Hedern återupprättad - någorlunda i alla fall

PanosLSK_visn.jpg(visningsbilde)


Efter den sura andra halvleken senast mot IFK Göteborg, då fyra mål släpptes in bakom Nick Noble i LSK-målet, ställdes de svartklädda Ljungespelarna mot mittenlaget i Tippeligan Sandefjord.
Skrivna Ark-redaktionen var sugna på att åka med den arrangerade buss som skulle föra med sig LSK-anhängare till den inomhushall där matchen skulle spelas. Men efter lite övervägande kom vi överens att vi fick avstå för att inte avslöja våra identiteter.

Matchen ska hur som helst varit en helt okej ur LSK-synvinkel, som slutade 1-1. Det var tänkt innan matchen att GAIS-spelaren Gudmundur Gunnarsson skulle varit med som vänsterback, men så blev det alltså inte av okänd anledning. Istället hade Ljungskile tagit med den klubblösa vänsterfotade Olof Hvidén-Watson, som många säkert kommer ihåg från FC Trollhättan förra året eller att han provspelade hos LSK under 2009. Vidare fick även Martin Dohlsten chansen igen och ska tydligen inte gjort bort sig. Dock får man säga att LSK hade lite otur med resultatet då man fick både ett bortdömt LSK-mål samt ett straffmål emot sig.

- Martin Smedberg-Dalence har varit den spelaren som lyst allra klarast under försäsongen genom att vara den kanske bästa spelaren i alla de tre första matcherna. Mot Sandefjord blev han målskytt och om han fortsätter i denna form kommer det bli en väldigt lyckad säsong för lagkaptenen.

- Gabriel Altemark-Vanneryr har av det lilla vi sett varit ett ständigt hot framåt och igår fick han även beröm som en av de främsta Ljungskilespelarna av ingen mindre än Legenden. Detta bådar gott för den 24-åriga goalgettern!

- Igår var det en helig dag för det senaste brasilianska tillskottet i truppen, nämligen Josemar. För första gången fick mittbacken dra på sig LSK-tröjan och startade matchen tillsammans med Sören Ferm i mittbackslåset. Josemar ska ha gjort en klart godkänd insats, även om han fick utgå på grund av en smäll mot foten. 

Grej of the game: 
På grund av stundande väderförhållanden var matchen flyttad till en inomhushall, vilket hade ett helt lysande namn. Namnet på hallen var nämligen LSK-hallen, vilket ur Skrivna Arks öron låter magnifikt!

/Speezie

Det vimlar av ex-GAIS:are nu!


Som Skrivna Ark upplyste er läsare med i måndags kväll var Johan Friberg da Cruz i princip klar för den grönvita smålagsklubben. Idag blev det officiellt att Friberg da Cruz skrivit under ett kontrakt med LSK. 23-åringen kommer närmast från danska andra divisionen (Blokhus FC), men har varit klubblös under en period. Moderklubben är dock BK Häcken, som han sedan lämnade för att göra karriär i GAIS under en 6 års period. Dock representerade han GAIS endast vid 17 tillfällen i Superettan och Allsvenskan. 2008 gick han till Västra Frölunda IF och därefter blev det att ta sitt pick och pack över sundet.

Friberg da Cruz har provtränat med LSK flera gånger och denna gången gjorde han det under en väldigt lång period. Men det var antagligen värt det då han nu blev erbjuden kontrakt. Att försvararen/mittfältaren fick provträna tyder även på att klubben i vårt hjärta vet vad man sysslor med och har granskat honom noga.

Som vi tidigare nämnt är det en hel del personer med GAIS-anknytning i klubben nu. Örjan Glans, Andreas Tobiasson, David Durmaz och nu också Johan Friberg da Cruz finns numera i klubben, vilket betyder att det vimlar av ex-GAIS:are i LSK numera! Det kan vara på det viset att det inte stoppar här med gamla GAIS:are. Martin Dohlsten verkar ytterst intressant för LSK och då knyter man i så fall upp en riktig extrem-GAIS:are! Hur det går i den sagan får Skrivna Ark återkomma med.

Hursomhelst, hjärtligt välkommen till klubben Johan Friberg da Cruz önskar Skrivna Ark!

/Speezie

IFK Göteborg malde ner LSK


Redaktionen stod inför valet att antingen bege sig till Göteborg och se matchen på plats eller välja datorsoffan. Vi valde datorsoffan. Så där satt vi, en trio gossar i Kaj Kavajs nersuttna och charmigt slitna skinnsoffa och hade ögonen fästa på den bärbara datorn som stod uppställd på soffbordet. Det vi såg på skärmen var en halvtaskig web-tv sändning som IFK Göteborg hade ordnat med. För det nätta priset 50 riksdaler. Matchens kvalité var också den halvtaskig om inte värre, sett ur gröna ögon.

Vårt kära LSK hängde med bra i början även om det var IFK Göteborg som dikterade matchvillkorren, kanske inte så konstigt då vi mötte Sveriges näst bästa lag. Som dessutom ligger långt före LSK i säsongsförberelser då den allsvenska premiären närmar sig.

Bakåt sattes den nykomponerade backlinjen tillsammans med Nick Noble på hårt prov av Tobias Hysén. Framåt såg det dock lite bättre ut, för när de gröna (för dagen klädd i svart) väl kom i attack såg rätt trevligt ut. Snabbt och fyndigt spel. Men inga speciellt bra chanser.

1-0 till hemmalaget kom efter en rörig situation där Göteborgs Jakob Johansson var sist på bollen. Resultatet stod sig till halvtid. Sedan började raset, helt enkelt. IFK malde ner LSK rätt rejält. Helt plötsligt stod det 4-0 till hemmalaget, efter att Tobias Hysém haft lekstuga med LSK-försvaret och gjort två mål.

Men ack den som ger sig. LSK lyckades slå hål på IFK:s nolla. En lite oväntad målskytt var provspelande Martin Dohlsten, som efter ett härligt och brötigt förarbete av Gabriel Altemark-Vanneryr kunde göra mål. Avslutade det hela gjorde Ljungskilesonen Erik Lund som visade hur man skall göra som offensiv ytterback, då han från 20 meter med en tåpaj satte 5-1 bakom Nick Noble som inte kunde göra så mycket åt.



- Dohlsten, vilken skön lirare. Gav allt i alla situationer. Ge oss!

- Vad hände i försvaret? Var väldigt darrigt! Nu mötte man i och för sig ett jäkligt bra IFK men ändå. Nick Noble hade problem under den andra halvleken. Här får Glans & Wålemark gå in och gnugga lite defensiv.

- Vår favoritbrasse, Genalvo, var lika bra som vanligt. Oj så viktigt han kommer bli. Glöm inte vilka som förutspådde hans utveckling.

- Provspelare och fler provspelare. Igår såg vi ännu en ny spelare få chansen att spela sig till ett kontrakt. högerbacken Tim Johansson. Svårt att säga bu eller bä om hans insats.

- Är det bara vi, eller känns Gabriel Altemark-Vanneryr som en större och yngre version av Niklas Löfgren?


Grej of the game: Aleksandar Kitic, hur kan man göra annat än att älska den mannen? I sedvanlig härlig "hälsenetuggarstil" hade han gått in med kraft och fått en blåvit kollega på fall. Oväntat nog fick Kitic frispark emot sig. Nu visade Kitic sina gentlemannadrag då han skall be om ursäkt och skaka hand med sin motspelare drar han av sig handsken precis som seden säger.

/Archie


Skrivna Ark är tillbaka!

Många kanske suckade ut och hade förhoppningar om att Skrivna Ark var en död blogg. Men ack, så är det inte! För de som är förtjusta i vår blogg kan jag berätta att vi är tillbaka! Vi har hållt oss ifrån bloggandet av olika anledningar, bland annat skidsemester, familjeproblem, skottning och OS. Nu har jag kunnat slita mig loss från allt och borstat bort de värsta hindren, från att blogga, ifrån min kavaj.

Eftersom vi missat rapportera om en hel del som hänt, tänkte vi göra den proceduren kort och köra ett så kallat uppsamlingsheat.

- Ny försvarare från division 5.
12 februari rapporterade Ljungskile om att man värvat Henrik Nikkilä från division 5-klubben Särö IK. Tidigare har Nikkilä spelat i Örgryte IS, men har de senaste säsongerna valt att trappa ner. Nu tar han ny sats och väljer att satsa vidare i sin fotbollskarriär med spel i LSK. Detta kan bli en jätteflopp eller ett fantastiskt fynd! Detta ska vara en spelare med vilja, tuffhet och med mycket fart. Nu återstår det att se om tar en startplats i det osamspelta backlinjen. Enligt rapporter från matchen mot Västra Frölunda ska han ha varit lugn och inte gjort något extravagant i spelet.

- Trygg seger mot Västra Frölunda.
13 februari var det dags att damma av matchställen och ta sig an första träningsmatchen för året. Västra Frölunda stod för motståndet och hade inget att sätta emot. Göteborgarna avfärdades med klara 3-0, efter mål av Aleksandar Kitic, Gabrel Altemark-Vanneryr och lagkaptenen Martin Smedberg-Dalence. Ingen i redaktionen kunde se matchen, men enligt rapporter och rykten gjorde LSK en helt okej insats. Intressantast att följa var såklart nyförvärven och de ska tydligen blandat och gett. Enligt vad Skrivna Ark erfar av rapporter kan vi ge följande kommentarer:
- Nick Noble: Lite darrhänt och inte helt stabilt intryck.
- Henrik Nikkilä: Gjorde det han skulle, men inget mer.
- Sören Ferm: Höll fysiskt och i luftrummet, men är ingen bra passningsspelare.
- Arash Bayat: Rätt osynlig, men blixtrade tydligen igång ibland.
- Gabriel Altemark-Vanneryr: Imponerade mest. Var ordentligt på G!
- Andreas Lind: Var bra bollmottagare och fysisk bra.

- Ryan Millers ersättare - en gammal GAIS:are.
17 februari blev det klart att den förre Assyriska-/GAIS-/Malmö-spelaren David Durmaz, senast från turkiska ligan. Detta kom som en stor skräll för hela fotbolls-Sverige att den skickliga högerbacken. Men Durmaz angav att det berodde på att han vill trygga hans familjesituation.
Örjan Glans har förflutet i GAIS som tränare, likaså backförvärvet Andreas Tobiasson och nu är alltså en tredje person med förflutet i GAIS här. LSK har även erbjudit den förra GAIS:aren Johan Friberg da Cruz ett kontrakt (som antagligen skrivs under snart). LSK verkar alltså bli en liten farmarlagsklubb till GAIS om man ser till detta. Den som jag spontant minns som hade förflutet i GAIS var Stefan Berntsson och han var ju lyckosam i Ljungskile också. Därför kanske detta också blir lyckosamt - Glans började bra under förra året.

- Andra brassen i LSK här.
18 februari var det dags för nästa backförvärv. Josemar da Santana Silva skrev under efter att Genalvo tipsat sin kompis om Ljungskile. Josemar blir alltså Ljungskiles andra brasse någonsin. Han beskrivs som en reslig mittback och har värvats lite på chans. Förhoppningsvis lyckas han ordentligt! Dock fick han ingen lyckad start i Sverige då Genalvo och Martin Smedberg-Dalence var med om en bilolycka när de skulle åka och hämta Josemar på flygplatsen. Båda klarade sig bra, men detta tillsammans med all snö måste varit en stor chock för den nye brassen.

I och med detta trodde vi att det var färdigvärvat, men icke sa nicke! Nu verkar LSK testa ett par spelare till och intressantast är helt klart den förre ÖIS:aren Martin Dohlsten. Han var också med i matchen mot Husqvarna FF, där LSK matchade ett b-lag och förlorade med 1-0. Man har även spelat nu i helgen mot IFK Göteborg, där Archie utlovat årets första matchrapport - så håll ögonen öppna!

/Kaj Kavaj.


Ett fint klubbhus är inte allt!

Klubbhuset är viktigt, men glöm inte att vi skall ha ett lag som skall byta om där också!

Skrivna Ark-redaktionen har fått tips och indikationer på att Ljungskile SK gör allt vad man kan för att få klart sitt planerade klubbhus så snabbt som möjligt. I samband med avancemanget till Allsvenskan 2008 beslutade Uddevalla kommun att sponra LSK med ett visst antal miljoner som enbart skulle gå till att bygga om anläggningen med omklädningsrum och klubbhus. Om jag minns rätt handlar det om fem miljoner som skulle gå till detta och att utgifterna sedan skulle redovisas för kommunen. Klubbhuset ska vara 1 000 kvadratmeter stort med två våningar. Första våningen blir bara till för omklädningsrum och allt som hör till det. Andra våningen ska innehålla cafeteria, pressrum, kontor och samlingsutrymme.
Visst låter det mycket bra så långt?

Ett klubbhus är mycket viktigt för att få en seriös inflytande på klubben för både personer inom klubben, påväg in i klubben och personer utanför klubben. Det är också en samlingsplats och något materiellt man kan förknippa klubben med förutom arenan. Därför är förståelsen om att man vill säkerställa/färdigställa bygget snabbt. Grannklubben IK Oddevold har byggt ett jättefint klubbhus och börjar få ett eget proffsigt område som ständigt växer - Thordéngården. Det är en av få saker man som Ljungskileanhängare kan avundas Uddevallaklubben för just nu. Utan att veta hur mycket kostnaden är för bygget kan man dra slutsatser som är att kostnaden är mer än de fem miljoner (?) kommunen sponsrat med. Därför måste mer pengar in från annat håll.

Nu kommer det intressanta. Enligt uppgifter till Skrivna Ark har LSK valt att skära på kostnaderna inom klubben. Det betyder att man fått skära ner på lönekostnader så till den milda grad och även andra kostnader i klubben för att få ytterligare pengar till bygget. Det kan mycket väl varit därför spelare som Niklas Löfgren och Robert Johansson valt att lämna. Detta gör klubben i vårt hjärta under stundande lågkonjunktur där inkomsterna, genom sponsring, givetvis minskar. Detta kan betyda att man väljer att satsa mer på klubbhuset än vad man satsar på klubben i övrigt och i synnerhet kvalitén på spelartruppen. I längden kan det betyda att kvalitén är för låg för att behålla kvar laget i Superettan och därmed måste ekonomin skäras ner ytterligare och man är inne i en ond spiral. Detta inte enbart för herrlaget, utan även för klubben i övrigt!

Det bästa hade varit om man färdigställer första våningen först och när man sparat ihop tillräckligt med pengar för att bygga en andra våning så bygger man den. Så snälla använd LSKs pengar på ett rätt och förnuftigt sätt! Det är fler än en person som ska bestämma i en klubb!

Bygg för framtiden, men tänk på att det är bättre att byta om i baracker som elitlag än att byta om i ett fina nya omklädningsrum som division 2-lag...

/Speezie


Önskelistan slog in, Tobiasson klar

Den 26:e december nådens år 2009 presenterade vi en önskelista för några spelare och för truppen och bland annat önskade vi oss en mittback och föreslog Andreas Tobiasson och denne gosse blev ju klar för LSK. Redaktionen nickar mycket gillande med ett belåtet leende på våra läppar. Nå, vem är denne Andreas Tobiasson. Han är född 1983 och inledde i sin barndom sin fotbollskarriär i Jonsereds IF. 2004 knackade GAIS på ryggen och sade "dô det hade änna varit käckt ifall du ville spela med makrillarna" på den bredaste göteborgska som går att hitta.

Sagt och gjort, det blev GAIS som han var med och spelade upp i Allsvenskan och så småningom under Roland Nilsson blev han startman i det grönvsvarta försvaret. Dock blev det mindre speltid för Tobiasson när Alexander Axén dök upp 2009 och efter endas fem matcher under våren blev han sen under sommaren utlånad till Vasalund, där blev lyckan kortvarig och redan i den andra matchen blev han skadad och var borta under resten av säsongen.

Nu skall han istället försvara Ljungskiles färger i Superettan. Vi hälsar Tobiasson varmt välkommen till LSK.

/Archie


KM - Gick inte som tänkt

Kommunmästerskapen i Futsal, eller KM Ernst Fisk Cup som det så snitsigt heter gick väl inte som vi med gröna sympatier hade önskat. Men det började bra för under lördagens gruppspel gled LSK enkelt förbi motståndarna ledda av giganten Martin Smedberg-Dalence. En mycket trevlig uppevelse.

Resultaten från lördagen (som jag fräckt lånar från lsk.se)
Ljungskile SK - IFK Uddevalla 4-1
Martin Smedberg x2
Drin Shasivari x2


Ljungskile SK - FC Lane 3-1
Martin Smedberg x2
Jacob Flingmark


Ljungskile SK - Herrestads AIF 4-2
Martin Smedberg x3
Anton Granqvist

Kul och se Jacob Flingmark tillbaka på en fotbollsplan även om det "bara" var inomhus. Trevligt var det också och att se killarna från juniorlaget som var med och spelade. Verkar som det finns en del bra spelare att hitta där.

Nu över till söndagens begivenheter. Som inte alls blev lika kul som föregående dag. Visst det började riktigt bra med 10 gjorda mål i de två första matcherna och endast ett enda mål bakåt. Så tuppkammen var ju i höjd med uddevallas kyrktorn inför mötet med Uddevallakamraterna, med våran lille lirare Liridon Kalludra i spetsen. Dock så slokades tuppkammen rätt snabbt på LSK åkte på stryk med 2-1. Så istället fick vi se Uddevallakamraterna möta Oddevold i finalen och ni kanske kan räkna ut var våra sympatier låg när vi jublade stort när Uddevallakamraterna vann finalen med 2-1.

Resultat från söndagen (återigen snor/lånas det fräckt från lsk.se)
Ljungskile SK - Uddevalla IS 4-1
Martin Smedberg
Jacob Flingmark
Martin Sjöblom
Erik Kristoffersen

Ljungskile SK - IK Svane 6-0
Martin Smedberg x3
Jacob Flingmark x2
Erik Kristoffersen

Ljungskile SK - IF Kamraterna 1-2
Martin Smedberg


Il Capitano blev dessutom uttagen i allstar-laget där också Liridon Kalludra fick en plats.

/Archie

[Valid RSS]