LSK malde ner Värnamo



IFK Värnamo är kända för sina unga talanger och även att de är väldigt spelskickliga. Det gick inte lång tid innan vi på plats fick ett kvitto på det. För innan matchklockan tickat upp till femte minuten var Ljungskileförsvaret lika upprullat som de gånger Archie rullar sina rulltårtor. Men matchen var inte körd. Gav kvitterade och i slutet av första halvlek gav Genalvo LSK ledningen med 2-1. I andra kom inte Värnamo någon vart och till slut tryckte LSK in ytterligare tre mål. LSK hade tålamod och malde ner Värnamo till slut. 5-1 kändes ganska gott. Väldigt viktigt!

- Det var härligt att se LSK-spelarna idag. Varenda en gjorde ett fantastiskt jobb och litade verkligen på varandra. Man gjorde det tillsammans istället för att varje spelare jobbar ensam. Fotboll handlar om att spela som ett lag och det gjorde LSK idag. Speciellt bra idag var Runnemo, Gav, Kitic, Patriksson, Mellis och Genalvo.

- Legenden och Glans får man säga gjorde en triumf genom att satsa på en taktik som visade sig vara vägvinnande denna sommarkväll. Oftast har det bara varit en halvlek som varit bra, men mot Värnamo var man bra hela matchen.

- Mellis gjorde sitt femte mål mot Värnamo, när han fastställde slutresultatet 5-1. Och vilket mål! Från drygt 20 meter drog han till och bollen letade sig in i nät. Så många mål som han gjort i år han har inte gjort sedan 2008 i Örgryte då det blev 8 mål. Men 2011 års säsong är inte slut...

Grej of the game:
Genalvo är inte direkt känd som någon målskytt. Sedan han kom 2009 har han gjort ett mål. Men mot Värnamo fick han jubla - två gånger om! Han dubblade alltså sin målskörd och var jublande glad. Först blev han framspelad av Patriksson till första som han placerade in. Det andra kom efter en retur av Patriksson som han förvaltade i nät. Andra målet firades med den klassiska målgesten "spöket".

/Speezie

Nu kan det väl bara gå åt ett håll?



Det har varit svårt att smälta, som vanligt när LSK har förlorat. Men denna gången kändes det lite extra. Dels för att man förtjänade ett bättre resultat och dels att det gått så knackigt i år. 2-0 blev det till Falkenberg. Det bästa och intressantaste med matchen var hur utgången av det mer offensiva uppställningen blev.

- Domaren var kanske inte till hjälp denna söndagskväll. Efter att ha sett en del av sekvenserna i efterhand blev det bara vatten på kvarnen. Väldigt tveksam utvisning på Rille. Det var inget ruff i samband med det bortdömda målet. Genalvo borde fått straff med sig. Jaja, denna matchens domarinsats kan läggas till samma kategori som Skärhamn -03 och Brommapojkarna -08.

- Det som delvis har förstört LSK:s säsong är alla skador/skavanker/avstängningar som laget haft under året. Man har sällan ställt upp med likadant lag i två matcher i följd. Visst är det en sak som förstört säsongen. Men det går inte att titta bakåt. Det gäller att titta framåt. Det är över 30 poäng kvar att spela om och en majoritet av dessa poäng SKA vi ta!

- Det är inte bara framåt det gått dåligt. Även där bak har enkla mål släppts in. Marcus Jarlegrens aktion i samband med Falkenbergs ledningsmål håller inte. Det går inte att släppa in så enkla mål om man ska vinna.

- Positivt var att både Josemar och Genalvo var tillbaka på planen. Hur hela är de egentligen? Dessutom var det skönt att Gav fick hoppa in och känna på det igen. Det kan bli betydelsefullt om man får tillbaka dessa tre pjäser.

Grej of the game:
Glans och Legenden provade åter det nygamla 4-4-2-systemet plus hade till och med tre anfallare på plan samtidigt. Det borde inneburit utdelning också, för man var ruskigt nära. Det blev en helt annan tyngd framåt med fler spelare framför mål. Snart innebär det också fler mål framåt. Men egentligen, ska det vara så svårt att få in bollen?

/Speezie

Hösten började med förlust



Det blev förlust mot serieledande Ängelholms FF. LSK fick en olycklig start med mål emot sig redan efter knappt 2 minuters spel. Därefter kvitterade LSK innan en hörna kunde forceras in av en motståndare, vilket blev det avgörande målet. Det var annars en jämn match där ingen av lagen skapde speciellt många målchanser. Det som skiljde lagen var effektiviteten. Därför blev det förlust med 1-2.

- Ängelholm var effektiva och visade därför varför man leder serien. Man hade endast ett skott på mål, utöver målen. Värre såg det ut för LSK och effektiviteten är något man oftast har vid framgång, så det är ju en aspekt att leta efter. Legenden efterlyste, i intervjun med SR Väst efter matchen, spelare som i höst börjar trycka in lite mål och framspelare. Det stämmer också - det gäller att de kliver fram nu och visar vägen.

- Mellis verkar vara i god målform just nu. Speciellt när han möter Ängelholm. I förra mötet satte han dit ett skott utanför straffområdet via stolpen och in. Idag var det samma visa. Viktigt att någon verkar få in ett par mål nu. I och med målet gick han upp i delad skytteligaledningen i LSK tillsammans med Tompa och Patriksson.

- Glans tyckte att man gjorde en "bra insats". Men det räcker inte! För mig är en bra insats när man både spelare bra OCH är effektiva samt inte släpper till något bakåt. Visst finns det tendenser som är bra, men det finns inte någon riktigt jämn nivå som krävs. I långa loppet är det resultat som räknas.

Grej of the match:
Mr. Noble hade det tufft idag. Då menar vi inte på planen. För matchen är helt obetydlig om man jämnför vad han går igenom. Hans styvfar har nämligen gått bort. Vi lider med dig, Nick! Skrivna Ark-redaktionen beklagar. Be strong!

/Kaj Kavaj

Josemars skada innebär en osäker höst för LSK

För en tids sedan kom det fram att Josemar skada, som han ådrog sig i sist match mot Ängelholm, var värre än befarat. Det handlar om en ljumskskada som hindrar brassen från spel i upp till 7 veckor. Detta kan bli Ljungskiles fall i höst.
LSK anno 2011 är inget lag som funnit stabilitet och någon ro. Det är ett lag som blandar resultat lika ofta som Archie äter banan, alltså väldigt ofta. Det är inte bara resultatmässigt som det saknas stabilitet. Även spelmässigt har det inte funnits någon stabilitet. Effektiviteten har inte funnits framåt och bakåt har man tappat det trots fler spelare i eget straffområde.

De spelare som givit lite stabiltet har varit Robin Jonsson och Josemar. Men det har varit när de spelat mittbackar ihop. När bara en av de haft möjligt att spela och någon ny ersatt har det inte varit lika vattentätt. Oftast har det varit Tompa som kommit in och fått ersätta. Visserligen gör amerikanen det ofta helt okej på alla positioner, men just på mittbackspositionen har han inte varit lika positionssäker vilket blivit förödande ett par gånger då motståndarna runnit igenom. Samtidigt har man då inte kunnat använda Tompas offensiva kompetens. För mig gör sig nämligen Tompa sig bäst i en offensiv roll.

I och med Josemar skada återstår det att se vem som väljs att spela mittback tillsammans med Robin Jonsson. Det finns fyra (tre numera) alternativ. Antigen väljer man att hjälpgumman Tompa åter går ner som mittback. Man kan också chansa med att Toby (brutit kontraktet) och Mathias Carlsson håller för att spela. Det sista alternativet är att välja att rosta av Andreas Lind som mittback igen som förra året.

Klart är i alla fall att LSK måste hitta stabiliteten defensivt nu när Josemar är skadad. Sedan hade det inte varit fel om man kunde bli lite mer effektiv framåt också. Kanske har man nu gjort det. För i träningsmatchen mot ett gäng dalsländska spelare i veckan vann LSK med 7-1 och Patriksson gjorde inte mindre än fem mål!

Tillägg 1:
Enligt uppgifter till Skrivna Ark ska även Genalvo vara skadad och borta längre än vad man trott. Enligt Joakim Jacobzon på SR Väst kan det handla om en dryg månad innan brassen kan vara tillbaka alltså. Återstår att se hur LSK ska agera med två brassar borta.

Tillägg 2:

Josemar har tydligen träffat en specialist som menade att det är möjligt för Josemar att vara tillbaka redan om en dryg vecka.

/Kaj Kavaj

Vårens...

Match: Matchen hemma mot Hammarby IF naturligtvis. Då LSK för en gång skull fick bollen i nät. Och det ordentligt också.


Mål: Raffes stänkare på frispark mot Örebro i Svenska Cupen. Helt utan konkurrens.


Överraskning: Robin Iglicar. Går mer eller mindre från klarhet till klarhet och ett rejält genombrott är på gång. Bara han får vara skadefri och får chansen.


Spelare: Michael Thomas. Den amerikanske hjälpgumman gör det lika bra oavsett position. Kapten Patriksson förtjänar också ett omnämnande.


Besvikelse: Spelet, det räcker så.


Twittrare: Stefan Elofsson.


Glaslirare: Han kom, han sågs han skadade sig, Jarrod Smith. Tyvärr.


Uppställning: 4-5-1 uppenbarligen. Notera att den här utnämningen inte behöver inte vara positiv.


Mest saknade: Il Capitano, Martin Smedberg-Dalence. Denne gigant har varit väldigt svår att ersättning.


Bråk: Ali Mohammadian rev upp känslorna rejält när han i sin blogg på SR Väst påstod att Oddevold hade gått in för att skada i derbyt mellan IKO – FCT. Alltid roligt när någon ger sig pingstvänner men det var nog inte speciellt genomtänkt av Mohammadian så kanske får han sig nu en välbehövlig lektion i konsekvenstänkande.

 

/Archie


Silly Season - Ge oss era rykten

Sommaren är här! Semestern närmar sig och Kaj Kavaj klär sig som vanligt i alldeles för lite kläder och det är ingen fördel för honom. Men nog om redaktionens lättkläddhet. Iställer skall vi snacka Silly Season. Kommer LSK plocka in några "förstärkningar" inför hösten. Kommer någon spelare lämna under sommaren? (Just när detta skrivs har det nyss kommit fram att Raffe provspelar hos Örgryte IS).

Nu efterlyser vi rykten från er läsare. Han har ni sett Lennart Göransson röra sig på stan med någon okänd person? Har ni sett Nick Noble hjälpa till med ett flyttlass? Har ni hört att en landslagsspelare från Monsterrat skall provspela? Ja kort och gått, har ni något intressant att dela med er av. Hör av er! Antingen kommenterar ni detta inlägg. Ni kan även nå oss på följande ställen:

- [email protected]
- Twitter
- Facebook

/Redaktionen

Dags att satsa på lite kontinutiet, LSK!



Min gode kollega Kaj Kavaj tog upp bristen på naturliga ledare och funderade kring kontinuitet i truppen nyligen. Här kommer ett inlägg som också tar upp detta ämne.

Det har ju varit en del gnäll, eller gnäll kanske är att ta i. Ett bättre ord i sammanhanget är nog ifrågasättande ifall verkligen Legenden och Glans är rätt män att leda LSK beroende på att LSK inte har haft jämnheten som bästa vän under våren och dessutom har spelet inte kommit upp till samma höjder som förra året och detta har ju naturligtvis diskuterats bland oss i redaktionen och allt som oftast återkommer vi till en och samma sak nämligen kontinuiteten. I en intervju med Legenden på Västerås SK's hemsida i samband med matchen lagen emellan sade han en mycket vettig sak

Vi vill spela en anfallsfotboll och ha bollen mycket själva. Det svåra för oss är omsättningen på spelare varje år och att lite grand få ihop det på kort tid. Vi är ofta bättre på hösten än på våren i Ljungskile.

För detta ämne kring kontinuiteten i spelartruppen i vårt kära gröna lag har varit på tapeten inom redaktionen ett tag nu, därför tog jag för mig att kolla på hur det var ställt med kontinuiteten i a-laget. Rätt illa visade det sig. För följande spelare har lämnat sen 2009*: Colin Burns, Richard Jansson, Eric Kristoffersen, Martyn Lancaster, Edwin Phiri, Ryan Miller, Daniel Åkervall, Martin Smedberg-Dalence. Robert Johansson, Niklas Löfgren, Liridon Kalludra, Viktor Adebahr, Sam Brill, Etchu Tabe, Tobias Johansson, Cedomir Zarkovic, Jacob Flingmark, Jörgen Wålemark (x 2), Andreas Samuelsson, Nicklas Svensson, Henrik Nikkilä, Arash Bayat, Martin Dohlsten, Sören Ferm, Erik Nilsson, Johan Friberg da Cruz och David Durmaz. 26 spelare och de har ersatts av minst lika många. Inte ser det ut att bli bättre hellre, av de 20 kontrakterade spelare som finns i truppen sitter enligt de uppgifter jag har kunnat hitta på kontrakt som går ut efter säsongens slut...

Av de spelare som ingick i truppen 2009 så finns endast fyra spelare kvar, nämligen Aleksandar Kitic, Mattias Carlsson, Genalvo och Johan Patriksson. Milt konstaterande, kontinuitet finns knappt. Åtminstone inte vad det gäller spelartruppen. Däremot finns det en kontinuitet när det kommer till ledarstaben. Nu har den visserligen ändrats om lite inför årets säsong med de två nya Erik Mattsson och Jesper Johansson. Men tränarduon Legenden och Glans har snart varit ansvariga två år och de har hittat sin spelstil som funkar bra. Även på styrelsenivå finns det en kontinuitet sedan regimskiftet 2009. Så frågan är kanske var kontinuiteten skall finnas?

Dock är det ju så att förändringarna i spelartruppen är stora och jag tror definitivt inte att det är optimalt. Men Lennart Göransson och de övriga i sportkommittén skall ha beröm för att de lyckas plocka in duktiga spelare till laget. Men det kanske hade kunnat bli ännu bättre om spelarna stannade mer än en säsong? Inför årets säsong gick klubben ut med att de satsade på att vara i allsvenskan inom två säsonger och värvningarna visade att de verkade menade allvar. Dock finns det ett litet problem, varför skrevs det då så massa ettårskontrakt? För tittar man på de uppgifter som finns om kontraktslängderna i truppen så går allas kontrakt ut efter säsongen. Känns inte speciellt stabilt för kontinuiteten. Anledningen till dessa korta kontrakt inom den svenska fotbollen (för de finns överallt) är att klubbarnas ekonomi ofta är svåra förutsäga. Dock är det ju rent ut sagt skrämmande att LSK sitter med en HEL trupp vars kontrakt löper ut efter denna säsong.

Nu skall det ju sägas att undertecknad inte gjort någon sammanställning på hur det ser ut de andra klubbarna i Superettan. Dock så anser jag att det inte spelar någon större roll om någon mer klubb har samma ruljans på spelare. Det är ju Ljungskile SK jag och mina vapenbröder i redaktionen bryr sig om.


Det här med kontinuitet eller bristen på det speglas också i ungdomsverksamheten och det faktum att ingen yngre spelare på riktigt tagit klivet via LSK till de högre klubbarna (Erik Lund kanske kan räknas in) eftersom jakten på snabba resultat inte riktigt går hand i hand med yngre spelare som behöver få chanser att växa in i rollen som seniorspelare. Dock är inte detta ett symptom som finns i LSK utan speglar rätt mycket fotbollen i Bohuslän överlag. IFK Uddevalla har en bra grej på på gång, dock är frågan hur långt det håller för ju högre upp man kommer i seriesystemet desto hårdare blir konkurrensen i serien och desto mer satsning av klubben krävs för att hänga med.

Det här med korta kontraktslängder motiveras med ekonomiska orsaker. Frågan är ju dock om inte det blir dyrare i längden att varje säsong mer eller mindre byta ut mer än halva startelvan och tvingas vänta på att de nya spelarna skall spela ihop sig. För LSK är ju ett erkänt bra höstlag och undertecknad tror att mycket beror på att våren går åt till att spela in alla nya spelare. För det här med en massa nya spelare är ingen ny företeelse i LSK. Redan innan regimskiftet 2009 var det på ett liknande sätt. Skillnaden är dock att centrallinjen och grunden var så samspelt. Då tänker jag främst på David Wilsons tid i LSK. Då fanns ju centrallinjen och det stabila grunden i spelare som Nicklas Svensson, Darko Matijevic, David Leinar, Jörgen Wålemark, Anders Augustsson, Aleksandar Kitic.

Något måste göras för att få en stark kontinutet. Genom det kan man bygga ett starkt lagbygge med ett stabilt och vägvinnande spel. Är detta för mycket begärt?

/Archie


En poäng inför uppehållet

Genalvo saknades i LSK mot Ängelholm på grund av skada.

Den sista matchen på vårsäsongen skulle spelas mot tabelltvåan Ängelholms FF nere i varmt skåne. Det var dock LSK som inledningsvis var piggast och ville mest framåt och mycket riktigt tog man också ledningen innan matchklockan tickat upp till den 10:e minuten. Men det skulle inte stå sig, utan Ängelholm lyckades kvittera innan paus. Resultatet stod sig sedan matchen ut, vilket betydde att vardera lag fick ta med sig en poäng i resväskan inför sommaruppehållet.

- Att Rille blir utsedd till matchens spelare i LSK hör inte till vanligheterna, men så var fallet denna gång. Synd bara att det är uppehåll nu. Förhoppningsvis behåller han formen efter uppehållet också!

- Efter halva serien spelad har LSK tabellraden 5-5-5. Alltså jämnt fördelat mellan vinster, oavgjorda matcher och förluster. Förhoppningarna var ju lite högre ställda inför säsongen, angående i alla fall oavgjorda matcher som borde varit färre samtidigt som vinsterna borde varit fler.

- Josemar fick återigen utgå på grund av skada. Varför ska alltid brassen gå sönder? Även hans landsman Genalvo saknades på grund av skada. Positivt är dock att båda brassarna plus Gav förhoppningsvis är tillbaka till returmötet mot Ängelholm.

Grej of the game:
Enligt de rapporter som nått oss var Mellis mål riktigt snyggt. Efter ett förarbete av Johan Patriksson kunde Mellis smälla till med en bra träff som inte målvakten hade en susning på. Säkert skönt för Mellis att få göra mål, speciellt då han spelade på innermittfältet.

/Speezie

[Valid RSS]