Slut på det roliga!





I solgasset på Starke Arvid Arena bjöds det på sommarfotboll i form av cupmatchen mot allsvenska Gefle IF. Det var ingen superb fotboll, men ändå skön avkoppling från VM-fotbollen. Lagen hade varsin halvlek, men när matchen var slut var det ändå Gefle som stod som segrare. Ljungskile SK hade första halvlek i sin ask, men avsluten förvaltades på ett mediokert sätt vilket inte medförde någon utdelning framåt. I andra halvlek tog istället bortalaget över taktpinnen och mot slutet tog man ledningen vilket också blev segermålet, som betydde avancemang till kvartsfinal i Svenska Cupen.

- Svenska Cupen tas inte på allvar av någon. Båda lagen luftade spelare som annars inte brukar spela, spelet liknade mer en sommar-uppvisningsmatch och de drygt 600 i publiken var mer där för att njuta av kvällssolen än fotbollsunderhållning. Inte ens domarna tog det på allvar, man saknade nämligen en fjärdedomare.

- Nick Noble har varit helt lysande under vårsäsongen och 7 insläppta mål hittills är bäst i serien. Men igår var det faktiskt han som gjorde ett felbeslut som kostade segern. Gefles Alexander Gerndt visade sig vara för snabb för hela LSKs backlinje, vilket medförde att Noble fick rusa ut ett flertal gånger för att undstyra. Men på ett läge kom han på mellanhand och Gerndt fick bollen och kunde kyligt lobba in segermålet.

- LSKs Lennart Johansson uttalade sig innan matchen att han drömde om att LSK skulle spela i Europa genom att vinna Svenska Cupen. Visst var det en fin dröm, men inte direkt realistisk. Möjligt att det lockade en och annan till matchen, men annars var det kanske något klumpigt då tränarteamet sedan innan bestämt sig för att det är serien som gäller.

Grej of the game:
Johan Patriksson har haft det rätt motigt med både spelet och målskyttet hittills under tävlingsmatcherna. Igår visade publiken sitt missnöja när inte Patriksson sprang på en omöjlig boll. Anfallaren svarade genom att blänga mot publiken och sedan spotta ner i marken. Visst kan man gnälla om en spelare inte försöker, men man behöver verkligen inte det när spelaren inte lägger kraft på onödiga saker (exempelvis att springa på omöjliga bollar).

/Kaj Kavaj

Skrivna Ark tippar VM

LSK har föga väntat inga spelare i världsmästerskapet i fotboll i år. Men det kommer säkert sinom tid.
Men fotboll intresserar och så även för Skrivna Ark-redaktionen. Så efter att ha vaknat upp ur Kaj Kavajs utslitna soffa väckte jag Archie och herr Kavaj och började resonera hur VM skulle sluta. Så här blev resultatet.

Åttondelsfinaler:

Uruguay vs. Sydkorea
Vinnare: Uruguay (matchens spelades klar innan tippningen).

USA vs. Ghana
Vinnare: Ghana (Matchen spelades klar innan tippningen publicerades på grund av teknikstrul)

Argentina vs. Mexiko
Vinnare: Argentina.

Tyskland vs. England
Vinnare: Tyskland

Holland vs. Slovakien
Vinnare: Holland.

Brasilien vs. Chile
Vinnare: Brasilien.

Paraguay vs. Japan
Vinnare: Japan.

Spanien vs. Portugal
Vinnare: Spanien.


Kvartsfinaler:

Uruguay vs. Ghana
Vinnare: Uruguay.

Argentina vs. Tyskland
Vinnare: Argentina.

Holland vs. Brasilien
Vinnare: Brasilien.

Japan vs. Spanien
Vinnare: Spanien.


Semifinaler:

Uruguay vs. Brasilien
Vinnare: Brasilien.

Argentina vs. Spanien
Vinnare: Argentina

Bronsmatch:

Spanien vs. Uruguay
Vinnare: Uruguay

FINAL:

Brasilien vs. Argentina
Segrare: Argentina.

Kommentar: Vi är inte så mycket för skrällar, det kan man tydligt konstatera efter när man summerar vår tippning. Som ni alla kan se så tippar vi el Diegos mannar som segrare i VM. Eftersom det dels är ett riktigt bra lag med en trupp full av bra spelare. Sen för att toppa det har de kanske världens galnaste förbundskapten som uppenbarligen har lyckats rätt bra med laget trots många kritiker. En galenhet som kommer leda Argentina till seger mot trätobröderna Brasilien.

Till skrälllag utser vi Uruguay som ledda av offensiva kvaliteter i världsklass i form av Diego Forlan och Luis Suarez segrar i bronsmatchen mot ett modfällt Spanien som inte lyckats repa mod efter nederlaget i semifinalen. Många har sagt att det här VM:et är Sydamerikas och går det som vi på Skrivna Ark tror så är det sannerligen Sydamerikanernas VM. 



/Redaktionen.

Dags att välja väg inför framtiden!

När den legendariska resan började 1990 uppåt i seriesystemet gjordes det med enbart egna spelare ur egna led (vilket numera inte skulle gå!). Allt eftersom fylldes laget på med förmågor från andra håll. Men i och med avancemanget 1996 blev det en helvändning när det gällde spelarförvärv. Efter det gyllende året har enbart ett handfull spelare ur egna led kommit upp i A-truppen och fått speltid. Istället har det värvats från hela världen - vissa lyckade, vissa mindre lyckade. Men det fåtalet spelare som kommit upp under åren är inte klubbens förtjänst i det stora, utan de har haft talang och använt sin egen drivkraft för att bli bra fotbollspelare. Klubben stod under drygt 15 år utan att satsa på något annat än herrlaget. Visst var det så att klubbens rekordmarsch genom serierna gjorde att klubben i övrigt inte hann med och visste hur man skulle agera för att även få bredd på klubben.

För ett par år sedan bytte klubben mer inriktning tack vare drivkraft inom klubben samt påtryckningar från Uddevalla Kommun att man borde satsa mer på ungdomssidan samt damsidan mot att kommunen sponsrade klubben. Stora förändringar tar tid och ofta väldigt lång tid, men det har blivit stora förbättringar redan nu även om det såklart kan ske ännu mer förbättringar. Jag skulle vilja att man satsade på ledarsidan och utbilda ledarna fortlöpande, vilket i senare skede genererar i fotbollstalanger som gynnar klubben på ett långsiktigt plan. Jag skulle också vilja se en mer fast röd tråd genom föreningen där ledare, styrelse, spelare, föräldrar och supportrar vet vad klubben står för och vilken utveckling klubben eftersträvar. Som det är nu är det för luddigt och syns inte utåt.

Men åter till klubbens nyinriktning, som startade för ett par år sedan. Det som är mest intressant för mig är den satsning man haft på juniorfotbollen, det vill säga Tipselit-satsningen, eftersom den ska generera spelare till LSKs elitlag. Sedan satsningen drog igång har man varit främsta laget på juniorsidan i Bohuslän, men det är när man ska ta tillvara på förmågorna det gått i stöpet. Talanger har lyfts in i A-truppen de senaste åren med förhoppningar att de ska konkurrera sig till en plats i startelvan. Visst är det oerhört bra för talangerna och en bra utvecklingsmöljlighet att få träna med bra fotbollsspelare dagligen, men det är inte på träningarna som "rakbladet är vasst". Det är heller inte riktigt på U21-matcherna som den största utvecklingsmöjligheten finns. Det är i Superettan! Där finns pengarna, tempot och framförallt gäller varje droppe svett så otroligt mycket för allt och alla, kort och gott - de behöver andas hetluften. Men när det gäller talangerna får man faktiskt särbehandla de något med speltid. För att få de att utvecklas ännu ett snäpp och för att de i framtiden ska kunna bidra med värdefulla insatser för LSK. Exempelvis, när Ljungskile SK körde över IK Brage för en vecka sedan var matchen redan färdigspelad efter drygt en timmes spel. Ändå valde man inte att släppa in en av de yngre spelarna på bänken för att de skulle få känna på det... Varför?  

Att raden av talanger försvinner tyder på något och det är rätt lätt att förstå varför de försvinner - de får inget förtroende hos tränarna. Förtroende och motivation går hand i hand mot en förbättrad utveckling!

Idag är Ljungskile SK representerat i Superettan, U21-Allsvenskan, Juniorallsvenskan och Pojkallsvenskan, men har enbart en spelare i truppen som har LSK som moderklubb. Visst är det väl så i många andra av elitlagen i Sverige, men det borde i alla fall vara fler i startelvan som kommer från lokala trakter - i dagsläget bara Johan Patriksson. Visst, det går inte för en så liten ort att bara koncentrera sig på ortens förmågor. Men den talang som finns i Ljungskile måste tas till vara och sedan får man locka hit talanger från övriga Bohuslän. Fast det viktigaste av allt är att man tar hit spelarna för att ta vara på deras skicklighet och utvecklingsmöjlighet! Om man inte gör det "dödar" man talangerna. Det är klart att inte alla kan bli elitspelare i LSK, men de ska i alla fall få en fotbollsutbildning att de kan avancera på en annan nivå på ett bra sätt.

Så nu är det dags att välja vad man vill med klubben och föreningen!

1. Ska man välja att satsa på talanger från närområdet och enbart spetsa till laget med riktigt bra "toppspelare"? Det leder kanske till en mittenplacering på sin höjd på kort sikt. Men på lång sikt är det ett ekonomisk lyft och som kommer göra LSK till ett mer sammansvetsat lag som kommer att bli ett stabilt Superettalag som så småningom kan göra att LSK kan utmana om ett allsvenskt avancemang.
Men det är sällan sånt som sponsorer vill höra, utan de vill få sina investerade pengar som gör att LSK kan utmana de stora elefanterna redan nu... Fast varför satsa på det detta år då det är det absolut tuffaste året Superettan varit med om och när alla ska satsa?  

2. Eller ska man välja att enbart värva spelare för att nå kortsiktiga resultat och som kostar mycket pengar? Många av de spelarna ser det nog mest som en språngbräda mot nya äventyr och det är aldrig garanterat i fotboll att det ska gå bra, vilka spelare man än har. Så OM det skulle gå dåligt och man ramlar ur elitfotbollen, skulle man då klara av det?

För en tids sedan hörde man att LSK ville satsa på talanger och spelare från närområdet. Bra! Men vad har hänt sedan dess? Visst är det en del talanger och spelare från närområdet i truppen, men det är alldeles för få som får chansen. Så se nu till att välja vilken väg som Ljungskile SK ska ta för framtiden och gör det snarast!

/Kaj Kavaj

Komfortabel seger för de gröna

LSK följde upp sin fina hemmaseger senast mot Brage med ännu en fin insats då Jönköping Södra slogs tillbaka med 2-0, ett resultat som borde varit större. Mycket större med tanke på att de gröna två tredjedelar av matchen spenderade matchen på offensiv planhalva spelandes som aldrig förr. Backjätten Josemar gjorde ett magnifikt upphopp och knoppade in en hörna efter halva första halvleken. Endast några minuter efteråt kommer eftermiddagens andra mål som "Gav" slår in i öppet mål efter en rörig situation där Johan Patriksson blir fälld, men istället för straff får LSK ett mål. Sen i den andra halvleken tröttnar LSK och släpper in spelarna från Jönköping i matchen, men de är lika potenta som Hugh Heffner utan viagra så hemmalaget har inga problem med att promenera hem segern.

- Målskytten inom "Gav" verkar ha vaknat till liv. Nu är han ensam ledare i den interna skytteligan på tre mål. På delad andraplats hittar i Johan Patriksson och Josemar. Den sistnämnde har inte bara visat sig vara en gigant i backlinjen utan också ett giftigt vapen i offensivt straffområde.

- Il Capitano, Il Capitano, Il Capitano. Vilken spelare. Det behövs inte sägas mer.

- Trots allt, LSK borde ökat på målkontot i den här matchen. Med tanke på den övervikten som var i avslut på mål.


Grej of the gameIl Capitano var så överlägsen sin ytterback så han byttes ut efter redan 30 minuter.  


Bittert kryss på Söderstadion



Inför säsongen trodde de flesta att Hammarby IF skulle höra hemma i tabellens topp. Men förväntningarna och förhoppningarna har inte upplevts, utan Stockholmslaget ligger på undre halvan av tabellen istället. Men publiken är trogen och stödjer sitt lag i vått och torrt med ett väldigt supportertryck från läktarna. Därför var det nog speciellt för spelare som Sören Ferm (förra året i division 2) och Henrik Nikkilä (förra året i division 5) att springa in på Söderstadion. Det verkar som att Ljungskile SK stod upp bra i första halvlek med en 4-5-1 uppställning. Sedan i andra halvlek bytte man till 4-4-2 och ett flertal chanser skapades också framåt. Efter en frispark kunde Johan Patriksson forcera in ledningsmålet. LSK fortsatte att skapa chanser och hade bland annat ett ribbskott från Il Capitano. Men några fler mål för de för dagen svartklädda LSK-spelarna skulle det inte bli. Det skulle det däremot för hemmalaget. Med åtta minuter kvar kvitterade Hammarby genom ett långskott. Tydligen inte speciellt rättvist (om man ska tro det jag läst), men ack så viktigt för Hammarby.

- Johan Patriksson har haft det knackigt med målskyttet hittills, men mot Hammarby kom andra målet för säsongen. Vilket också betydde att han gjort mål två matcher i rad (gjorde mål även mot Brage). Förhoppningsvis har det lossnat för den annars så pålitliga målskytten.

- Efter att Nick Nobles målnolla bröts efter mer än 6 matcher, hemma mot IFK Norrköping, har det inte blivit någon mer nolla. Visserligen är det endast 7 bollar som har ramlat in i Nobles nät på 11 matcher, men det är nog skönt för honom själv att få hålla nollan igen snart.

- Andreas Lind kom in mot Brage för att testas som mittback (!), då Josemar skulle vara avstängd mot Hammarby. Han gjorde såpass bra ifrån sig att han fick chansen från start på Söderstadion. Han ska tydligen ha klarat av det med hjälp av Sören Ferm. Det är skönt att veta då de övriga mittbackarna (Andreas Tobiasson och Mathias Carlsson) varit skadedrabbade under säsongsinledningen. Dock sägs det att "Toby" är påväg tillbaka, var med och värmde upp mot Brage och siktar att spela U21-matchen nu i veckan. 

Grej of the match:
LSK är svårspelade igår och ingen lätt nöt att knäcka i år. Två förluster på elva matcher är helt okej i denna jämna Superetta som det är i år. Däremot borde man bytt ett par oavgjorda matcher mot ett par segrar för att vara helt nöjda. Men ett som är säkert är att LSK är svårbesegrade i år!

/Speezie


Målfest, målfest hela dan


Äntligen satt bollen i nät för #9


Sent skall syndarna vakna och som ni har väntat, men nu är väntan över. Nu kommer en skrift om matchen.
För sannerligen blev det en målfest utan dess like när LSK manglade Brage sönder och samman under lördagseftermiddagen. Kitic, Genalvo, Il Capitano, Gav och Patriksson. Där har vi namnen på de fem grönvita krigarna som gjorde hemmalagets mål. Det var en övertygande seger och egentligen var det inget snack om var de tre poängen skulle hamna.

- Alla 10 mål gjorda så här långt är utspridda på nio olika målskyttar, Gav leder den interna skytterligan på med sina två mål. Därav följer en strid ström av målskyttar på ett mål vardera.

- Äntligen fick Johan Patriksson se bollen gå i nät och det var snyggt också. Dribblade och vände bort 3-4 spelare, sedan målvakten för att sedan stänka upp bollen i nättaket! Johan har haft väldigt blött krut i bössan under våren. Har vindarna vänt nu?

- Erik Nilsson! Förläng lånet! Ja gör vad som helst för att han skall stanna! Lånet från Örebro ger de gröna en till dimension med sitt spel på vänsterkanten. Med teknik, finess och en underbar vänsterfot gör Nilsson som han vill på ett mycket framgångsrikt sätt.

Grej of the game: Det finns så mycket att ta av, men ur gottepåsen plockar vi upp Genalvos mållycka som slutade i att han sprang ut till läktaren och kysste sin fru. Även Josemars skoputsning efter Patrikssons mål är inte att förglömma.

/Archie


Kärnas vara eller icke vara i LSK

Så fort det börjar gå lite knackigt så kommer ropen efter gamla hjältar som ett brev på posten. Ofta ropas det efter Andreas ”Kärna” Ramm (fd. Kristoffersson). Som knappast behöver en närmare presentation. ”Kärna” verkar ständigt vara sugen på att testa på spel på en högre nivå igen och speciellt i LSK om man skall tro på ryktena. Men nu har även FC Trollhättan föreslagits som en lämplig klubbadress då krutet hos deras anfallare varit blötare än Skrivna Arks redaktionsfester.

Det visade sig att att en eventuell återkomst av ”Kärna” var en uppslitande fråga bland redaktionen då alla i princip var oense. Därför skall vi nu låta var och en av oss klargöra sin ställning i frågan.


Archie: I mina ögon har ”Kärna” gjort sitt. Tror inte han hade tillfört något speciellt till laget. Visst han kan göra mål men undertecknad är väldigt tveksam till hur herr Ramms knän håller. Lägg därtill att det ryktas om att hans nuvarande klubb Vänersborg vill ha en saftig summa för goalgettern. 500 000 svenska kronor är en summa som har nämnts (den summan skrev Karin Carlsson i sin blogg för någon vecka sedan) och det är på tok för dyrt. Istället är jag fullkomligt övertygad om att anfallskompetensen redan finns i truppen. Skulle ledningen inte tycka detta anser jag att man skall leta på annat håll än i Vänersborgs IF.

Kaj Kavaj: Andreas Ramm (fd. Kristoffersson) var en pålitlig målskytt under sin tid i Ljungskile SK. Men jag är av den åsikten att det var väldigt omotiverat att välja spel i en division 4-klubb (numera division 3) och att man därför lätt tappar en hel del, på grund av bland annat träningsdos och spelkvalité. Även om den gode ”Kärna” noteras för en mängd mål är det ändå en spelare på nedgång och därför hade jag valt bort honom för en färskare anfallskraft eller ha tålamod. För visst har både Johan Patriksson och Gabriel Altemark-Vanneryr gjort bra ifrån sig, även om de varit väldigt ensamma i straffområdet. Det lossnar nog snart ordentligt för de båda och varför ta in en spelare som inte passar in i LSKs nya ”modell”?

Speezie: LSK har under årets säsong saknat någon som riktigt kan pilla in bollarna. Den egenskapen har den gamla goa ”Kärna”. Han hade verkligen varit den matchvinnartypen LSK behöver för att inte bara hålla nollan, utan också vinna matcherna genom att göra mål. Visst kräver hans nuvarande klubbadress (Vänersborgs IF) en hel del pengar, men det är pengar man senare hade fått tillbaka genom framgång. Dessutom är ”Kärna” ett säkert kort, istället för att värva in någon halvtaskig bulgar, som man endast sett Youtube-klipp med. Det är dags att ”Kärna” återvänder, så målen kommer framåt också!


Vad tycker ni kära läsare. Skall LSK försöka värva tillbaka "Kärna" eller inte?

/Redaktionen


[Valid RSS]