältaren håller hög klass, även om han inte fått så mycket speltid i Allsvenskan på grund av Elfsborgs konkurrens.
Adebahr själv vill troligtvis spela så högt upp som möjligt, frågan är om han får chansen i LSK? Annars är det hetaste alternativet FCT som i lördags tog steget upp i Superettan.

/Speezie


Lund uttagen i U21-landslaget

Ljungskile-sonen, Erik Lund, blev på söndagen inkallad som ersättare för skadade Helsingborgsspelaren Andreas Landgren till U21-landskampen mot Georgien. Matchen spelas på Falkenbergs IP på fredag, 10/10. Debutanten Lund har inte gjort en enda landskamp innan, även om han varit på mer rikstäckande landslagsläger tidigare - då som pojkspelare. I U21-landslaget får Lund sällskap av fyra lagkompisar från IFK Göteborg. Dessutom Erik Lund blir den fjärde debutanten i truppen mot Georgien.återser han en gammal lagkompis från tiden i Bohusläns distriktslag i form av målvakten Peter Abrahamsson, Örgryte IS (tidigare Vallens IF).

Vad Skrivna Ark erfar har ingen tidigare LSK-spelare representerat ett U21-landslag eller A-landslag. Den enda klocka som ringer är att Jens Wålemark gjorde en B-landskamp för många år sedan (?).



Skrivna Ark önskar Erik Lund lycka till och hoppas att detta inte är en engångsföreteelse!

Kära läsare, ni kanske undrar varför vi skriver om Erik Lund hela tiden. Det beror inte just för att det är han, utan för att vi på Skrivna Ark följer upp gamla LSK-spelare - även om det blivit väldigt mycket Lund nu på sistone. Det beror enbart på han varit väldigt mycket i strålkastarna nu på sistone.

Update: Georgien har inte pengar att resa för att spela landskampen mot Sverige på fredag. Istället kommer Landskrona BoIS att stå för motståndet.

/Speezie

Gefle IF, borta 2008-10-04

Inför matchen handlade mycket om Wilsons avstängning och hur Ljungskile skulle trivas på Strömvallens konstgräs. Var Wilson placerade sig och hur han agerade kommer Skrivna Ark att avslöja längre ner i inlägget. Det blev en mardrömsinledning av LSK, där Gefle pressade ordentligt. LSK rycker senare upp sig och spelet jämnar saktliga ut sig, även om det är hemmalaget som för matchen. Precis innan paus får Gefle en mycket omdiskuterad straff, som de sätter. Väldigt olyckligt! I andra halvlek kommer LSK ut som ett nytt och fräscht lag, lett av inbytte Jörgen Wålemark. Man skapar ett par lägen och till slut får Pascal Kondaponi in bollen på nick, framnickad av Wålemark. LSK backar sedan hem och försvarar sig, även om man kommer upp i ett par bra kontringar. Bland annat gör Jörgen Wålemark en otrolig dragning i världsklass, som nästan resulterar i mål.
Noterbart var LSK:s starka bänk: Slawuta, Phiri, Augustsson, Wålemark och Smylie. Alla har varit ordinarie tidigare under säsongen.

Medias fokus:
Som vanligt har vi valt ut två saker som media valt att fokusera på.

- Det ena är var Wilson skulle placerade sig under matchen p.g.a. sin avstängning. Han blev fullkomligt punktmarkerad av alla. Han valde till medias häpning att stå på bortasektion med LSK-supportrarna. Därifrån följde han matchen och nervositet.

- Det andra handlar om att "veteranen" Jörgen Wålemark fick igång laget och låg även bakom kvitteringsmålet. Han kan betyda mer än vad man tror. Wålemark har själv sagt att han ogillar plastgräs, men igår var han bland de bästa. Det är kanske viktigt så här i slutet av säsongen, när det börjar dra ihop sig, att ha en rutinerad räv.

Dagens roligaste:
Såklart är det att Wilson valde att ställa sig på bortasektionen och följa matchen därifrån. Enligt rykten ska han tackat alla LSK-supportrar i hand efter matchen, vilket måste varit en gest över hur lättad han kände över resultatet. Det är klart att resultatet var skönt! En förlust hade varit mycket jobbig mot Gefle.

Dagens tråkigaste:
Det tråkigaste hände efter matchen. De få tillresta supportrarna var påväg mot bussen för att ta sig hem efter matchen. Det var då ett gäng attackerade en av LSK-supportrarna, oförberett bakifrån, med slag och sparkar, sedan tog de väskan med alla supportrarnas banderoller och sprang iväg. Fruktansvärt att sådant här ska hända! Fruktansvärt fegt och deras rykte inom firmavärlden blir bara sämre. Mycket olyckligt att supportrarna förlorar sina banderoller!

Klackverksamhet/TIFO:
Gefleklacken höll igång bra under hela matchen och hördes en hel del. Lite utdragna ramsor bara. Speciellt bra var de med tanke på att Brynäs spelade samma dag. Ingen direkt tifoaktivitet förutom en del flaggor och banderoller.

LSK-klacken var få, men man hade i alla fall David Wilson. Aktiviteten verkade inte på topp, men det är säkert inte lätt med så få. Man hade brett ut sig med massa banderoller (som blev bortrövade efter matchen) och en stor flagga.

/Speezie

LSK vs. Strömvallens plast/gummi-matta (?)

Imorgon spelar vårt kära LSK en otroligt viktig match, borta mot bottenkonkurrenten Gefle IF. Det allra viktigaste är att inte förlora. Alla andra resultat är bara ett plus för LSK. Vid oavgjort är avståndet ner till Gefle det samma som nu, samtidigt som det är en match närmare slutet. Fast det allra bästa är såklart vinst för att dryga ut avståndet till bottenlagen.

Men det som är den stora snackisen, förutom Wilsons avstängning, är Strömvallens (Gefles arena) plan. Enligt rykten är den riktigt risen! Då undrar den oinsatta men nyfikna läsaren "Kan du inte odla gräs där uppe i norr?". Nej, det kan de inte. Inte ens plastgräs...eller vad det nu är. Det är i alla fall ett plastgräs som är väldigt omodernt. I Bohuslän förknippar jag Fridhem som ett omodernt plastgräs. Om det är så uselt är det verkligen omodernt. Bland annat har GAIS-målvakten Dime sågat det totalt. Efter att ha haft tre bollkontakter under bortamatchen mot Gefle, blev hans handskar helt kolsvarta...

Nåväl, vi får väl se om detta underlag fungerar något vidare för "konstgräs-hatarna" Ljungskile.
Laget åkte i alla fall upp under fredagseftermiddagen upp mot Gävle.

På supporterfronten ser det lite tunnare ut med folk som åker upp. LSK Fans rapporterar att man kommer skicka upp en minibuss till Gävle. Vi får väl hoppas att lite stöd räcker i alla fall.

Skrivna Ark önskar LSK lycka till i denna viktiga match!

/Speezie

Wilson avstängd och klubben har fått nog!

För några var det ett väntat beslut, för andra ett överraskande och tråkigt beslut. Men Disciplinnämnden var bestämd och dömde tränaren David Wilson till ytterligare två matchers avstängning. Som bevis? TV4:s vinklande ihopklipp av sekvenser under Trelleborgsmatchen. Alltså inget bevis för vem Wilson pratade med i telefon eller vem han gestikulerade mot/med. Man kan ju undra hur man kan behandla saken på detta vis om man inte är helt säker?

Det som gett mest eko i mediavärlden och fotbollsverige är istället det öppna brev som LSK gått ut med. Där skriver man att det får vara nog med den dåliga behandlingen klubben fått från SvFF och SEF. Man är också säkra på att dessa två motarbetar LSK och inte vill ha kvar Ljungskile SK i Allsvenskan.
   Vi på Skrivna Ark tycker att LSK ska stå på sig och att det är bra att man går ut med sin tolkning av hur man blivit behandlade. Det är verkligen starkt! Samtidigt har man förtjänat en plats i Allsvenskan på sportsliga grunder och då ska man behandlas som alla andra klubbar. Många supportrar av olika tillhörigheter har kommenterat detta på diverse forum. Mest är det positiva resonemang kring LSK:s agerande även om det finns en del som tycker tvärtom.
Hela det öppna brevet finns att läsa här: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/allsvenskan/article3442060.ab

Vi får hoppas att SvFF, SEF och Disciplinnämnden sköter sig och behandlar alla likvärdigt!

Update: Wilson och LSK har kommit överens att det inte är lönt att överklaga beslutet.
Det var UIf Lindberg på SvFF som hade anmält Wilson, utan att ha varit på plats, när LSK mötte Trelleborg. Detta uppger LSK Fans på sin hemsida.

/Speezie

Vi såg...

2008-09-28
Etchu Tabe återigen använda sina Umbro konstgrässkor på matchen mot Djurgården. Skorna som har som avsikt att vara med stryktåliga och fungera bra på konstgräs användes även borta mot IFK Göteborg. Frågan är varför Dr. Tabe väljer att använda dessa pjucks, när det troligtvis finns bättre skor för just gräsmatcher? Det gick ju rätt bra under testveckan i vintras när Tabe hade ett par gula Nike, som lyste mycket snyggt. Skrivna Ark hoppas att Etchu Tabe ska klara sig bra med vilket par skor han än använder.

2008-09-29
Lite oväntat att Erik Lund, med LSK som moderklubb, blev utsedd till försvarare i "Veckans lag" i måndagens Fotbollskanalen i TV4. Där beskrevs han som en modern ytterback som växt in sig i Allsvenskan. Fast det verkade inte som om alla tyckte det då all övrig media gett Lund medelmåttiga betyg...
Noterbart annars i "Veckans lag" är att Djurgårdsmålvakten Pa Dembo Touray blev utsedd till målvakt, efter sin strålande insats mot LSK.

/Speezie

Djurgårdens IF, hemma 2008-09-28

LSK höll uppe spelet väldigt bra i hela första halvlek och DIF fick inte till så mycket framåt. Den bästa chansen i första halvlek var istället en frispark från Rickard Jansson, som DIF-målvakten var uppe i krysset och räddade. I början av andra tar bortalaget över mer och får också in ledningsmålet. Efter det är det LSK som går framåt för en kvittering. Det är heller inte långt borta, men i vägen står en bländande bra målvakt vilkter ger Djurgården segern med 0-1.

Medias fokus:
De två saker som media har fastnat för lite extra är följande:

- Jones Kusi Asare:s succéinhopp diskuteras såklart ivrigt i kvällspressen, eftersom det var han som avgjorde matchen. Det var inte ett vanligt mål heller. Han for fram som om han skjutits ur en kanonkula och Colin Burns i LSK-målet hade inte en susning på detta. Detta efter att "Doktor Jones" varit på plan i endast 6 minuter. Djurgårdsspelaren var ändå ödmjuk och hyllade laget framför sig själv. Han valde även att kommentera hur svårt det är att komma och vinna i Ljungskile, vilket vissa verkar lära sig nu...

- Det andra handlade såklart om den stora hjälten hos bortalaget denna kväll. Nämligen målvakten Pa Dembo Touray, som kanske stod för säsongens match denna höstdag på Starke Arvid. Målvakten, som är jämnstor med gamla LSK-målvakten Nicklas Svensson, stod i vägen för allt denna kväll och tur var det för Stockholmarna. Dock väldigt surt för LSK-spelarna att inte få med sig en poäng när man skapade såpass många farliga chanser.

Dagens roligaste:
Efter att en del supportrar krävt att Legendens bror, Jörgen Wålemark, skulle få chansen från start så fick han nu det. Men det roligaste var att han presterade så förvånansvärt bra. Det trodde nog ingen, inte ens han själv. Han skulle bara kryddat det genom att göra sitt första allsvenska mål för LSK.

Dagens tråkigaste:
Bohusläningens sportchef, Karin Carlsson, som väljer att såga Jörgen Wålemarks insats. Man kan ju undra om hon bara såg första delen av andra halvlek när targetspelaren inte fick något att jobba med. Hon skriver att Wålemarks tempo är alldeles för dåligt. Jag håller med om att han inte är snabb, men han är så oerhört bra på att ta emot boll och fördela boll. Hans smarthet är en kvalité som inte är bättre hos någon annan LSK-spelare just nu.
   Hon väljer också att hylla DIF-klacken, som var aktiv i början av matchen och efter bortalagets mål. Men så bra var den väl inte, Karin? Att jämnföra med LSK:s klack är väl att ta i. Det skiljer en hel del människor samt erfarenhet om man ska jämnföra dessa klackar. Om man ska rädda LSK:s klack får man väl säga att man heller inte hade vinden med sig.

Fast det jag stör mig mest på är sättet Carlsson skriver på. Hon försöker skriva som de etablerade krönikören som har en otrolig kunskap och erfarenhet. Dessa två faktorer saknar Carlsson och då blir det svårt att få till en bra krönika. Sedan tycker jag synd om LSK:s supportrar som aldrig uppmärksammas i Bohusläningen om man ser till klackverksamhet...

Klackverksamhet/TIFO:
Som jag tidigare skrivit höll Djurgårdarna på bra i början av matchen samt efter deras segermål, men annars var det rätt tyst från bortasektionen. Något speciellt TIFO syntes heller inte till från de dryga 300 bortafansen.

LSK-klacken såg rätt skral ut, men folker ramlade till slut in och det lät helt okej även om vinden blåste bort en del av de starka rösterna. Men stundtals lät det en del i alla fall. Man hade blandat in lite humor till dagens TIFO då det var flaggor med traktorer på samt en banderoll med texten "Welcome to the jungle" på.
FOTO: Matchbilder.com
/Speezie

[Valid RSS]