Då var det klart då, va?



Min kära kollega på Skrivna Ark, Kaj Kavaj skrev för en tids sedan sitt tips om hur Superettan skulle sluta och vad som krävdes för att Ljungskile SK skulle få stanna kvar i serien. Mot Hammarby kunde en seger definitivt säkra kontraktet. Det började bra också med 1-0 genom Johan Patriksson. Därefter bjöds Hammarby in i matchen genom två mål innan halvtid. Men genom en skarvnick kunde Patriksson kvittera till 2-2, som blev slutresultatet. Och nu ska det mycket till för att LSK ska ha en realistisk risk att åka ner till kvalplatsen.

- Invigningen av nya klubbhuset var ett stort glädjeämne. Men någon lyckad invigning blev det inte. Visst klarades det av att klippa sönder ett band. Men det var inte alla ord som man kunde uppfatta genom det förkastliga högtalarsystemet.

- Det syntes lång väg att det var två lag som var rätt mätta på fotboll och inte var så sugna på att åstakomma något. Det kändes som om de var lite för nöjda och kvalitéen gick ner till en rätt låg nivå. Bland annat var båda Hammarbys mål var rätt tamma ingripanden av LSK-försvaret.

- Det var när David Durmaz byttes in som det började hända saker framåt och såklart är det han som ska spela på högerbacksplatsen!

Grej of the match:
Patriksson har haft en tung säsong, om man ser till målskörden. Men han har tillfört mycket annat och verkligen jobbat för målen. Mot Hammarby kom två och fler lär nog komma i de sista matcherna. Men att han ska komma upp i Skrivna Arks tips på 15 pytsar verkar ganska avlägset just nu, eller?

/Speezie

Etchu Tabe synlig i Uddevalla!

Passar bättre i grönt




Det inkom några tips under helgen. Det var tips från några av våra läsare som var för sig hade sett Etchu Tabe i Uddevalla under fredagen.

Etchu Tabe som ni alla minns valde att lämna LSK inför årets  säsoing. Ny klubb blev istället kanske lite oväntat RoPS i Rovaniemi, som spelar i den finska andraligan och uppenbarligen har det gått väldigt bra för Etchu och hans nya lag då de leder ligan med 45 poäng med 3 omgångar kvar (de har spelat 23). Närmast jagande är FC Viikingit som spelat ihop 43 poäng.

Men vad gjorde då Etchu i Uddevalla? Är han här för att hämta Kaj Kavajs charmigt slitna skinnsoffa? Kanske är Etchu på plats för att titta på eftermiddagens match mot Hammarby? Eller våga vi nämna det? Ja det vågar vi. Kan det vara så att han är för att förhandla om en återkoms i den gröna tröjant? Det låter inte speciellt konstigt. Men konstigare saker har ju hänt.

/Archie


 


Lördagsmys med Kaj Kavaj

Kaj Kavaj har med nöd och näppe lyckats med bedriften att överleva ännu en arbetsvecka. Det firar han med att en lördag som denna suga på en pilsner och fundera över hur slutkampen av Superettan kommer gå. Med drygt fyra omgångar kvar är det fortfarande väldigt jämnt i tabellen. LSK har genom två starka segrar över Assyriska FF respektive IK Brage glidit upp på relativt säker mark. Men det är långt ifrån helt klart att LSK spelar i Superettan även nästa år.

Skrivna Ark har inte varit några guldgossar på att tippa i år. Därför väljer nu jag, Kaj Kavaj, att tippa på egen hand. Som sig bör har jag tippat varje match för sig och sedan fört in det i den nuvarande tabellen. Om mitt tips av övriga lag stämmer så behöver LSK inte ta fler poäng. Däremot får man inte släppa in massvis med mål (10 stycken för att vara exakt).

Nedan följer Kaj Kavajs troliga sluttabell:

IFK Norrköping FK

55-32

23

59

Syrianska FC

48-29

19

58 

Landskrona BoIS

42-32

10

53

GIF Sundsvall

54-39

15

52

Assyriska FF

46-35

11

49

Hammarby

46-41

5

43

Ljungskile SK

44-33

11

42

Degerfors IF

39-42

-3

41

Örgryte

43-36

7

40

Ängelholms FF

40-38

2

40

IK Brage

36-41

-5

38

Falkenbergs FF

39-39

0

37

Jönköpings Södra IF

39-46

-7

36

Östers IF

29-51

-22

27

FC Trollhättan

31-67

-36

20

Väsby United

30-60

-30

18


















Nu ska jag suga vidare på min pilsner och invänta morgondagens ljuva match.

/Kaj Kavaj

Äntligen en till bortaseger!

STEGET EFTER. En vanlig syn på Domnarvsvallen, en Ljungskile-spelare är steget före Brage, den här gången Tobias Johansson.

Efter en viss glädjeyra och återhämtning är nu Skrivna Ark på benen igen. I måndags slog nämligen LSK Brage med 0-3. Ni med minne minns säkert den fina hemmavinsten mot Borlängelaget med 5-1, men att vinna på bortaplan har varit väldigt mycket svårare i år för LSKs del. Efter att anfallsduon gjorde samtliga mål i matchen (och därmed 5 mål på två matcher) så kunde LSK bärga sin blott andra bortaseger för säsongen.

- Nick Noble. Visst har han gjort någon miss här och där, men ändå - vilken värvning! Mot Brage stod han emot allt och höll nollan. En bedrift han mäktat med fler gånger än så. Han har nämligen lyckats hålla nollan hela 10 gånger, vilket är näst bäst i årets Superetta. Detta är riktigt bra och förhoppningsvis kan Mr. Noble hålla nollan i fler matcher nu i slutskedet av säsongen.

- 15 maj inträffade något som inte är så vanligt den här säsongen. LSK vann nämligen på bortaplan! Den sviten spräktes i och med vinsten borta mot Brage. Säkert en energikick till våra hjältar, som inte vågat tillräckligt på bortaplan tidigare under året.

- Thompa fick rycka in som högerback mot Assyriska, när backkrisen var som djupast. Han klarade av det, men tillförde inget. Därför höjdes fler än ett ögonbryn när han återigen fick förtroende, trots att både Edwin Phiri och DD fanns på bänken. Jag hade alla dagar i veckan valt DD före Thompa, men nu föll det ju positivt ut ändå så inget att hänga läpp för.

- JW fanns inte med på bänken i Borlänge, i alla fall inte som avbytare. Vilket fick mig att andas ut och hoppas att inhoppet mot Assyriska bara var en "jippo-grej".


Grej of the match:
Gav har vässat in sig nu och verkligen anpassat sig till elitfotbollen. I början av säsongen hade LSK ofantligt svårt att få in bollen och det var också då som Gav missade som aldrig förr. Efter att ha fått förtroendet gång på gång har han nu börjat leverera och mot Brage var han både matcherns lirare samt tvåmålskytt. Kanske dags att skriva ett längre kontrakt med polisen?

/Speezie

Att svära i kyrkan



Gör sig bäst vid sidan av plan numera




Jag har flertalet gånger sedan bloggens start kritiserat Karin Carlsson på Bohusläningen. Så håll i hatten för nu kommer det andra sidan på myntet. Undertecknad instämmer nämligen med Karin i hennes åsikter kring JW's comeback som hon framför i sin blogg. Där hon ställer sig väldigt tveksam och kritisk till den grånade gentlemannens inhopp i slutminuterna mot Assyriska.

Reaktionen på läktaren var stor glädje när nr 21 ställde sig vid sidlinjen för att äntra planen. Inom redaktionen var reaktioner följande: Speezie tyckte det var en kul grej, Kaj Kavaj jublade och vevade med armarna (men den mannen älskar ju JW mer än vad han älskar sin fru) och undertecknad ville gå hem.

Varför ville jag då gå hem? Jo utav den enkla anledningen att det inte fanns en anledning i världen att låta JW hoppa in på övertid. Överlag har jag svårt för byten på övertid. Först skall jag dock förtydliga, jag älskar JW. Han skulle kunna få bli gudfar åt mina kommande avkomlingar. Men dock älskar jag inte det faktum att han återigen finns med i tränartrojkan Glahns & Legendens planer för slutspurten.

Jag skall för enkelhetens skull rada upp mina åsikter kring varför jag tycker att denna comeback är fullkomligt onödig.

- För det första: Det här ger alldeles för mycket bränsle till alla bakåsträvande nostalgiker som har lite för mycket romantiskt skimmer kring sina minnen av LSK förr i tiden. Det är framåt det skall tittas, inte bakåt.

- För det andra: JW har ju aldrig varit Ljungskiles svar på Tyson Gay och som 38-åring lär inte JW bli snabbare heller. Visserligen handlar inte fotboll alltid om att göra 60 m på sju sekunder. Men det funkar å andra sidan inte med spelare som inte hänger med.

- För det tredje: Vad ger det för signaler till de yngre på bänken? Tänk dig själv att vara nitton år, du gör ditt första år i a-laget och har fått några inhopp och kanske till och med en match från start. Men när det hettar till. Ja då väljer tränarna att plocka in en marknadsansvarig som lagt av med fotbollen.

- För det fjärde och sista: Huvudargumentet för JW's comeback verkar vara att han tillför klokhet. Visst tillför säkert JW saker till spelartruppen, men de saker borde han kunna tillföra i en ledarroll.

Man kan även fråga sig varför han ens sitter på bänken när det redan finns gott om offensiva alternativ. LSK har haft matcher då de endast haft fyra spelare på bänken. Men då har ingen av tränarna traskat in på JW's kontor och frågat om inte han skall vara med och lira lite boll med grabbarna.

Så här i efterspelet efter matchen så har nästan allt handlat om det faktum att JW gjorde comeback, och inte alls om att LSK gjorde en bra match. Spelarna som faktiskt utförde jobbet på planen borde få uppmärksamheten. Inte en 38-årig marknadsansvarig som sett sina bästa fotbollsår. Man tycker att tränartrojkan borde ha insett det.

/Archie


Gratis är gott!


De legendariska bröderna på bänken tillsammans. FOTO: Bohusläningen


Det var ett heltänt Ljungskile SK, som efter två veckors vilande skulle ta sig an serielunken igen. Dagen till ära hade man tillsammans med sponsorer fått för sig att bjuda publiken på gratis entré. Det lockade många att ta sig till Starke Arvid för en underhållande kämparmatch. LSK spräckte nollan genom Johan Patriksson och sedan var det dags för Gav att pricka in sig och sätta 2-0. Efter det hade LSK flera möjligheter att utöka ledningen ytterligare, men siffrorna stannade vid 2-0, tack vare ett väldigt säkert spel.

- Sällan har jag varit med om ett LSK-lag som var så sammansvetsat som man var mot Assyriska. Senast var mot IFK Göteborg hemma 2008. Men den gången var man sammansvetsat defensivt och effektiva. Denna gång jobbade man över hela banan och backade inte hemåt, trots ledning. Med en hög press och stressande av Assyriskaspelarna på ett rekorderligt sätt var detta ett segerrecept. Det krävdes mycket kraft och ork, men var mycket vägvinnande vilket gjorde att offensiven också blev bättre.

- Mitt under matchen upptäckte att brändmännen att LSK var så heta att man drog igång sirenen och körde en vända.

- Legendens bror fick hoppa in när det återstod en minut. Säga vad man vill om det, men det var något som blivit omtalat efteråt. Dock kan det vara positivt då LSK kan få arbetsro från media och supportrar inför den sista striden nu i höst. Det fick man såklart också genom den viktiga segern mot Assyriska. Mer om Legendens bror lär dyka upp på bloggen senare i veckan (håll ögonen öppna!).

Grej of the match:
Det var något alldeles särskilt med Gav denna tidiga höstkväll. Inte bara det att han gjorde ett både mål och assist, utan det syntes vilken matchvinnare han var i matchen. Han sprang, han slet, han kämpade, han tog stryk och framförallt visade han viljan att vinna! Det utbringade i att han låg bakom båda målen, vilket utmynnade i en seger och antagligen en fantastisk träningsvärk. Att Gavs mål var en riktig pärla går inte att ta ifrån honom heller - det var mäktigt!

/Kaj Kavaj

En väntan...

En väntan och förväntan på glöd, passion, kärlek, kamp, underhållning och en känsla. En känsla som fortfarande är obestämd. Två olika känslor, där den ena andas glädje och lyckorus och den andra andas knappt. Känslan finns inuti och vill ut. Den framtida känslan vill ut och så snart som möjligt!
Det är först och främst en väntan som behövs. En väntan på att förbereda sig för när året går mot mörkare tider. Men där vår väntan ska sträva och blicka framåt mot en ljus framtid.


På söndag är det åter dags för Ljungskile SK att ta upp spaden för fotbollslir, denna gång mot Assyriska FF. Då har det gått mer än två veckor sedan matchen mot IFK Norrköping (förlust 1-2). Då såg det från TV-soffan rätt skapligt ut. Men den här tiden kan nog vara ett bra avstamp inför hösten att samla kraft och återhämta sig från skador. Så när jag åter tar plats på Starke Arvid Arena i min illasittande kavaj ska det bli spännande att se ett laddat LSK-lag som inte är av behov att spela läckert, utan bara vinstgivande. Dessutom hoppas jag många gör mig sällskap på läktaren, då det erbjuds fri entré!

/En förväntansfull Kaj Kavaj

[Valid RSS]