Vill kommunen ha kvar LSK som elitlag?



Vi är många där ute som i veckan fått hjärtat helt iskallt av skräck, rädsla och förtvivlan. Allt beror på de nyheter som media pumpat ut den senaste tiden. De nyheter som meddelat att LSK har stora ekonomiska problem. Nyheter som Skrivna Ark känt till under en tid och som man väntade skulle komma inom kort - dessvärre. Mest förvåning har det varit att dessa nyheter inte kommit tidigare, men troligtvis handlar det om att klubben in i det sista har försökt lösa problemen inom klubben.

Vilka summor det rör sig om har ingen i redaktionen en aning om, utan vi har bara fått in ett fåtal olika rykten. Hursomhelst handlar det om mycket pengar och pengar som hela tiden ökar beroende på att det i flera fall (om inte alla) handlar om lån. Vem bär då på ansvaret för de ekonomiska bitarna. Jo, självklart är det klubbens styrelse som tidigare borde sett allvaret i det hela. Visserligen har de sedan en tid jobbat hårt för att förbättra den ekonomiska situationen och i en del fall lyckats, vilket de ska ha beröm för. Dock finner jag inte någon logik i att ha en 2-årsplan för att nå Allsvenskan när utgifterna är såpass stora som de är. Det går inte att satsa om det inte finns några pengar. Detta borde man insett långt tidigare. Kostnaderna ska inte överstiga inkomsterna! Visst gör en allsvenska satsning att näringsliv, media, kommun och publik får upp ögonen och höjer intresset, vilket självklart ökar intäkterna. Men hur mycket?

Det är lätt att vara efterklok, men planen var inte realistisk. Det hade varit bättre att ha en 4-årsplan, där man innan säsongen 2011 drog igång istället gick ut och meddelade att inte ekonomin var bra. Sedan skulle man ha använt sig av en handlingsplan med lägre mål under de första åren för att år 3 och 4 satsa högre. Allt för att förbättra ekonomin och gå starkt igenom det. Men istället verkar det som om styrelsen varit naiv och "närsynt". Istället för att se arbetet på lång sikt så har man bara tittat på vad som ska ske nu.
Därtill ger man ingen kontakt utåt, utan jobbar på ett omodernt sätt genom att bara gå via medierna när man släpper nyheter. Därmed går inte informationen direkt till besökaren/sponsorn/kommunen utan via exempelvis en journalist, som kan tolka det helt fritt med egna ord som kanske inte passar in på helheten i nyheten. Men det är en annan sak.

Vad är det nu som gått snett de senaste åren med ekonomin?
Det handlar om krav. Krav som gått från UEFA och vidare till Svenska Fotbollsförbundet. Krav som inte är verklighetsförankrade i ett land som exempelvis Sverige och säkert inte i många andra länder också. Eller ja, det beror ju på om de beslutande personerna vill att lag från mindre orter ska leva kvar i elitsammanhang. Det verkar inte så och det är också den klangen som de större svenska medierna har. Det kommer bli oerhört svårt för lag såsom LSK, Mjällby, IFK Värnamo och Ängelholms FF att hänga kvar i eliten i framtiden med dessa ständigt förnyade krav.

LSK har på senare år fått koncentrera sig på saker som till största delen inte handlar om sportsliga förutsättningar. Istället har pengar fått läggas på bland annat belysning, ett nytt klubbhus och därmed ökade driftskostnader. 
Ljungskile SK har nu gått ut med att man tycker anläggningsbidraget från Uddevalla kommun är alldeles för lågt, vilket påtalats ett flertal gånger. Det är absolut inget fel i att tycka så. Dock borde man uttryckt sig bättre och argumenterat för det på ett bättre sätt. I artiklar som tidningen Bohuslänningen publicerat låter det som att LSKs ordförande Anders Wallgren är väldigt otacksam. Att anläggningsbidraget är för lågt beror ju på att LSK har mycket högre krav på sin anläggning än något annat lag i hela Bohuslän. Det gäller för Uddevalla kommun att bestämma sig. Vill man ha ett elitlag i Sveriges största sport, fotboll, i kommunen? 

Enligt mig är det självklart att kommunen ska försöka göra så att Ljungskile SK har chans till att stanna kvar i elitfotbollen. Men man bör i samråd med LSK ta fram en handlingsplan för hur ekonomin ska saneras och även en framtidsplan för att undvika liknande situationer i framtiden.
Lika självklart är det att lokalkonkurrenter inte vill att LSK ska få mer pengar från kommunen. Men gynnar det verkligen idrotten i stort i området? Enligt mitt synsätt går bredd och elit går hand i hand, vilket också är vida känt. Elit ger inte bara förebilder inom idrotten, utan också i samhället i övrigt. Elitidrott i närområdet är något som engagerar och påverkar folk till att tycka, tänka och inspirera - på flera håll även utanför idrotten. En kommun ska således inte bara satsa på bredd.

Intresset för idrott, framförallt fotboll, i Bohuslän är för dåligt. Varför är det så?
Det finns för få bra fotbollslag i närområdet. Men låt oss tänka i ett framtidsperspektiv; om ett lag etablerat sig i Allsvenskan föder det intresse och engagemang som också genererar fler framtida talanger. Varför inte idrottsintresset är större i Bohuslän beror också för att kommunerna i området inte har satsat på idrotten förrän nu på de senaste åren, då satsningarna ökat något. Men det är långt efter många andra kommuner i Sverige som mer följt med i den mer och mer företagsinriktade fotbollsvärlden. Men visst handlar det också om prioriteringar i kommunen. Det är de förtroendevalda som beslutar var våra skattepengar ska gå och givetvis ska det vara så. Men det är ändå imponerande av ett lag av Mjällbys storlek visar upp de resultaten. Men det beror också på att fotbollskulturen är mer etablerad där, vilket inte märks på det anläggningsbidrag som Sölvesborgs kommun pumpar in varje år i Blekingeklubben.

Till sist, en passning till ordföraren i fotbollsklubben IK Rössö, Ingemar Törner, som menade att LSKs spelare var säljbara. Då har han inte satt sig in i hur det ser ut i LSK. Just nu är inte transferfönstret öppet och dessutom går alla spelares, utom två, kontrakt ut efter säsongen. Detta gör det omöjligt för LSK att få in pengar, förutom möjligtvis ett fåtal slantar på ett par spelare som genererar utvecklingsbidrag.

/Kaj Kavaj


Kommentarer
Postat av: Magnus

Kommunen skall sponsra elitidrott, ja. Men dessa bidrag skall vara mer av arten krydda än grundfundament. Det är uppenbart att övriga inkomstkällor är för låga i LSK, av någon anledning. Det kan inte anses rimligt att kommunen mer eller mindre enkom skall stå för LSKs elitsatsning. Hur många år skall LSK få på sig att odla ett bra stöd? Man har varit ett elitlag LÄNGE utan att lyckas och kanske är det därför dags att sätta p för försöket?



Fast nu avfärdas väl det här som IFK-/IKO-/FCT-/LSKhatar-snack. Det är ju helt klart svårt att ha negativa synpunkter om det här om man inte heter typ Jörgen Wålemark.

2011-09-24 @ 19:20:26
Postat av: Kaj Kavaj, Skrivna Ark

Magnus: Du har rätt med att inkomstkällorna är för låga i LSK - just nu. Eller snarare handlar det om att utgifterna är för höga just nu. Varför? Jo, framförallt handlar det om alla de krav LSK har haft på arenan etc. som jag skrivit i inlägget.



Kanske svårt att påstå att LSK är ett särskilt fall, men så är det ändå. Även om det var en tid sedan, så var inte sagoresan från division fem bra ur ett ekonomiskt perspektiv. Det sitter fortfarande i och framförallt nu när kraven ökar på arenor o.s.v. Dessutom blev man ett elitlag precis innan ekonomin blev så oerhört viktigt i fotbollsvärlden. Det är svårt för en klubb av LSKs storlek att bedriva elitfotboll när man ser denna utveckling. LSK har ständigt levt på konstgjord andning sedan mitten på 90-talet och därför bör man nu ta fram en realistisk handlingsplan för hur arbetet ska se ut över ett längre perspektiv.

Då minskar "haffset" och det blir en säkrare/tryggare verksamhet.



Fast att varit ett elitlag i 7 säsonger på raken, när man är en klubb av Ljungskiles storlek, är för mig att lyckas. Det är en bragd och det kan du inte säga emot.



Givetvis har jag förståelse för din synpunkt och jag håller med till fullo att inte LSK ska vara beroende av kommunen över en längre tid. Därför bör man tillsammans arbeta fram en handlingsplan tillsammans med kommunen, för att i framtiden inte behöva komma med en tom spargris till kommunen för att få mer pengar.



Det är en svår fråga för en sympatisör att reda ut, men det är ändå viktigt att ta upp olika ingångar för att kommunen/media inte ska handla på ett sätt som kan betraktas som ett mindre kompetent vägval.

2011-09-25 @ 00:19:56
URL: http://skrivnaark.blogg.se/
Postat av: Anonym

En mycket bra artikel som är skriven. Det räcker inte bara att spela bra och vinna matcher och avancera i serier i fotboll längre.Det är oerhörda krav på arenerna 2014 höjs dom ytterligare. Du måste ha en riklig plånbok mycket god ekonomi och balans vad det gäller intäkter och kostnader en kommun/ort som verkligen stöttar sitt lag och ser det som en tillgång att ha ett lag som sätter orten på kartan. Företag som vill vara med att synas tillsammans med laget så det kommer in sponsorintäkter. En publik som kommer och ser matcherna som tycker det är gemytligt att gå på fotboll och kommer igen och igen en träffpunkt,gör att man fysiskt träffas och får upp leva fotboll live på elit nivå i närområdet värdesätt det. Även om man alltid vill att laget skall vinna alla matcher är det mycket få lag som gör det, det är det som gör fotboll så spännande.

För egen del för att vi skall ha elitfotboll även på mindre orter med mindre publik än storstadslagen tycker jag att man inte kan kräva lika höga krav på olika punkter ,måste gå efter hur mycket publik man kan mottag.Sen är det nog så att många håller på IFK Göteborg och ser det som sitt lag och inte uppskattar,känner stolthet över LSK som elitlag rätta mig om jag har fel.

Allt är en svår nöt att knäcka,Men glöm inte att orten Borås med sitt elitlag Elfsborg för ca 10 årsen spelade i dåvarande div 1 dålig ekonomi tränarturbulens tråkig arena. Idag tilhör de eliten i toppen på både det ena och andra, men som tur är avgörs fotboll fortarande på planen idag som gör fotboll så spännande.

Ta nu chansen att en vacker dag som denna ta er till Markbygg arena.träffas njut av en korv i bröd eller en kopp kaffe med dopp inget är så gott som att äta uti det fria. Glöm inte heja,och jag hoppas spelarna bjuder på en god kamp och prickar målet och passa på att jubla och du känner hur glad du blir i kroppen och mår bra. Skulle LSK vinna kan jag lova att du mår och går med lätta steg och ett leende från arenan så ta chansen idag när inträdet är GRATIS att ta dig till arena och följ med LSK med dessa mysiga spelarna en av dom sista matcherna på säsongen 2011 på hemmaplan

Lycka till spelarna känn in den underbara höstluften visst är det härligt att spela fotboll särskilt idag en ny möjlighet, känn in målramen där skall bollen in YES. Idag har jag Energi,Energi som back tillsammans med målvakt tar vi allt släpper inte någon över bron!

2011-09-25 @ 13:11:17
Postat av: Kaj Kavaj, Skrivna Ark

Anonym: Du har så rätt så!

2011-09-25 @ 15:05:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0