Publikfest är vad det är!



Tonen kring svensk fotboll är skarpare och mer inriktad på en negativ syn kring både supporterskap och den fotboll som spelas på planen. Kvalitéen på svensk fotboll i förhållande till Europa i övrigt har blivit sämre de senaste åren. Men fokus har mer och mer glidit ifrån själva idrotten för att istället belysa andra sidor som är i relation till idrotten. Ekonomin är en del, men det som mycket fokus läggs på nuförtiden är supporterskapet. Inget negativt med det. Men det är nästan uteslutande en negativ bild som målas upp av supportrar i allmänhet.

Orsaken är den lilla klick "anhängare" huliganer och firmor som skräckslagit Sverige genom att ställa till bråk och förstörelse. Men den lilla gruppen är i jämförelse med resterande väldigt väldigt liten. De personerna som väljer att slåss och förstöra är där för att de hittat sin arena och kan lätt gömma sig bland den stora massan. Det som beklagar mig med flera är att media målar upp en bild som att dessa personer som "vanliga" supportrar. Media målar upp bilden som att detta är ett vanligt fenomen och det hetsar ju bara dessa människor till att bli värre. För det de söker är uppmärksamhet och att få med sig människor. Om man vill dra det långt så väljer media att göra "reklam" för huliganerna. 

Men varför väljer då inte media att belysa de vanliga supportrarna, som stöttar sitt lag i med- och motgång? Frågan har ett enkelt svar: de vill sälja så mycket som möjligt. Fler väljer att läsa om ett problem än en nyhet som bara är positivt. Men i längden hade det nog gett en mycket bättre bild av supporterskapet.  

Därför är det nu beklagligt att Bohusläningen ger denna bild i samband med den publikmässigt största matchen i år för LSK, mot Hammarby IF. Det skrivs om 80 poliser och 20 ordningsvakter för att få bukt med de problem som räknas uppstå. Är det verkligen rätt medicin? Anpassar sig inte människan efter de förutsättningar som de ställs emot? Det finns en större chans att något speciellt händer när polisstyrkan är så stor än om det bara varit ett 10-tal poliser. Att det är en högriskmatch är väl troligtvis för att arenan inte håller en tillräcklig säkerhet i jämförelse med storlagens arenor. När något negativt händer mellan supportrar är det när storklubbarna möts där det finns rivalitet. Inte när Hammarby besöker lilla bondiga Ljungskile, som man inte har något agg emot.

Folk i allmänhet som inte är pålästa tror att det kommer komma tusen våldsvärkare och att man absolut ska hålla sig borta från Ljungskile. Så är absolut INTE fallet! 99 % av alla Hammarbysupportrar kommer att sprida god stämning samt är där för att se matchen och ha roligt. Det gäller att media, inklusive Bohusläningen, ger den sanna bilden att det kommer bli en publikfest kring matchen. Det kommer locka fler åskådare som inte är Hammarbysupportrar utan bara är där för att få en upplevelse av publikfesten. Karin Carlsson skrev själv om sina rysningar som hon fick när Hammarbyklacken stöttade sitt lag i premiären 2008. Mer sådant! Positiva signaler kommer spridas även om det tar längre tid än negativa signaler. Tänk på det media!

/Kaj Kavaj

Kommentarer
Postat av: Anonym

Publikfest - då höjer de inträdet.

2011-04-24 @ 21:34:24
Postat av: Kaj Kavaj, Skrivna Ark

De måste ju finansiera de höjda kostnaderna som ordningsvakterna bidrar till.

2011-04-24 @ 22:21:47
URL: http://skrivnaark.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0