Dalande form

 


Här kommer en kort och totalt oinspirerad matchanalys från förlustmatchen mot Landskrona BoIS. LSK har tappat formen, svårare än så är det inte. Nu får vi verkligen hoppas att Legenden och Glans lyckas samla truperna inför morgondagens drabbning mot Örgryte.

- Michael Thomas satte sitt första mål i den gröna tröjan.

- LSK har inte vunnit på fyra raka matcher. Inte godkänt och inte speciellt bra för tabellplaceringen.

Grej of the game: Skulle väl vara jänkaren Thomas mål då.


/ En oinspirerad Archie

 


Funny because it's true

Hammarby IF har lanserat ett gäng sköna reklamfilmer inför deras hemmamatcher. Reklamfilmerna går ut på att med glimten i ögat driva med motståndarna. Bland annat finns det en reklamfilm där de får en vedbod som omklädningsrum och en där Simon Helg får springa ut i skogen för att hämta en bortsparkad boll. Men den sekvensen som finns i reklamfilmen här nedanför skulle ju mycket väl kunna inträffa på väg upp till Starke Arvid...




/Archie

Förändringar på Starke Arvid Arena på gång!

 



För er som var på hemmamatchen mot Syrianska upptäckte att stora delar av ståplatsläktaren var avstängd. Skrivna Ark kan nu informera att till hemmamatchen mot Örgryte IS, om en dryg vecka, ska det vara klart med träbänkar på ståplatssektionen. Detta är grunden inför vad som komma skall.

Svenska Fotbollsförbundets förändringskrav, för elitföreningar,
på arenor ser ut som följer:
- 2010 - 80 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats
- 2011 - 70 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats
- 2012 - 60 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats
- 2013 - 50 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats
- 2014 - 20 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats
(Dessa 20 % ståplatser ska kunna konverteras till sittplatser).

Därför har Ljungskile SK planer på att sätta stolar på ståplatsläktaren och ett första steg är därför att sätta träbänkar på betongstegen. Detta skulle dra ner publikkapaciten avsevärt. Nuvarande ståplatsläktarens kapacitet skulle minska från drygt 6 000 platser till drygt 2 000 - 3 000 platser. Detta skulle bli problematiskt om LSK skulle avancera till Allsvenskan ännu en gång. Dessutom ryktas det om planer att ta hit en kortsidoläktare från Olympia i Helsingborg, för att ha på kortsidan mot Skarsjön.

Om sedan LSK inom en snar framtid skulle avancera ännu en gång till Allsvenskan så finns det ännu mer krav på förändringar från förbundet. Bland annat dessa:
- 3 000 sittplatser under tak.
- 950 VIP-platser (sittplatser) på huvudläktaren.
- Pressläktaren ska ha 50 stycken täckta platser, utrustade med bord (plats för laptop plus anteckningsblock), el, telefon-/modemanslutning.

Fotnot: Svenska Fotbollsförbundet kan ge dispens till föreningar som har lagt fram en plan till förändringar, som avser kraven.

Förhoppningsvis löser Ljungskile SK detta på ett bra sätt, både ekonomiskt samt arbetsmässigt. Starke Arvid börjar mer och mer likna en riktig arena. Dock är jag personligen inte speciellt nöjd med borttagandet av ståplats, eftersom supporterkulturen blir lidande.

/Kaj Kavaj


Svidande baklängesmål




Regnet hade gjort planen på Starke Arvid sur och det skulle även resultatet bli. LSK genomförde matchen väldigt bra taktiskt sätt under hela matchen, nästan. Man låg rätt i sina positioner och lät Syrianska spela bort bollen och när LSK kom upp i anfallen så blev det farligt gång på gång. Amerikanen Thomas hittade Il Capitano i "slottet" tio minuter innan paus. Lekfullt och enkelt kunde han ta god på sig och placera in bollen intill ena stolpen. Matchbilden var kontant fram till slutet i andra då LSK pressades tillbaka mer och mer. Efter en hörna i den andra övertidsminuten kommer den svidande kvitteringen. Då ska man ha i minne att Ljungskile skapat en handfull chanser som borde gått in, men oförmåga och en storspelande målvakt i Syrianska stoppade det.

- I Patrikssons frånvaro ställde LSK upp med en 4-2-3-1-uppställning, vilket taktiskt sätt var perfekt då Syrianska spelade på ett liknande sätt. Dessutom hade Il Capitano en friare roll offensivt och gick mycket mer in i banan, vilket fungerade mycket bra. Tillsammans med Erik Nilsson och Michael Thomas bidrog han med hjälp till den ensamma Gav på topp.

- Aleksandar Kitic hade en het batalj på mittfältet igår med Syrianskas Adgar Barsom. Det var hårda tag och snack för jämnan. En batalj som Kitic klart vann och kom stärkande ur! Även ensamma Gav på topp fick ta mycket smällar utan frispark, men var stark ändå och höll emot många gånger. Däremot syntes det att Stålhammar var tillbaka i Ljungskile! Domaren blåste och blåste, både för justa tacklingar som fruktansvärda och ibland glömde han bort att blåsa när det var frisparkar. Bland annat innan Syrianskas hörna som föranledde deras kvittering...

- Erik Nilsson och Henrik Nikkilä stormade fram på vänsterkanten mot Syrianska! Man hade många kombinationer och sprang fantastiskt bra. Det var så när att det gav utdelning också, när Nikkilä kom fri i första halvlek men missade. Om de fortsätter så har LSK två riktigt bra kanter, det gäller bara att båda kanterna är på topp och att målen går in också.

Grej of the match:
Både speakern på matchen som blaskan Bohusläningen valde upprepade gånger att kalla Syrianska för "Assyriska"... Kändes lite fel där eller mer otroligt pinsamt. Hade inte blivit så glad ifall någon kallade Ljungskile för exempelvis "Oddevold"...

/Kaj Kavaj


Utvärdering av truppen efter halva säsongen



Redaktionen har grunnat och funderat under en tid och kommit fram till både betyg (1-5) och nomineringar till samtliga spelare i spelartruppen under vårsäsongen. Mycket nöje!

- Målvakter -

Nick Noble: 4
Mr Noble Hade en fantastisk vår med en period på 7 matcher, då han höll nollan. Har bleknat lite nu under sommaren med ett par mindre bra ingripanden. Dock en väldigt hög kvalité fortfarande!

Andreas Samuelsson: -
Har nött bänk under samtliga seriematcher och betygsätts ej. 

Nicklas Svensson: -
Skadade sig olyckligt i sin comeback precis innan Superettan drog igång och av förklariga skäl betygsätts han ej.

Mattias Svensson: -
Har i och med Nicklas Svenssons skada ikläda sig rollen som tredjemålvakt, men någon speltid har det inte blivit. Betygsätts ej.

- Försvarare -


Mattias Carlsson: -
Haft skadebeskymmer en längre tid och har spelat för lite för att kunna betygsättas.
 
Edwin Phiri: 3
Har alltid varit en spelare som varit stabil, men har höjt sig ett snäpp i år. Efter att han öppnade målskyttet för LSK i våras så har han blivit något mer tongivande. Därför var det dystert att se att han gick sönder och fortfarande är skadehämmad.

Sören Ferm: 4
Såg inte ut som en elitspelare på försäsongen, men Charmören har fått förtroende och tagit det. Dessutom med besked! Har fungerat som handen i handsken tillsammans med Josemar i mittlåset. 

Andreas Tobiasson: -
Skadad under hela våren. Har kommit tillbaka, men Toby har spelat för lite för att kunna betygsättas.

David Durmaz: 3,5
Varit hemma av småskavanker under säsongen, men när DD kommit upp i matchtempo som han gjort under senare delen av vårsäsongen har han hållet väldigt hög klass!

Josemar da Santana Silva: 5 
LSK chansade och litade på Genalvo när man tog hit hans kompis Josemar. LSK lär inte vara missnöjda. Josemar har gjort en fantastisk säsong och det ska mycket till att komma förbi honom. Det enda minuset är att medspelarna litar lite för mycket på honom. För när han saknas kan det läcka till bakåt...

Henrik Nikkilä: 3
Var väldigt svag under inledningen av säsongen, men har höjt sig efter hand och bidragit med bra saker. Precis som Phiri kom han skada väldigt olyckligt...

- Mittfältare -

Genalvo Da Silva Oliviera: 3,5
Har varit ganska bra under säsongen, men inte samma spel som han presterade under sen-sommaren och hösten ifjol.

Martin Smedberg-Dalence: 5
Var något hämmad av en skada en bit in på säsongen, men har sedan höjt sig ordentligt och Il Capitano har varit nyckeln till Ljungskiles anfallsspel precis som förra säsongen. Högerfoten har putsats till med silke och är oslagbar nu!

Aleksandar Kitic: 3,5 
Varit stabil hela säsongen, men det finns en aning mer att hämta. Dock har han höjt sig det senaste.

Arash Bayat: 2
Han har inte motsvarat förväntningarna. Bidrar sällan med något och har inte fungerat som någon injektion när han kommit in som inhoppare.

Erik Nilsson: 4
LSK gjorde helt rätt när man förlängde med Örebroaren med Erik som förnamn. Erik har varit ett suveränt komplement när spelet oftast går via högerkanten. Vänsterkanten har kunnat prestera mer och det på ett underbart sätt!

Johan Friberg da Cruz: 1
Bidrog inte något under sin tid i LSK, förutom i cupmatchen mot Djurgården. Under senare delen av sejouren ryktas det om att han var omotiverad och inte nöjd med att vara i LSK.

Martin Dohlsten: 2
Slet och gjorde helgjutna insatser, men bidrog alldeles för sällan med något konstruktivt. LSK erbjöd en förlängning, men han tackade nej. Kanske lika bra det.

Eric Kristoffersen: -
Satt på bänken, satt på bänken och satt på bänken. Träsmak hade Kristoffersen tillräckligt under säsongen och givetvis förstår vi att han inte fortsatte i LSK då han hela tiden var sistavalet.

- Anfallare - 

Johan Patriksson: 3
Slitit, sprungigt, dribblat och skjutit. Ändå har inte målskyttet lossnat för Patriksson. Om han gjort fler mål hade han haft högre betyg, men han har ändå gjort en helt okej vårsäsongen. Förhoppningsvis är han tillbaka från sin skada snart också.

Gabriel Altemark-Vanneryr: 3,5
Kämpar och sliter där framme. Samarbetet med Patriksson har mer och mer blivit bättre. Nu har även Gav leverat i mål, vilket är det han ska göra. En helt klart bra vår.

Andreas Lind: 2
Har haft svårt att platsa i startelvan, men har fått vikariera som mittback vid ett par tillfällen och där gjort bra ifrån sig. Fast det är ändå som anfallare han ska spela och där har han inte utmärkt sig speciellt mycket, trots spektakulära inkast.

Samir Fehric: -
Ung och lovande, men har spelat alldeles för lite för att betygsättas.

Robin Iglicar: 2,5
Har mer och mer fått känna på hetluften i Superettan och där gjort helt okej ifrån sig, med bland annat ett mål. Förhoppningsvis fortsätter han sin fina kurva och kan bli något för framtiden.


Utnämningar från Skrivna Ark:

Vårens överraskning 
Nick Noble

Vårens flopp
Johan Friberg da Cruz

Vårens besvikelse
Arash Bayat

Vårens spelare 
Josemar da Santana Silva

/Redaktionen


Bortaspöket fortsätter sin resa - kryss i Växjö



Ljungskile SK var påväg mot tre fräcka, friska och aningen enkla poäng nere i Växjö. För när Gav gjorde 0-2, så trodde nog många (inklusive mig själv) att luften skulle gå ur Öster. Det blev tyvärr tvärtom! Luften gick ur LSK och Öster tog vara på det. Hastigt, men mindre lustigt, blev det både 1-2 och till slut 2-2. Mentalt var det nog väldigt knäckande för spelarna att tappa matchen på det sättet. Först en trygg 0-2 ledning och sedan vände allt och det blev bara en poäng att ta med sig i kappsäcken hem till Bohuslän. Det ska vara osagt, men Josemar utgick i andra halvlek (fick en smäll mot ryggen i första halvlek) vid resultatet 0-2. Kanske hade inte det blivit kryss om han varit kvar på banan...

- LSK har bara levererat en seger på bortaplan så här långt. Den segern var dessutom borta mot FC Trollhättan, alltså inte så lång resa. Detta var fjärde oavgjorda matchen på bortaplan och resten är förluster. Det gör att de gröna bara mäktat med 7 av 24 poäng på bortaplan. Det håller inte! Om man väl kan jaga bort bortaspöket går vi en spännande höst till mötes.

- Ljungskile försvar verkar vara helt beroende av brassen Josemar. I förra mötet med Öster saknades han och det var en riktig hönsgård i försvarslinjen hos de gröna. Samma sak lär ha hänt denna gången, då brassen fick utgå på grund av skada. Visst är Josemar bra, men man måste kunna hålla uppe kvalitéen ändå!

- Nyförvärvet Michael Thomas gjorde debut och startade i kedjan med Gav. Hur det gick har vi inte haft uppgifter om, men gissningsvis helt okej.


Grej of the game:
Frågetecknet innan säsongen var om Gav från Jonsered skulle kunna ersätta Niklas Löfgren. Det har han gjort, med besked! Gav var känd som en notirisk målskytt och han fortsätter med det nu i LSK. Mot Öster blev det alltså två nya nätrassel av Gav, vilket för honom upp till överlägsen ledning i skytteligan med 6 fullträffar. Snart får han också tillbaka sin lekkamrat Johan Patriksson. Vad Skrivna Ark erfar var inte skadan han ådrog sig så allvarligt som de först trott. Med lite tur är han tillbaka inom några veckor.

/Speezie

De från Väster gick på pumpen mot Öster



Depp, depp, depp (Bilden är ett montage)


Som ni har väntat på vår dom från matchen i Lördags. Men vi prioriterade en kortare segelsemster istället för skriva. Det är ju semester.

Det var ungefär som en blöt filt som lades över de gröna, en blöt filt av oförmåga. 1-2 mot Östers IF var väl inget som någon direkt hade räknat med. Snarare tvärtom, redaktionen var vid mycket gott mod för kunde världens bästa grönvita lag köra över dåvarande serieledande Degerfors så totalt. Vad skulle man då inte kunna göra mot Öster som skvalpade runt i bottenregionen av tabellen. Det pratades vitt och brett om stora målskördar för LSK men ack så fel vi fick. Istället var det ett impotent LSK vi fick se och inte blev det bättre när Johan Patriksson tvingades av. Även om Patriksson inte har lyckats framför målet alls den här säsongen så är han en viktig kugge i anfallspelet. Bakåt var det en hönsgård som saknade en tupp, och tuppen i det här fallet är brassegiganten Josemar.

Istället för mål från hemmalaget fick se bortalaget två gånger om enkelt glida igenom och dra iväg till 0-2 under den första halvleken och i den andra halvleken tog de det väldigt semesterlugnt. Lillkillen Robin Iglicar visade dock hur man gör sitt första mål i den gröna tröjan då han helt sonika tog sig i straffområdet och dunkade in bollen krysstrakten. Men roligare än så blev det inte. Bara att dra den äckligt blöta filten över sig och skämmas.

- Kidsen fick chansen, Mattias Carlsson, Robin Iglicar och Samir Fehric fick speltid mot Öster. Vi på Skrivna Ark applåderar detta. Det enda värt att applådera från matchen.

- Till Radio Väst efter matche erkände Robin Iglicar att hans mål var ett misslyckat inlägg. Ödmjukt? Javisst!

-  Två månader, så länge kan Johan Patriksson vara borta på grund av den skadan han ådrog sig i lördags. Vi på Skrivna Ark fasar över detta faktum.


Grej of the game: När vi stod där och väntade i kön till sittplats såg vi hur Don Wålemark stod och hängde vid grinden bredvid insläppet och då och då kom det fram personer och sade nåt till honom om inbjudan från någon, biljetter som hade glömts hemma och allt därimella. Don Wålemark körde samma standardsvar på allt "jag fixar det" sen öppnade han grinden och släppte in dom.  Stort tycker vi.


Ineffektivt sambalir på Starke Arvid


Skrivna Ark-redaktionen har verkligen njutit av karamellen från i söndags, då Ljungskile SK slog tillbaka dåvarande serieledarna Degerfors IF. Så till den milda grad att jag lutat mig tillbaka i trästolen en aning för mycket för att ha tankarna på denna förtjusande blogg. Men nu har flisorna från trästolen gjort att i alla fall jag, Speezie, vaknat till för att skriva en och annan rad om matchen.
LSK hade återfått krafter och glädje i spelet efter debaclet mot Väsby senast (förlust 2-3). Från start satte man sin prägel på matchen och gav inte bort något till värmläningarna, som blev smått utspelade i den första halvleken. De grönvita-spelarna tryckte på och kontrollerade spelet, men var inte riktigt kapabla att få in den vita bollen. Efter en fast situation i andra halvlek hade Erik Nilsson fått nog och drämde till med ett hårt skott intill stolpen, vilket inte Degerfors blonde keeper hade en susning på. En stund senare kliver Gav in i straffområdet, faller lätt och domaren dömmer straffspark. Il Capitano var lika säker som alltid och därmed punkterade han matchen fram till 2-0.

- Erik Nilsson fortsätter att leverera. Visserligen går spelet ofta via högerkanten, men samtidigt kan Nilsson skära in från sin vänsterkant och bli ett vassare vapen på det sättet. Nu snackas det om förlängning till säsongsslutet och det välkomnar Skrivna Ark gärna!

- David Durmaz gjorde sin första match efter beskedet att hans kompis mördats på ett spelklubb. Innan matchen hedrades hans mördade kompis med en tyst minut. Durmaz såg väldigt känslosam ut under hela minuten och avslutade det hela med att efter minuten gått göra ett fokuserat korstecken. Därefter spelade Durmaz inte som vanligt, han spelade bättre! Han var otroligt bra och gjorde inget misstad alls. Han spelade inte bara för LSK den matchen utan även för sin vän!

- Trots en klen insats mot bottenlaget Väsby senast hade publiken hittat tillbaka till Starke Arvid. Närmare 1 500 i publiken bjöds på bländande "sambalir" signerat Ljungskile SK. Publikfrieriet gav nog många en nyfikenhet och vilja att komma tillbaka igen.


Grej of the game:
Strax innan andra halvlek är på gång att börja ser jag från min plats på huvudläktaren att en sjukvårdare tar emot något från en LSK-spelare. Efter att ha spärrat upp öronen maximalt hör jag av mina sittplatsgrannar att det var en fågel som skadats ute på planen och som togs om hand av en spelare. Fågeln hade tydligen inte läst förordningarna om att tillträdelse till planen inte var acceptabel.

/Speezie

ÖIS...

...vad i hela fridens namn hände här? Jag menar, brunt bortaställ?



Satt någon nisse eller nissa på marknadskontoret och fick det briljanta idén och vräkte ur sig följande på bred göteborgska "Det hade la änna varit gôtt om vi hade bruna bortaställ, eller var säger ni gubbar?". Vet inte vem som skall lastas för detta horribla försök till matchtröja. Personen som kom med idén eller de som godkände den. Vad tycker ni kära läsare?

/Archie


Stockholmssyndromet


Fel grönvitt vann


Det vill sig inte för LSK i regionen kring den kungliga huvudstaden. Nu senast igår blev det torsk mot bottenlaget Väsby med 3-2. Det första målet ramlade in efter en tio minuter. Sen skall det enligt rapporterna inte ha blivit bättre. Ett hopp tändes i den andra då "Gav" gjorde mål på ett förarbete från Aleksandar Kitic som tydligen hade dribblat sig i straffområdet (vem hade väntat sig det?). Men icke då, Väsby hann göra både 2 och 3-1 innan Ljungskile lyckades reducera i slutet av matchen genom Andreas Lind som gjorde sitt första mål i Ljungskile. Kudos till honom.

- Il Capitano saknades något enormt. Dock var det ingen direkt högoddsare att han skulle saknas. Vicekapten verkar vara Johan Patriksson som fick bära bindeln mot Väsby. Hur han skötte sig låter vi vara osagt då vi inte nåtts av några rapporter kring hans kaptenskap.

- Unge Robin Iglicar fick hoppa in med 10 minuter kvar, kul att lillkillen äntligen får känna på hetluften i Superettan också.

- Nu har Gav ryckt i den interna skytteligan då han efter gårdagens match kunde bocka av mål nummer fyra i Superettan.

NY - David Durmaz ska enligt rapporter varit den kanske främste LSK-spelaren under matchen. När han kom hem från matchen mitt i natten efter en lång bussresa möttes han av beskedet om att hans nära kompis och före detta medspelare Eddie Moussa avlidit efter en skottlossning. Vi på Skrivna Ark skickar en medlidande hälsning till Durmaz och hoppas att detta inte stör hans spel på planen.


Grej of the game: Andreas Lind gjorde sitt första mål i LSK, positionerad som mittback.

/Archie

[Valid RSS]