Arenakraven kan bli förödande!

För en dryg vecka sedan gick Ljungskiles ordförande Anders Wallgren ut i lokaltidningen Bohusläningen och bad om en sponsring från Uddevalla kommun. Anledningen beror på Svenska Fotbollsförbundet extrema krav på arenorna där elitfotboll ska verka. Till 2014 ska alla uttalade punkter vara åtgärdade för att elitfotboll ska kunna spelas på samtidliga elitklubbars arenor. Andra elitklubbar räknar med en upprustning av arenor till mellan 60-100 miljonor kronor. Medan Ljungskile SK, som är den enda elitförening i landet som både äger och driver sin egen arena, beräknar att 4,5 miljoner behövs för att genomföra alla åtgärder.

Det är inga pengar klubben klarar av att lösa på egen hand utan behöver extern hjälp. Därför har man alltså vänt sig till Uddevalla kommun. Detta har gjort att folk har rasat i kommentatorsfältet och det är frågan om inte Bohusläningen slog rekord i kommentarer på en enskild artikel? Folk stormar mot att LSK försöker få ännu mer pengar från kommunen. Jag förstår deras åsikt. Men vad ska LSK annars göra?

Svenska Fotbollsförbundet har ställt hårda krav på arenorna för elitklubbarna och det är inte bara LSK som har problem med dessa krav. Ska man bara ge upp och börja om i division 1? Nej, det är inte LSKs stil. Det är dessutom ungefär samma kostnader i den divisionen som Superettan. Men inkomsterna är betydligt lägre, med inget bidrag från Fotbollsförbundet och lägre sponsorintäkter. Det hade varit förödande för LSK och skulle kunna vara slutet för LSK som klubb.

Varför väljer man då att just gå till kommunen och be om en sponsorpeng? Jo, just för att det är i princip de enda tänkbara som skulle kunna hjälpa klubben. Det beror på att företagssponsorer är ute efter kortsiktiga resultat och exponera sitt företag genom klubbens framgång. Därför öronmärks mycket pengar till spelarvärvningar och spelartruppen och inte till arenan eller liknande. Om flera företag såg mer långsiktigt och tillsammans hjälpte klubben så skulle företagen fortfarande ha chansen att exponeras i landets största idrott. Men detta vågar troligtvis inte företagen.

Den stora chansen för Ljungskile överlevnad ligger alltså hos Uddevalla kommun. Det är upp till de om de vill ha kvar elitfotbollen i kommunen. Men självklart gäller det sedan att bygga upp en trygghet i klubben för att få en långsiktighet i både ekonomin och arbetet kring klubben.

Förhoppningsvis kan Ljungskile SK nå en lösning tillsammans med Uddevalla kommun.

/Kaj Kavaj

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0