Falkenberg hade inget att sätta emot


Ljungskile tog en övertygande seger mot Falkenberg. Efter att Daniel Åkervall sprungit sig fri och gjort 1-0 kunde Niklas Löfgren något turligt utöka till 2-0. Det genom en märkligt timad nick. Bakåt håller man tätt och "de tre F:en" kommer ingenstans. Andra halvlek blir ännu bättre ur en Ljungskilesynvinkel. Man kontrollerar matchen och skapar på ett fantasifullt sätt mycket framåt och borde göra 2-3 mål till. Det blir ändå ett mål till genom en härlig klassnick av Löfgren.

- Löfgren gör för andra matchen i rad två mål och verkar vara i en fantastisk form. Nu skuggar han också Patriksson i den interna skytteligan.

- Tränarparet Örjan Glans/Bo Wålemark valde att byta ut båda ytterbackarna, Ryan Miller och Robert Johansson, trots att de visade upp ett mycket bra spel. I Johanssons fall verkar det ha varit en sträckning som satte stopp. Dock oklart varför Miller byttes ut.

- För andra matchen i rad bjöd Ljungskile på en målrik match. Idag kunde man också hålla tätt bakåt och Nicklas Svensson hade en relativ lugn afton om man bortser från en fin räddning i den första halvleken. Idag kändes de gröna oerhört stabila. I en radiointervju efter matchen jämförde Daniel Åkervall Ljungskiles spel mot det spel Barcelona hade igår, där han själv upplevde sig som Thierry Henry...

Grej of the match:
Det var tur att inte Arne Hegerfors var på plats (eller var han det?). För Johan Patriksson bjöd på en riktig tjusig miss. Patriksson gjorde allt rätt och slet sig fri. Väl fri med målvakten fintar han bort den handskklädde, men skjuter bollen över. Det var Patriksson inte värd som stod för en bra match och borde belönats med ett mål - speciellt i denna situationen.

/Speezie

Skön Oddevoldläsning - Brill lämnar - Intressant cup


Oddevolds flagga sloknar och frågan är om supportrarna skäms över resultaten...


Skrivna Ark har snappat upp ett par händelser som hänt den senaste tiden.

- Om man gillar skadeglädje som Ljungskilesympatisör är Division 1 Södra en ljuvlig läsning,vid en anblick nedåt i tabellen. Givetvis handlar det om lokalrivalerna IK Oddevold. Just nu parkerar man på jumboplatsen med 10 poäng upp till säker mark och fem matcher kvar. I förra matchen förlorade Uddevallalaget mot Norrköpingslaget Sleipner med hela 6-0. Dessutom gick IKOs målvakt sönder för resten av säsongen. Lägg där till att både andra- och tredjemålvakten i de blåvitfärgade är halvskadade och tveksamma till spel. Så det ser ut att bli en ung oerfaren målvakt eller någon halvskadad målvakt. Platsen i Division 2 är ganska klar!
   Skrivna Ark har fått önskemål att belysa unga talanger och efter att ha grävt lite så hittade man ännu mer skön Oddevoldläsning. Ljungskiles hemsida meddelade nämligen att juniorlaget tog en underbar derbyseger med förkrossande 12-3 (!) mot Oddevolds dito. Vad ska man säga? Det är inte ens pingissiffror numera!

- I dagarna blev det klart att amerikanen Sam Brill inte blir kvar i klubben. Det beror på att hans kontrakt gick ut nyligen och Ljungskile väljer nu att inte förlänga det. Brill värvades strax innan säsongen började i våras och hade en helt okej nivå stundtals i början av säsongen. Dock har framgångarna uteblivit under hösten och man har saknat Brill både på och utanför planen. Ett rätt naturligt själ att välja att då inte förlänga kontraktet. Skrivna Ark önskar Brill lycka till i framtiden, men framförallt så hoppas vi att Ljungskileförsvaret står upp bättre och tätare i fortsättningen. Tydligen var det ett tamt försvarspel som lade grund till att LSK släppte in tre mål borta mot Jönköping-Södra.

- Den 6 december 2008 rapporterade min käre kollega Archie att han genom en internetsökning hade hittat en hyllningscup för inte mindre än den spelande konungen Jörgen Wålemark. Nu kan vi rapportera att "Jörgen Wålemark Cup" går av stapeln i år igen! Nämligen den 4 oktober. Det blir återigen pojkar födda 1997 som håller i arrangemanget. Precis som förra året är det Jörgen Wålemark som står för prisutdelningen. Kampen om att vinna borde därför bli benhård för vem vill inte få pris av Legendens bror?

/Kaj Kavaj

(Mål)Kalas-bra!



Årets säsong har mångt och mycket sett ut som följer: målchans på målchans på målchans. Som allt som oftat resultaterat i missad målchanser. Men inte igår, då proppen gick ur då LSK satte alla fem avslut på mål just i mål. Vinst med 5-3 borta mot Jönköping Södra. Jörgen Wålemark var tillbaka på topp och litar man på rapporterna var det en Jörgen i gammal gott slag dessutom. Ingen verkade sakna målkungen Patriksson åtminstone. Förutom att det är kul med mål och segrar. Den här segern gav ju som brukligt tre poäng, tre O E R H Ö R T sköna poäng som gav LSK skjuts uppåt i tabellen och numera parkerar de gröna på niondeplats.

- Redaktionen avnjöt matchen i en soffa hemma hos Mr. Kavaj via Sveriges Radios webbsändning och vi hörde klart och tydligt hur "Legenden" manade på sina adeptrar. Sedan kan jag säga såhär; de mängderna av Ahlgrens bil-påsar vi inhandlat gick åt. Vi åt inte alla då Speezie fick för sig att kasta ut innehållet ur godisskålen på bordet och använda det som konfetti efter Il Capitanos frisparksmål.

- Martin Smedberg-Dalence har i redaktionen tycke gjort två lite sämre matcher det senaste men av de rapporter man fick igår så var han igår den gigant vi vet att han kan vara. Härligt!

- Vi i redaktionen fick del av ett rykte som sade att Liridon Kalludra skulle spela från start, men istället startade 37-åriga Wålemark och blev dessutom målsskytt! Tydligen ska det härja ett flertal sjukdomar i truppen och det är tänkbart att det hämmade Kalludra. När det gäller skador så spelade dessutom Rickard Jansson nästintill hela matchen halvskadad...

Grej of the game:
Fem avslut, fem mål. Fantastiskt. På bortaplan också. Rätt intressant att det sker på dagen sju år efter förra gången Ljungskile gjorde fem mål i en seriematch. För det är som ni säkert då vet inte speciellt ofta det händer att LSK gör fem mål i en seriematch...


/Archie

DM-mästare

Första gången på ett par år erövrar Ljungskile SK åter distriktsmästartiteln. Det efter en rafflande final mot IFK Uddevalla, som slutade 5-2 till Sportklubben. Inte speciellt imponerande med "bara" 5-2 mot ett division 4-lag när LSK ställde upp med nästan ordinarie lag. Om det var finalarenan, Rimnersvallen, som skrämde de grönklädda spelarna lite extra eller vad som var orsaken är osagt. Det var dock inte resultatet eller vinsten som väckte Redaktionens intresse. Det var nämligen:

- Daniel Åkervalls målform håller i sig.
Mot Uddevalla blev det två fullträffar, vilket betyder 8 mål på fyra matcher. Åkervall är glödhet och får med all sannolikhet chansen från start i anfallet i Johan Patrikssons frånvaro.

- Jörgen Wålemark var med från start.
Wålemark spelade från start som kapten och lyckades liksom Åkervall att få in bollen i nät två gånger om. Börjar den gamla målsprutan hitta formen igen?

- Jacob Flingmark var tillbaka.
Flingmark byttes in i matchen och gjorde sin första riktiga match sedan benbrottet mot IK Oddevold i våras. Glädjande att han är tillbaka på allvar och dessutom fick han fastställa slutresultatet till 5-2.


Reflektion efter Landskronamatchen.
Efter matchen mot Landskrona belönade lokaltidningen Bohusläningen Martin Smedberg-Dalence med tre fyrar*. Även läsarna på Ljungskiles hemsida, lsk.se, utsåg Smedberg-Dalence till matchens spelare. Inget ont mot honom, men han har gjort många bättre matcher. Visserligen spelade han fram till de båda målen, men annars var det ett par spelare som höll högre nivå en kapten Smedberg-Dalence. Märkligt att folk verkar belysa hur målen går till jämnt, inte helhetsmässigt.

* = Bohusläningen utser efter varje match de tre bästa Ljungskilespelarna, genom att ge den bästa 3 fyrar, nästbäst 2 fyrar och tredje bäst 1 fyr.

/Kaj Kavaj

Tre sköna poäng mot pågarna från Landskrona


Så kom det äntligen en seger igen. Det var ett tag sedan, nämligen fyra matcher sedan (hemma mot Åtvidabergs FF, 2-1). LSK verkade ha glömt nederlaget i Mjällby och blickat framåt mot Landskronamatchen. Man var nämligen på tårna och stod för en bra första halvlek, där man också kunde göra 1-0 med bud på fler mål. I andra halvlek orkade man inte hålla uppe spelet, utan fall tillbaka vilket BoIS utnyttjade genom en kvittering. Men Martin Smedberg-Dalence ville annat och gjorde sin andra framspelning för matchen när han serverade Johan Patriksson till 2-1. Med hjälp av lite Jörgen Wålemark-fineser i slutet kunde man också hålla resultatet. Segern betydde också att man klättra upp på 26 poäng vilket betyder en 10:e plats i ett tätt bottenskikt.

- Efter lite tjat från Skrivna Ark-redaktionen fick Andreas Samuelsson äntligen chansen. Undrar hur mycket landslagsdebuten bidrog till hans startplats? Han visade i alla fall att han var värd platsen med en idioträddning vid stolproten i första halvlek.

- Daniel Åkervall verkar ha hittat målet. För trejde matchen i följd gör han nämligen mål. Man kan inte ta bort hans otroliga glädje han visar i en videointervju efter matchen. Där säger han också att de tänker mer italienskt, men det är väl mest hans frisyr som man kan tycka är lite italienskt stuk på.

- Både Patriksson och Etchu Tabe drog på sig onödiga varningar för snack, vilket betyder att de är avstängda nästa match mot Jönköping-Södra.

Grej of the match:
För en gångs skull hade Ljungskile tur. För Landskrona fick faktiskt en kvittering, men det blåstes bort på grund av ruff i situationen innan. Frågan är om det skulle varit frispark? Men nå väl, man får bara tacka å ta emot!

/Speezie

Talanger i landslaget - 7-0 för FCT - LSK piskade SIF


Både Andreas Samuelsson och Liridon Kalludra spelade från start för P-91 landslaget i den andra matchen (av dubbelmötet) mot Danmark, Kalludra spelade en havlek. Men han spelade å andra sidan 90 minuter i den första matchen (då Samuelsson satt på bänken). Mycket roligt för våra lovande killar!
Men detta föder en del frågor. Samuelsson har haft rollen som andremålvakt i stort sett ända sedan Nicklas Svensson kom till klubben och nu när Svensson var avstängd senast trodde väl så gott som alla att Samuelsson skulle få kliva in i startelvan men istället blev det omdiskuterade Colin Burns som fick kliva in från sin läktarplats och Samuelsson fick snällt sitta kvar på bänken. Nu gjorde Mr. Burns å sin sida en bra insats. Men varför fick inte Samuelsson chansen?
Det samma gäller vår lille snidare, Liridon Kalludra. Som sägs ha ljumskproblem. Men har man ljumskproblem, kan man då spela en och en halv match på tre dagar?



FC Trollhättan åkte på pisk, rejält med pisk mot Falkenbergs FF. 7-0 i Falkenbergs favör slutade matchen. Visst att FCT fick Marcus Dahlin utvisad men då stod det redan 5-0. Kanske inte så konstigt att FCT trots allt ligger sist och man kanske inte skall spela i Superettan om man förlora med 7-0?



LSK ställde upp med nästan ordinarie manskap i DM-matchen mot de gamla rivalerna Stenungsunds IF, som numera spelar sin fotboll i division fyra. LSK vann med klara 7-1. Ett väntat resultat. Sam Brill och Martyn Lancaster fick agera mittlås och av resultatet att döma så hade de båda herrarna en rätt lugn tisdagskväll. Roligaste noteringen från matchen var att Daniel Åkervall gjorde fyra mål. Målformen på påväg?


 
/Archie


SuperEttan är upp och ner i år



Med sju omgångar kvar av SuperEttan tar sig Skrivna Ark en titt på tabellen och funderar vad som gått galet egentligen. Mjällby AIF leder överlägset, men också rättvist. Dock lite oväntat, men MAIF har kommit upp som en outsider. Det enda som kan hindra de från att spela i landets högsta serie nästa år är att man sålt Erton Fejzullahu som är en klasspelare! Ännu mer överaskande är att Åtvidaberg och Falkenberg ligger på andra respektive tredje plats. Det är två lag vi i redaktionen inte alls trodde som topplag inför säsongen, men det får vi äta upp. Annars är det inget speciellt med själva tabellen, förutom TVÅ saker! De sakerna återkommer vi med nedan.

Det är en hel del överaskningar i tabellen. Men det är resultaten som är skrämmande. I alla fall om man skulle fråga någon som gillar att tippa. För resultaten kan gå hur som helst i årets serie. Mycket märkligt!

Tabellen är indelad i ett nedre skikt med hela 8 lag inblandade inom ett avstånd på fem poäng. Alltså oerhört tätt! Mitt i allt ligger klassiska IFK Norrköping och vårt Ljungskile SK, båda lagen exallsvenskar. Hur kan det ha gått så här risigt för två klubbar med bra spelare? Allt känns väldigt genomskinligt och man kan dra till med "lär man sig aldrig?". För visst har vi sett det här förrut? Jo, det är precis det vi gör! Lag som till exempel Östers IF har åkt ur med dunder och brak - helt oväntat. Det har varit nära för andra lag också som kommit direkt från Allsvenskan och direkt siktar på att komma tillbaka till finrummet. Det har allt som oftast misslyckats. 

De tre lag som rasade ner förra året, GIF Sundsvall, Ljungskile SK och IFK Norrköping, siktade alla på att vara med i toppen och det är bara Sundsvall som har chansen att göra comeback. Jag tror det finns ett ord som saknas i många fall när man åker ner i SuperEttan. Det ordet är ödmjukhet. Det är ingen lätt serie och man bär hela tiden ett favoritskap, något som man allt som oftast slapp i Allsvenskan. Respekten för motståndet får inte underskattas, det måste finnas där.

Avslutningsvis, om Ljungskile vill vara kvar i SuperEttan är det dags att vara ödmjuk mot det motståndet som är på andra planhalvan. Det spelar ingen roll vilket lag det är, bara respekten finns där. Gnistan måste finnas i alla matcher! Jobba på nu, LSK!

Till sist, Colin Burns gjorde det bra mot Mjällby. Men varför fick inte unge Samuelsson chansen?

/Kaj Kavaj


Sista sparken avgjorde åt fel håll...

Det såg länge ut som om matchen skulle sluta oavgjort, men i den absolut sista matchhändelsen gör Mjällby 2-1 och matchen är körd för de grönklädda. Innan dess hade matchen varit väldigt jämn och borde stått 0-0 i halvtid, men hemmalaget kunde i slutet av första halvlek göra 1-0, efter en markeringsmiss i LSK-försvaret. När så Åkervall stänker dit kvitteringen börjar serieledarna darra ordentligt. Men genom en rensning var en MAIF-spelare ren och chippade in segermålet... Mycket snöpligt för LSK!

- Både Colin Burns och Mattias Carlsson har varit utanför truppen ett bra tag, men mot Mjällby fanns båda spelarna med från start och spelade hela matchen. Båda gjorde det riktigt bra och imponerade!

- Pressen var låg från Ljungskiles sida, men annars hade man ingen respekt för motståndet utan stod upp bra och borde haft med sig en poäng från Blekinge. Bara inte förlusten sätter sig i huvudet!

- Det var lite väl mycket vågat att precis i slutet gå upp med så mycket manskap. Det blev också Ljungskiles fall när en rensning flög fram mot en blonderad Mjällbyspelare. Robert Johansson hann inte med och Colin Burns hade inte mycket att göra åt ett mycket bra avslut.

Grej of the match:
Efter en soloprestation från Johan Patriksson blev Daniel Åkervall frispelad. Kylig som han är tryckte han i från tårna och bollen stack rakt upp i det främre krysset, utan chans för mjukisbyxklädda Asper.

/Speezie

Kortisar från Skrivna Ark

- Efter Oddevolds tappade trepoängare mot Frölunda uttryckte sig Per Dalman i följande ordalag efter matchen "Det kanske är någon som tycker illa om Oddevold och inte vill att vi ska vinna". Redaktionens spontana reaktion var "det kan du hoppa och klappa dig på Pelle!". Nåja. Skämt å sido. En intressant ingång på fotbollsäsongen så här långt för de tre största lagen i området (LSK, FCT och IKO) är att efter ett starkt fjolår där LSK var nära att hänga kvar i Allsvenskan, FCT tog sig upp till Superettan och Oddevold tog sig upp till division ett så är alla tre lagen nere i skiten i respektive serie.



- En liten trend har smugit sig fram från tränarna Glahns & Wålemark. Nämligen att ett bra inhopp eller en bra  match från en ifrågasatt/formsvag spelare belönas inte med mer matchtid. Istället belönas det med 90-minuters uppvärmning i nästa match eller helt enkelt läktaren.
Kolla bara på Cedomir Zarkovic som har gjort flera bra inhopp som alla belönats med bänkplats hela nästföljande match. Även Daniel Åkervall som var riktigt bra mot Åtvidaberg har råkat ut för detta, då han fick spendera hela matchen mot FCT på bänken och nu senast var det Liridon Kalludra som efter en stark halvlek mot Syrianska inte ens var med i truppen mot.



- Nicklas Svensson drog på sig sitt tredje gula kort i matchen mot Väsby vilket resulterar i att han är avstängd mot Mjällby. Det här öppnar för Andreas Samuelsson att visa vad han kan. Eller blir det Colin Burns som gör comeback?


/Archie

[Valid RSS]