Reflektera djupare Toni och Karin!

"Jag roade mig för övrigt med att jämföra de båda lagens startelvor i går och det lokala inslaget. Här vann FCT definitivt matchen – med hästlängder dessutom. Sju spelare från Trollhättan startade matchen, därtill två dalslänningar. I LSK återfanns en med anknytning till Uddevalla, nämligen Johan Patriksson, moderklubb IK Svane. Vad det här betyder vet jag inte riktigt, men visst känns det i ett lite längre perspektiv mer rätt på det sätt som FC Trollhättan jobbar. Å andra sidan, så länge någon eller några pumpar in pengar i Ljungskile SK kan klubben leva det liv man gör i elitfotbollen."

Så avslutar TT/ELA:s Toni Andersson sin krönika efter derbyt mot FCT föra veckan. Återigen gnälls det på att LSK inte har startelvan till bredden fyllt av glada gossar från det soliga Ljungskile eller Uddevalla. Karin Carlsson väljer att instämma med Andersson på sin blogg.

Visst kan jag också instämma i att det hade varit kul om LSK hade haft 22 man i truppen som alla var födda och uppvuxna på Skarsjövallen. Men problematiserandet är alldeles för tunt. Påstående ligger i att LSK har ont om spelare i truppen med lokal ankytning. Istället målas det ofta upp en bild av att LSK är ett lag som ett köpelag som gärna plockar in spelare från all världens hörn. Fel säger jag. Speciellt dagens LSK.

- Först, hur många i laget är från Bohuslän? Jo följande åtta: Mathias Carlsson, Johan Patriksson, Robin Iglicár, Sören Ferm*, Samir Fehric, Andreas Samuelsson, Mattias Svensson och Nicklas Svensson.

- Efter detta går vi vidare med hur många som kommer från Göteborgsområdet: Henrik Nikkilä, Arash Bayat**, Martin Smedberg-Dalence, Andreas Tobiasson och Gabriel Altemark-Vanneryr.

- Lägg därtill Rikard Nilsson som har Vänersborg som moderklubb som är inom "regionen".

Det blir 14 spelare med någorlunda lokalankytning av 22 spelare totalt. En helt okej siffra. Det finns ju också en anledning till att FCT har spenderat två säsonger i bottenträsket av Superettan, anledningen stavas "En trupp som inte är tillräckligt bra". Kanske är det så enkelt att FCT inte kan attrahera spelare av sådan kaliber som krävs i Superettan utan måste istället nöja sig med det som närområdet har att erbjuda. Det går ju sådär bra, eller hur.

Nej visst känns det som att belackarna har dragit åt skygglapparna och trummar sitt mantra "För få lokala spelare, för få lokala spelare för få lokala spelare" stenhårt in i kaklet. Helt utan att se på förutsättningar så som till exempel konkurrens. För tittar man söderut på sverigekartan så finnar man rikets näst störtsta stad, Göteborg. En stad flera lag placerade högt upp seriesystemet. Lag som gärna värvar in unga spelare från Bohuslän till sina tipselitprojekt.

Här kommer ännu en intressant aspekt. LSK inledde för några år sen en satsning på Tipselit och när LSK visar intresse för en ung spelare från regionen, ja då får de skit för det och anklagas för att sno spelare från de andra klubbarna. Hur skall belackarna ha det egentligen?

Bo Wålemark, Jens Wålemark, Jörgen Wålemark och Erik Lund har en sak gemensamt, de är alla allsvenska och före detta allsvenska spelare som har fått sin allra första fotbollsuppfostran i Ljungskile SK. Hur många orter med ett invånarunderlag på cirka 3500 kan stoltsera med att ha fått fram fyra allsvenska fotbollspelare. Inte speciellt många.

Sedan kan man ställa sig frågan, vad spelar spelarens ursprung för roll överhuvudtaget? Ingen alls och vill man verkligen vara problematisera så kan man dra in frågor om smygrasism...


*Åh jodå, Sören Ferm har Ytterby som moderklubb och som ni alla vet ligger Ytterby i Bohuslän. Endast 4,5 mil från Ljungskile. Det är faktist närmare till Ytterby än vad det där till Smögen från Ljungskile.

** Bayats moderklubb är lokaliserad till Linköping, men merparten av sin fotbollsutbildning fick han i Västra Frölunda, därför räknar vi in honom som "göteborgsspelare"


/En Archie som har tröttnat på slentriansmutskastningen som pågår


Kommentarer
Postat av: Leo

Leo gillar detta. JÄTTEMYCKET!!

2010-08-30 @ 22:58:46
URL: http://leossmarta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0