Götell, dags att vakna upp!

Skrivna Ark ämnar aldrig att väcka hat eller liknande. Vi tar istället, vissa fall, upp saker vi vill att folk ska diskutera - inte bara med oss utan med andra också. Karin Carlsson skriver att hon behåller sina åsikter för sig själv. Tidigare skriver hon att hon inte är ofelbar. Det första påståendet är mycket märkligt och motsäger sig en del av det andra påståendet. Om man tycker något får man acceptera att folk kanske inte tycker samma sak. Men genom debatt och argumentation kan man ändra sina åsikter. Om inte fullt ut så åt något håll i alla fall. Ingen är ofelbar.

Skrivna Ark har under den senaste tiden hållt låg profil för att inte hetsa upp stämningen som varit mot LSK ännu mer. Förhoppningsvis kan folk nu lugna sig och hålla en godare ton till LSK. På många andra orter är man stolta över ett lag i närheten, men det gäller verkligen inte gälla i Uddevalla kommun. Det är märkligt. Att traditioner och historia kan sitta i så mycket är obegripligt. Man måste kunna gå vidare och uppskatta de positiva saker som finns i kommunen när det gäller fotboll. I kommunen finns just nu ett elitlag i fotboll och det måste ju gå att uppskatta även om inte laget kommer från huvudorten i kommunen. Klassiska lag som Hammarby, Degerfors, Halmstad, Öster, Brage, Trelleborg och Landskrona kommer på besök och har det svårt mot Uddevallas bästa lag i kommunen förtillfället: Ljungskile SK. Som kommuninvånare behöver man alltså inte åka till Göteborg eller Borås för att se elitfotboll, det finns ju redan här i kommunen.

Som de flesta redan vet blev det inget lån på 9 miljoner från kommunen för att lösa LSKs ekonomiska problem. Istället bestämde sig kommunen för att köpa Ljungskiles konstgräs för drygt 3,5 miljoner. Förstås uppmärksammades detta av många som antingen tyckte det var bra eller dåligt. Men plötsligt dök Bohusläningens Peter Götell upp med häpnadsväckande kommentarer på sin ledarblogg.

Götell menar att det är oklart om det är kommunen som ska stå för driften av konstgräset. Avtalet syftar att Ljungskile sköter konstgräset, medan kommunen äger planen och därmed får LSK betala hyra för användandet av planen. Eftersom kommunen äger planen borde det vara de som står för beslut om när en ny matta ska anläggas. Vidare så menar Götell att livslängden av en konstgräsmatta är 3-7 år och ställer därför sig frågande till vem som ska betala för att byta mattan. LSK anlade sitt konstgräs under 2007 och sedan dess har planen använts under drygt 4 månader/år. Götells siffror står för konstgräsplaner som används väldigt mycket mer än Ljungskiles plan. Det är självklart stor skillnad om planen är fullbokad med mängder av lag varje dag samt skolor under dagtid - under hela året. Givetvis tär det mycket mer på konstgräset då än som den situationen som finns i Ljungskile. Det är väl bara att se på hur konstgräset på Fridhem aldrig (?) byts och ändå klarat sig helt okej.

Götell fortsätter sin okunskap genom att skriva följande:
"Det har setts som "sponsring", riktat för att kunna ha en bra arena. Ska dessa pengar fortsatt kanaliseras till klubben, trots att spelytan inte tillhör dem?"
Men kära Peter, konstgräset tillhör inte själva arenan - LSK spelar på naturgräs (tack o lov!). Därför kan givetvis sponsringen fortgå utan några problem alls.

Vidare menar Götell att 25-27 miljoner kronor är till för att rädda LSK. Det hade givetvis varit välkommet om du, Peter, kunde penga ut den summan. Dock handlade det om drygt 3,5 miljoner som går till LSK vid försäljningen av konstgräsplanen. Men om jag tolkar det rätt menar du att de andra besluten om bl.a. upprustningen av Rimnersvallen, konstgräs vid samma arena och promenadstigar vid Skarsjöområdet är till för att "dölja" det, enligt din mening, tvivelaktiga köpet av konstgräset. Fast i så fall kunde säkert kommunen hittat billigare lösningar för att "komma undan". Dessa beslut ligger snarare i skattebetalarnas intressen, precis som bevara LSK som elitklubb.

Peter Götell vill även att beslutet ska överklagas av någon "UDDEVALLABO"! Ursäkta? En överklagan i detta fallet betyder att det är ett beslut som är olagligt, vilket man inte kan påstå om detta beslut. Ska en ledarskribent på en dagstidning uppmana allmänheten att överklaga ett sådant beslut? Mycket tveksamt! Sedan undrar man när Uddevallaborna ska börja vakna och inse att kommunen inte bara innehåller centralorten Uddevalla? Om Götell skrivit "kommuninvånare" hade det varit på en annan nivå, men nu blir det plötsligt "vi-mot-dom"-mentalitet. OCH det är inte bara denne man som lever med denna mentalitet, utan det är en stor mängd Uddevallabor som stänger in sig i huvudorten i kommunen. Dock inte vi i Skrivna Ark-redaktionen, som är lite innovativa och inte bara håller till i Uddevalla. Alla dessa Uddevallabor är säkert välkomna ut till Ljungskile för att se hur fint det är och att skattemedel behövs där med.

En del av sakerna Peter Götell tar upp är ganska kloka, men till största del är det slarvigt skrivit och varken välskrivet eller genomtänkt. Många av sakerna borde Götell utvecklat ännu mer, även om han troligtvis inte skulle få till många rätt. Vad borde då Götell göra? Jo, han borde gå in på vår blogg och läsa mitt blogginlägg och sedan fundera kring om han fortfarande står fast vid alla hans tidigare åsikter. Ett tips är också att läsa lokalpolitikern Henrik Sundströms öppna brev riktat till Götell.

Det är dags att gå vidare och blicka framåt! För nu ska det bli riktigt spännande att se vad LSK kan presentera i spelarväg och förlängningar, nu när ny tränare och ekonomiska problem är avklarade. Det hade ju varit skönt att få en julklapp såhär i juletid, antingen en förlängning eller ett nyförvärv. För nästa år är det dags att återigen möta alla klassiska lag i elitfotbollen. Nåväl, snart får vi säkert se. Tills vidare är det bara att hålla tummarna.

/Kaj Kavaj

Namninsamling för att överleva!

Skrivna Ark har idag nåtts av ett tips att läget i LSK är akut. Tidigare i veckan bordlades frågan om ett lån till LSK på ett möte med den politiska majoriteten. Lånet skulle innebära att Ljungskile SK skulle beviljas ett lån av Uddevalla kommun på 9 miljoner kronor. Det skulle också innebära att kommunen hade full insyn i LSKs ekonomi, alltså inget att förlora för kommunen. Frågan bordlades med hänvisning till att kommunen ville samla in mer information om hur man ska agera i framtiden när det gäller idrottsfrågor av denna typ.
Trots det finns det fortfarande en stor risk för att LSK inte beviljas lån och därmed ser ekonomin mörkare ut än graven. MEN genom att visa vilket stöd det finns för att LSK ska beviljas ett lån har Ljungskiles Svenskafanssida dragit igång en insamling där man skriver:

"Som du kanske vet är läget prekärt för LSK ekonomiskt sett. Därför är det extra viktigt att lånet beviljas från kommunen. Om du håller på LSK och gillar klubben, vill fortsätta följa resan mot nya målsättningar och drömmar, dvs. Allsvenskan, är det därför extra viktigt att du som supporter eller allmänt fotbollsintresserad skriver på namnlistan.

Du kommer till namninsamlingen på nedanstående länk. Skriv på med ditt namn, och vi gör en uppföljning på detta:
http://www.petitiononline.se/petition/st-ll-upp-f-r-elitfotbollen-i-bohusl-n/14"

Så nu är det upp till dig! Vill du stödja LSK så är du bara några knapptryck ifrån att skriva under listan. Vi har gjort det och givetvis vill vi att så många som möjligt skriver under listan. Gå in via länken ovan och tipsa andra att göra samma sak! Sedan är det bara att hålla tummarna för att kommunen beviljar lånet!

[Valid RSS]