Snott från Facebook: 2011 års matchställ!

Imorgon spelar LSK mot division 1-laget Örgryte IS på Valhalla IP i 2010 års matchställ. Inget anmärkningsvärt i det. Men vi kan idag ge er en bild på hur Ljungskiles matchställ 2011 ser ut. LSK har inte gett några positiva uppdateringar om sitt matchställ sedan det allsvenska året, 2008. Det största som hänt är att man valt ett plastigt svart matchställ. Hoppas verkligen man byter tillbaka till ett naturligare. Varför inte ett vitt ställ med gröna detaljer?

Nåja, årets nyhet när det gäller matchstället är det vita. Äntligen! LSK har valt bort vitt från matchstället de senaste åren och valt att spela i helt gröna dräkter. Senast man hade vitt i matchstället var 2008, då man spelade i vita strumpor. Nu går LSK tillbaka till svunna tider! Under det första allsvenska året 1997 (se bilden på legendariska Christian Carlsson) samt påvägen dit, så spelade man i matchställ med vita ärmar, vita shorts och randiga strumpor. Så långt tillbaka väljer inte LSK att gå. Man väljer att gå ännu längre!

Dräkterna är stilrena och kraftigt inspirerade av 70-/80-tal. Dräkterna går visserligen i grönt, men har snygga detaljer. Tröjan har vit rundad hals och ärmarna slutar med en bred vit kant. Shortsen har en minimal vit kant och strumporna är som vanligt - helgröna.

För att ni, våra kära läsare, ska få chansen att själva tjuvtitta snor vi en bild från Facebook. Där får Andreas Lind och Tompa agera modeller. De klarar sig ändå okej för att vara fotbollsspelare. Slår dock inte Johan Patriksson som ryttare. Men det är en annan historia.



/Speezie

Lika som bär eller ännu mer lik?

Det var med stora ögonen jag fastnade på en sida i den lokala tidningen, Uddevallaren. Där fanns en heltidsannons från en frisörskedja, med fyra bilder på hur håret skulle friseras i vår. Efter lite studerande av en av bilderna blev jag nästan chockad. För det var väl? Nej, det kan det inte vara! Jo, det är det...

Jag tog kort på bilden och skickade iväg till min kära Skrivna Ark-kollega Archie och frågade om vilken LSK-spelare det var på bilden. Han tyckte det var en dum fråga och svarade "Kom igen, nåt svårare får du ju gräva fram". Då beskrev jag hela historien. Archie var dock säker på sin sak: "Det är Gav, det måste var det! Det här ska upp på bloggen!". Och kära läsare, det här måste väl vara Gav (Gabriel Altemark-Vanneryr) som ryckt in som frisörsmodell?

Till vänster ser vi frisörsmodellen och till höger ser vi fotbollsspelaren Gav.

 


/Speezie

Iskall premiär

När graderna hade sjunkit ner till -10 satte Kaj Kavaj stopp. Han menade att någon måtta får det vara med att se en träningsmatch i februari. Därför tog ingen i redaktionen sig till Vänersborg för att bevittna Ljungskiles premiärmatch. Istället delade redaktionen på en ljummen öl och satt i Kajs nersuttna soffa.

Men matchen då? Jo, av rapporter vi fått från olika källor så slutade matchen i moll - förlust med 1-0. Dock verkar det som att det inte bjöds på den fotbollsunderhållningen som det kanske hade varit om minustecknet hade försvunnit från termometern. Och visst, fotboll i ett så kallt Vänersborg kan inte ha varit lätt.

Rickard Nilsson (bild 1) fick sin absolut första utvisning genom tiderna redan efter tio minuter. Sedan gjorde en provspelande västeråsare (bild 2) bort sig och Karlstad kunde göra 0-1. Det resultatet stod sig också resten av matchen.SYRIANSKA NÄSTA? Syrianska FC i Södertälje vill värva VSK Fotbolls försvarare Suleyman Aslan.

Några punkter att ta upp från matchen:
- Toby gjorde sin allra första match från start och gjorde till och med 90 minuter. Att han sedan inte verkade briljerade var inte det viktigaste. Det viktigaste var att han var tillbaka!
- Det mest överaskade nyförvärvet är Lorenzo Brais, som fick visa upp sig på allvar. Det verkar som om Il Capitano inte behöver saknas. Brais verkar ha en väldigt känslig högerfot. Så spanjoren kan nog blomma ut i vår.
-Magnus Berglöf, från Torslanda, stod hela matchen. Men det verkar inte som om han fick uträttat speciellt mycket då LSK hade övertaget mest hela tiden.
- Vi skrev om att LSK kanske skulle testa en ny formation, med tanke på hur truppen ser ut. Men någon ny formation ställde inte LSK upp med. Istället var det den vanliga 4-4-2-uppställningen som gällde.

Mycket mer verkade det inte vara att rapportera. En förlorad träningsmatch i februari säger inte så mycket.

Skrivna Ark avslöjar: Ändringar i systemet!

Det börjar närma sig första träningsmatchen och Skrivna Ark kan idag läcka med att man tror LSK kommer byta spelformation. Efter en tids funderingar (innan någon funderade på det på Ljungskiles Svenskafansforum) så har vi kommit fram till att LSK kommer satsa på en mer offensiv formation. Men som alla fotbollskunniga vet att formationer är egentligen bara ett par siffror. Men trots det är det ett utgångsläge och detta kommer förändra LSK:s sätt att spela fotboll.

Nedan presenterar vi olika formationer och hur den troliga startelvan skulle sett ut i varje formation. Vi utgår ifrån vilka spelare som ingår i truppen i dagsläget och inkluderar även skadade spelare.



4-4-2
Nick Noble
Marcus Jarlegren, Josemar, Andreas Tobiasson, Rickard Nilsson
Joakim Runnemo, Genalvo, Aleksandar Kitic, Lorenzo Brais
Gabriel Altemark-Vannery, Johan Patriksson

4-3-3
Nick Noble
Marcus Jarlegren, Josemar, Andreas Tobiasson, Rickard Nilsson
Genalvo, Aleksandar Kitic, Lorenzo Brais
Joakim Runnemo, Johan Patriksson, Gabriel Altemark-Vanneryr

4-2-3-1
Nick Noble
Marcus Jarlegren, Josemar, Andreas Tobiasson, Rickard Nilsson
Aleksanadar Kitic, Genalvo
Joakim Runnemo, Gabriel Altemark-Vanneryr, Lorenzo Brais
Johan Patriksson

4-3-1-2
Nick Noble
Marcus Jarlegren, Josemar, Andreas Tobiasson, Rickard Nilsson
Aleksandar Kitic, Genalvo, Lorenzo Brais
Alexander Mellqvist
Johan Patriksson, Gabriel Altemark-Vanneryr


Detta grundar vi i att LSK har otroligt många anfallare och många mittfältare som kan spela centralt. Se här ser det ut i truppen om vi ser till fördelningen på mittfältare och anfallare i en 4-4-3-uppställning exempelvis:

Centrala mittfältare:
Genalvo
Aleksandar Kitic
Michael Thomas
Lorenzo Brais (passar kanske även som ytteranfallare)
Alexander Mellqvist

Forwards (centrala anfallare):
Johan Patriksson
Rafael
Andreas Lind

Ytteranfallare:
Gabriel Altemark-Vanneryr
Samir Fehric
Drin Shasivari
Joakim Runnemo
Robin Iglicar

Detta skulle vara ett steg framåt mot den moderna fotbollen och kunna inkludera fler i anfallsspelet. Däremot kan man ibland spela på gränsen och vara sårbara för kontringar. Så det blir inte samma trygghet. Fast å andra sidan så måste man satsa för att komma någonstans. Det gick ju rätt bra med 4-3-3 år 2007.

Nåväl, vi får väl se hur formationen blir mot Karlstad imorgon i Vänersborg.

/Speezie & Archie

H.A. Bygg Arena är tillbaka!


Roland Hanzén, VD för H.A. Bygg AB, går in och blir nygammal arenasponsor.



Under gårdagen blev det alltså klart att H.A. Bygg AB tar över som arenasponsor till LSK och Skarsjövallen, igen! För att få in mer pengar beslutade Ljungskile SK att sälja arenanamnet inför säsongen 2006 till H.A. Bygg AB. Så hette det fram till LSK skulle göra comeback i Allsvenskan 2008, då Starke Arvid gick in och tog över. Men nu är alltså Roland Hanzéns företag tillbaka som arenasponsor.

H.A. Bygg AB har under många år pumpat in pengar i Ljungskile SK och varit den sponsor som över längre tid varit den största sponsorn. Men när Skarke Arvid gick som arenasponsor drog H.A. Bygg sig tillbaka. Men nu är man alltså tillbaka som en stor sponsor igen.


Ljungskile trupp ser minst sagt intressant ut inför säsongsstarten. Dock störs förberedelserna av skador på nyckelspelare. Tidigare rapporterades det som att brassen Genalvo troligtvis missar premiären mot Falkenbergs FF. Nu verkar det som om målvakten Nick Noble får göra Genalvo sällskap på läktaren. Amerikanen måste operera ljumsken och är inte tillbaka i träning förrän i början av april. Den som förväntas ersätta blir troligtvis Magnus Berglöf som provspelat ett tag och lär matchas mot Karlstad BK på lördag. Berglöf, född 1987, är en lovande målvakt från Torslanda som Legenden tror mycket på.

Skrivna Ark föreslår att man signar upp Berglöf och förlänger med den lovande målvakten Andreas Samuelsson. Det kan bli en bra konkurranssituation mellan de och när väl Noble är tillbaka på allvar kanske man kan låna ut den som är nummer tre till, varför inte, Torslanda IK?

LSK behöver också minst en bra mittback till. Det är först och främst fyra stycken som är aktuella, varav den intressanta Örgrytespelaren Robin Jonsson är en av de. Däremot är inte David Leinar aktuell längre, som alltså skrivit under ett nytt avtal med ÖIS.

Men vad händer med Mathias Carlsson? Nu är det dags att förlänga med honom, precis som med Samuelsson!

/Speezie

Nu är väl dagarna räknade?

Han har varit spindeln i nätet i klubben när det gäller alla administrativa saker. Han har lagt ned/lägger ner otroligt mycket arbete och tid för Ljungskiles skull. Han har helt enkelt varit den starka mannen i Ljungskile SK sett över tid. För 10-15 år sedan hade LSK kanske inte överlevt utan honom, beroende på alla trådar han höll i inom klubben.

Men Bosse Fagerberg har inte alltid spridit glada miner hos folk runt LSK. Mycket beror på att han gjort mycket saker på egen hand i klubbens namn och gjort kontroversiella uttalanden på egen hand i klubbens namn. Bland annat har han varit inne på att utveckla LSK till ett "Trestadslag" och spela på Rimnersvallen. Alla dessa fadäser har inte bara retat mig, utan många många fler. Trots det har man fått förbise det då Fagerberg gjort så oerhört mycket gott för klubben.

Nu har han gjort det igen. Under gårdagen bjöd han in media till presskonferans angående det nya avtalet kring arenanamnet. Därefter rapporterade Anders Wallgren att det inte var klart med något och att det inte skulle bli någon presskonferans samt att Fagerberg inte har rätt att göra på detta sätt. I nästa skede bekräftar H.A. Bygg AB:s VD, Roland Hanzén, att det är de som köpt rättigheterna till arenanamnet.

Även om det inte bara är Fagerberg som agerat underligt, så får man nog överväga om inte hans dagar i Ljungskiles styrelse är räknade. Att göra saker utan att ha styrelsen bakom sig, fungerar inte. Numera har LSK utvecklat sin organisation med en Sportkommité, marknadsansvarig och har en välarbetande styrelse. Detta fyller ut det som Fagerberg fick hela ansvaret för tidigare. Så jag föreslår att vid nästa årsmöte, den 6:e mars, så röstas en ny ledamot in istället för Fagerberg. Men däremot vill jag behålla Fagerberg inom klubben för att fortsätta arbeta med det goda han kan tillföra, fast utan att finnas med i styrelsen.

Dessutom tycker jag att man bör se över kommunikationen inom klubben. Det har inte fungerat förr och efter denna "grodan" är det viktigt att man får ordning på det. Just nu är det en bristande kommunikation inom klubben, vilket gör att varje individ arbetar på egen hand och använder sig inte av samarbete för att tillsammans lyckas.

/Kaj Kavaj

Är verkligen 38 kronor så mycket att bråka över?


Har de senastte dagarna skrockat lite bakom datormskärmaren över det faktum att LSK erbjudit Uddevalla Kommun att få sätta sitt namn på Skarsjövallen för 1,5 miljoner. Helt fantastiskt tycker jag, dels får LSK pengar och dels retar det upp folk, i synnerhet pingstvännerna i Uddevalla. En dubbel vinst tycker jag. Dock kan jag förstå argumenten, att skattepengar kanske skall gå till andra saker än elitidrott. Men det folk glömmer är ju att Skarsjövallen faktist också nyttjas av LSK's ungdomslag och damlag. Så på sätt främjar det faktist föreningslivet.

Funderade lite närmare på hur mycket 1,5 miljoner är egentligen, inte speciellt mycket egentligen. För vad blir det per person* i Uddevalla Kommun? Ja, det blir 37,39 kr. Vad kan då gemene uddevallabo får dessa 37,39 kr, eller låt oss säga 38 kr för att vara lite snälla mot de så stackars förbisedda uddevallaborna. Så vi tar om frågeställningen, vad får då gemene uddevallabo för 38 kr? Jo de kan bland annat få följande:

- En nedladdning av tidningen Allt om Historia till sin Ipad. Men eftersom majoriteten av pingstvännerna lever kvar i svunna tider så vet de nog inte vad en Ipad är, så det här var ingen bra idé

- Ett garnnystan från Inas Garn

- Rökt lax från IKEA

- 3,8 st cheesburgare på Mc Donalds

- Singeln Louder med Babylon Bombs


*UTRÄKNING:
För att komma till denna siffra tog jag antalet röstberättigade i Uddevalla Kommun för kommunvalet 2010. Det kändes enklast att göra den avgränsningen. Antalet röstberättigade var 40 113 och denna siffra delades med den nätta summan 1,5 miljoner och fram kom summan 37,39 kr.

/Archie

Skrivna Ark spanar in truppen


  

Första träningsmatchen närmar sig med stormsteg och truppen tar allt mer form. Skrivna Ark har tagit sig en titt på dess nuvarande form. Dessutom funderar vi lite på i vilken lagdel det behöver fyllas på med spelare och vilka spelare som då kan tänkas vara bra påfyllning.

Målvakter:

Nick Noble

Kommentar:
Här behövs det påfyllning med minst en målvakt. Skrivna Ark föreslår en förlängning med Andreas Samuelsson som lämplig åtgärd. Annars är tydligen Alexander Hysén kontraktslös och han är ju från Göteborgsområdet...

Försvarare:
Andreas Tobiasson
Josemar
Rikard Nilsson
Marcus Jarlegren 

Kommentar:
Här är det också tunnsått. Minst en mittback och en ytterback till skulle behövas. Skrivna Ark föreslår Erkan Saglik som en eventuell värvning. Sen finns det ju uppgifter som säger att Mattias Carlsson är aktuell för en förlängning. Han ska enligt Lennart Göransson erbjudas en förlängning. Petter Björlund (dock extremt skadedrabbad) är en annan kontraktslös spelare.

Mittfältare:
Dragan Bogdanovic
Genalvo
Aleksandar Kitic
Lorenzo Brais
Michael Thomas
Robin Iglicar

Kommentar:
Här ser det lite bättre ut. Men dock finns det luckor att täppa igen. En riktigt bra vänstermittfältare hade varit välkommen och den vänsterspringaren får gärna vara Erik Nilsson från Örebro. Fördelen med Nilsson är att han också kan spela centralt, nu när Genalvo blir borta ett par månader.

Anfallare:

Johan Patriksson
Gabriel Altemark-Vanneryr
Rafael
Joakim Runnemo
Drin Shasivari
Samir Fehric
Andreas Lind

Kommentar:
Här är det klappat och klart. Brett och mycket kvalité. LSK hade utan problem kunnat ställa upp med ett fyramannanfall.

Överlag så behöver man under säsongen förlänga kontrakten med ett par av spelarna, då det nästan uteslutande är spelare i truppen vars kontrakt bara är över 2011.

Vad tycker ni läsare? Finns det någon ni hade velat se i truppen? Kommentera eller maila oss och ge oss er syn.

/Archie


Runnemo, han skuttar med ett skratt ur sin säng

I LSK-lägret har det varit lugnt och stilla det senaste. Utåt sett. Men innanför portarna har arbetet med spelartruppen pågått för fullt.

I torsdags kunde LSK-ledningen, med Lennart Göransson i spetsen att man rekryterat Joakim Runnemo till truppen. Trots att han bara är 24 år har han varit med ett bra tag. Som 15-åring kom han till Brommapojkarna och som 19-åring debuterade han i Superettan, där det har blivit sammanlagt tre säsonger och 76 matcher. Även i Allsvenskan har det blivit sammanlagt tre säsonger, men inte riktigt lika många matcher (63 stycken). Runnemo är en offensiv spelare, som både kan spela i anfallet och på mittfältet. Han beskrivs som en snabb spelare. Men så speciellt många mål har det inte blivit, sammanlagt 29 stycken på sex säsonger. 

Valet att gå till LSK motiverar han med att han vill nå nästa steg i sin utveckling och känner sig inspirerad över Ljungskiles satsning mot Allsvenskan. 
Om Runnemo vill ta en plats i startelvan gör han det bäst som yttermittfältare eller möjligtvis som anfallare. Skrivna Ark önskar honom välkommen och hoppas han kan göra bidra ordentligt till ett avancemang.

Avslutningsvis, det är dags att skriva om Evert Taubes Sjösala vals!

/Kaj Kavaj

Och så var det här med pingstvännerna i Uddevalla...

Vi skriver den 3:e februari, det är torsdag och än så länge finns det kvar av löningen på kontot. På händelsekontot har det hänt en hel del på LSK-fronten under helgen. När jag i tordagskvällen efter en hård arbetsdag (nåja) surfade in på Bohusläningen.se för att få mig tills livs det senaste i den lokala sportvärlden. ”Henrik Nikkilä lämnar Ljungskile” stod det. Klickade mig vidare för att få reda på att Nikkiläs sociala situation med en nystartad firma som gjorde det omöjligt att fortsätta. Tråkigt, men går det inte så går det inte tänkte jag. Sen bröt det ut, det stora tjafset. För i artikeln stod det också att det fanns en möjlighet att Oddevold var intresserade och sen urartade diskussionen på allt från kommentarer på Karin Carlssons blogg till Ljungskiles forum på Svenska Fans. Inte blev det heller lugnare när det framkom att Nikkilä inte alls stod under kontrakt med LSK. Dessa rykten kring Nikkilä och Oddevold visade sig ju till slut vara sanna. Så Oddevolds stora förkärlek för ex-LSK'are fortsätter. Fantasirikt... Men vill Oddevold bli kända som Ljungskiles farmarlag så är det lugnt för min del. Härmed kommer Oddevold benämnas ”b-laget” på bloggen.

Ett tag for det runt rykten om att Johan Patriksson skulle vara påväg till Oddevold. Dock visade det sig som väntat att detta just bara var rykten då Patriksson häromdagen kritade på ett nytt kontrakt för Bohusläns stolthet, Ljungskile SK.

Trots att LSK ligger långt framme i förberedelserna och stora delarna av truppen redan är klar så har denna händelse lagt sig lite som en blöt filt över försäsongen och fansen inställning. Men var inte oroliga kära vänner där ute. Som sagt, det ser bra ut med förberedelserna och det är bara början på februari så att hitta en ersättare finns det gott om tid för, det är inte heller en av stöttepelarna som lämnar. För ni med minnet i behåll kanske minns Alexander Bergström, vänsterbacken som valde att lämna LSK på försäsongen inför säsongen 2006 för ett jobb inom Häckens organisation. Inte gick det åt fanders då och nu är klubben ännu mer förberedd så var lugna.

Fast det värsta är nog inte den blöta filten. Det är nog dessa pingstvänner som i dagligt tal kallas ”Oddevoldare” som har dragit in på Ljungskiles svenskafans forum och försökt hävda sig. Varför har jag inte riktigt förstått, troligtvis beror det på komplex och avundsjuka...

Något de gärna tar upp är ungdomsverksamheten och LSK's brist på lokal anknytning i truppen och visst kan jag vara benägen att hålla med på vissa punkter. LSK består inte längre utav ett gäng glada gossar uppväxta i den bohuslänska myllan. Istället är truppen just nu i skrivande stund en rätt blandad grupp sett till ursprunget. LSK har två amerikanare, tre brassar och en spanjor. Och just det Aleksandar Kitic är ju bosnier. Vilket blir en utsökt passage till nästa del i detta lille stycke i texten. Nu mina vänner skall vi behandla ämnet kontinuitet. För visst instämmer jag med min kollega Speezie om att LSK skall satsa på sin talangutveckling. Men talangerna behöver ibland lite rutin att förlita sig på och var denna rutin inhämtas ifrån spelar i mina ögon absolut ingen roll alls. Tycker att Kalmar FF är en bra förebild i det här fallet.

Men hur duktiga är Oddevold på att slussa fram talanger på senare år? Henrik Palmersjö är ett undantag, men annars är det väldigt tunt. Det är snarare att man har samma syndrom som LSK – släppa in talanger i truppen och de får ett fåtal chanser, sedan brister motivationen och de väljer en lägre nivå. Senast i raden för Oddevold är Patrik Adamczyk. Dessutom har inte Oddevold de senaste åren haft förmågan att utveckla sina spelare till att bli elitspelare. Den enda på senare år är Petrit Zhubi, som gick till FC Trollhättan, men hamnade på bänken och laget åkte ur eliten. Det är faktiskt så att Herrestads AIF (division 5/6) har utvecklat fler elitspelare än Oddevold på senare år (Robert Johansson, Jacob Flingmark, Eric Kristoffersen, Victor Adebahr). Varför tog inte Oddevold vara på den framgångsrika 88/89-kullen (och varför tog inte LSK vara på sin 89:e kull)?

Oddevold är duktiga på att plocka in en hel del spelare med lokal prägel, men det beror till största delen för att de inte har råd att göra värvningar utifrån. Sportchefen Gunnar Fast är en märklig man. Ett fåtal spelare har varit kontrakterade, ändå säger Gunnar Fast att budgeten är slut. När Fast säger att man inte har råd med Nikkilä och Dybendal så går det inte lång tid förrän båda har skrivit på för de blåvita. Hur professionellt är dessa uttalanden av Fast? Man kan välja att uttala sig på ett mer korrekt sätt, som stämmer mer överens. Spelarna ifråga verkar ju inte varit osäkra direkt och skrev på väldigt kort efter dessa uttalanden.

Till sist, vakna upp från drömmarnas värld! Oddevold berör inte alls lika mycket som Ljungskile längre.

/Archie


Björk bakom Patrikssons förlängning?

Efter lite brist på motivation är nu Skrivna Ark tillbaka (inte den första gången). Vi öppnar comebacken med en personlig favorit hos mig, nämligen "Snott från Facebook". Denna gången uppmärksammar vi att Johan Patriksson äntligen skrivit på för 2011. Det gillar samtliga i Skrivna Ark-redaktionen och vi är också överens att det är nyckeln till framgång under 2011.

Men valet av klubb verkar inte ha varit helt enkel. Den gamle Ljungskilespelaren Jonas Björk, numera tränare i Munkedals IF, motiverade Patriksson att skriva under ett nytt kontrakt redan i december. Eller var det så att han ville att Patriksson skulle skriva på för Munkedal i division 6? Döm själva av logginlägget nedan.

/Speezie


Glöm inte rösta på ny inmarschlåt. Rösta gör du genom att klicka HÄR!

[Valid RSS]